Nyheder

Video af Christian Eriksens kollaps deles på sociale medier: - Det er problematisk, siger psykolog

Det kan ramme børn og unge hårdt, når de uforvarende bliver konfronteret med sådanne billeder og videoer på sociale medier, siger psykolog.

Det var ubehagelige billeder, der løb over skærmene i mange danske hjem under EM-kampen mellem Danmark og Finland lørdag.

Christian Eriksen faldt til jorden og blev genoplivet midt på banen, mens tilskuere og holdkammerater så bekymrede til. Det hele blev dokumenteret af rullende kameraer.

Og selvom den danske stjernespiller er i bedring, lever billederne af episoden videre på sociale medier.

De har ikke nået at stive sig af, før de pludselig uforvarende får smækket det her op i ansigtet

Ane Lemche, psykolog hos Red Barnet

Især på mediet TikTok, som er særligt populært blandt unge, florerer indholdet i videoer, billeder og kommentarer. Og det er uhensigtsmæssigt, mener psykolog hos Red Barnet Ane Lemche.

- Det her er meget alvorlige billeder at se for børn og unge. Det er det jo også for os voksne. Derfor kan de let blive forskrækkede og forvirrede, når de støder på dem, siger hun.

Hvad er TikTok?

  • TikTok er et kinesisk, socialt medie, hvor brugerne kan offentliggøre korte videoer.
  • Det er det første kinesiske sociale medie, der har fået stor udbredelse i resten af verden.
  • I løbet af de første tre måneder af 2020 blev TikTok downloadet 315 millioner gange, hvilket er det højeste tal nogensinde for en app, skriver CNN.
  • TikTok har i dag mere end 800 millioner brugere verden over - hovedsageligt børn og unge.

Psykolog: - Det er problematisk

Ifølge psykologen er det endnu værre for børn og unge at møde billederne på de sociale medier frem for eksempelvis i nyhederne.

Det her er på alles læber, og det er overalt på platformene

Eva Fog Noer, digital pædagog og ekspert i TikTok

Platformene bliver nemlig i høj grad brugt som underholdning, og derfor er de unge mennesker ofte ikke mentalt forberedte på at møde videoer med sådan et indhold, lyder det.

- De har ikke nået at stive sig af, før de pludselig uforvarende får smækket det her op i ansigtet. Og det problematisk, siger Ane Lemche og fortsætter:

- På den måde er de endnu mere modtagelige over for ubehaget, og de har ikke muligheden for at kigge væk.

Red Barnet opfordrer derfor børn og unge til at undgå at opsøge billederne både gennem de sociale medier og ved at søge på nettet.

Folk reagerer forskelligt

Samtidig sender børneorganisationen en appel til danske forældre om at tale med deres børn om episoden.

Ifølge Ane Lemche er det meget forskelligt, hvordan børn og unge reagerer på at være vidne til ulykker som den, der skete i Parken lørdag. Men hos nogle kan det sætte dybe spor.

- Nogle kan have meget svært ved at slippe tankerne om det, og måske kan de have svært ved at sove. De bliver jo konfronteret med liv og død her, siger hun.

Nogle af dem så det her ske live, og de får rippet op i de ubehagelige følelser, hver gang de støder på videoen

Eva Fog Noer, digital pædagog og ekspert i TikTok

Anmeld videoerne, lyder opfordring

Det er ikke første gang, at TikTok er i vælten på grund af ubehageligt materiale på platformen.

Flere videoer med indhold som vold, selvmord og hård pornografi fra rundt om i verden er tidligere nået frem til det sociale medies brugere.

Alligevel mener Eva Fog Noer, som er digital pædagog og ekspert i TikTok, at episoden med Christian Eriksen er anderledes.

Han er en person, som mange herhjemme kender til, og derfor kommer hændelsen tættere på, lyder det.

- Det her kan opleves endnu voldsommere for danske børn og unge. Nogle af dem så det her ske live, og de får rippet op i de ubehagelige følelser, hver gang de støder på videoen, siger hun.

Lige nu er billederne af Christian Eriksen ifølge Eva Fog Noer "overalt på det sociale medie".

Derfor kommer hun med en opfordring til alle, der støder på videoer af det skæbnesvangre øjeblik: De skal anmeldes til det sociale medie, der lægger platform til delingen, så de kan blive slettet.

TikTok oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at de arbejder for at komme upassende indhold som videoen af Christian Eriksen på platformen til livs.

- I tråd med vores retningslinjer arbejder vi på at mindske udbredelsen af indhold, som kan være forstyrrende eller chokerende for brugerne. Derfor omdirigerer vi søgninger, begrænser distributionen og forsøger at reducere uventet visning af sådan noget indhold, skriver TikTok.

En række tv-stationer som BBC, Viaplay og NRK viste billeder af den livreddende behandling af Christian Eriksen, hvilket har medført så voldsom kritik blandt seere og fodboldfolk, at engelske BBC har været ude og undskylde.

Herunder kan du læse seks gode råd til at tale med med dit barn om hændelsen.

Seks råd til forældre

  1. Berolig dit barn

    Det er en god idé at give sit barn helt basal information og håb. Fortæl, at Christian Eriksen er kommet på hospitalet, og at han har fået det bedre.

    - Man kan også fortælle, at der er rigtig dygtige voksne, der hjælper ham, og at vi har et virkelig godt sundhedssystem, siger Ane Lemche.

    Der vil være nogle børn, der bliver bekymret for deres egne familiemedlemmer, hvis de har en far eller en mor, der spiller fodbold.

    - Forældre kan have brug for at sige, at det er ikke noget, der sker for os, og fortælle, at Christian Eriksen blev syg, men han blev ikke syg af fodbold. Det er vigtigt, at de to ting ikke bliver koblet sammen, siger Ane Lemche.

  2. Lyt til dit barns bekymringer

    Det er vigtigt, at man som forældre viser sine børn, at de kan komme til én med spørgsmål.

    - Der behøver ikke at være en tung stemning, men man kan helt stille og roligt sige: ”Det var voldsomt, det vi så. Har du tænkt på det siden?”, siger Ida Hilario Jønsson.

    Nogle børn vil have mange spørgsmål, mens andre ikke har nogen eller har brug for tid, før spørgsmålene dukker op.

    Måske går barnet i en klasse med mange, der har set fodbold, og derfor kan det være en god idé at tale med barnet igen mandag.

    - Det er meget forskelligt fra barn til barn og op til den enkelte forælder at vurdere, men det er vigtigt at være åben, siger Ida Hilario Jønsson.

  3. Undgå informations-overload

    Børn kan blive frygteligt bekymrede, hvis forældre snakker for meget om det, lyder det.

    - Det er en svær balance, men man skal passe på med ikke at give for mange detaljer. Man kan nogle gange være for grundig, siger Ane Lemche.

    - Børn kan høre rigtig meget, og det er vigtigt at huske, at voksnes tanker og følelser kan være nogle andre end børns, siger hun.

    Derfor er det en god idé at overveje, hvad man fortæller, men samtidig sørge for, at børnene ikke står tilbage med spørgsmål.

    - Især små børn vil udfylde huller med fantasier, og derfor er det bedre at give dem basal information, siger Ane Lemche.

  4. Vær opmærksom på dit barns alder

    Det vil være meget forskelligt, hvad der er den gode løsning, alt efter hvor gammelt barnet er og har reageret indtil nu.

    - Er barnet under seks-syv år, vil det ikke nødvendigvis have en forståelse af, at man kan dø, og derfor kan små børn nærmest virke ligeglade. Imens kan større børn blive mere utrygge, siger Ane Lemche.

    - Derfor kan det være en god idé at være ekstra opmærksom, hvis man har børn, der er i skolealderen, siger hun.

  5. Særligt sårbare børn

    Der vil være nogle børn, som er særligt sårbare, fordi de har sygdom inde på livet, hvis deres forældre eksempelvis er syge.

    - Her er det vigtigt at spørge: ”Kom du til at tænke på mig?”. Det kan også åbne for nogle snakke om de bekymringer, barnet kan have, siger Ane Lemche.

    - De børn, som står i en særlig situation, de har måske brug for ekstra opmærksomhed, fordi det faktisk for dem er mere reelt, siger hun.

  6. Hvad kan man gøre i fremtiden?

    Det kan være en god idé, at man sætter sig og ser næste landskamp sammen.

    - På den måde kan man vise, at det ikke er noget, der kommer til at ske næste gang, siger Ane Lemche.

    Det kan også være en god idé at tegne en tegning til Christian Eriksen, lyder det.

    - Nogle små børn vil have brug for at tegne en tegning til ham. Det er en måde for små børn at vise omsorg, ligesom at børn tegner tegninger til hinanden i skolen, hvis et barn er væk i en længere periode, siger Ane Lembech.

Kilde: Ida Hilario Jønsson, børnefaglig konsulent på Børnetelefonen, og Ane Lemche, psykolog i Red Barnet.