Sygeplejerskerne stemmer nej til ny overenskomst

Hvad skete der? Et flertal pĂĄ 64,5 procent af sygeplejerskerne har stemt nej til overenskomsten. 

Det betyder, at over 5000 sygeplejersker vil strejke fra natten til lørdag, med mindre at parterne kan nĂĄ at blive enige inden. 

Sygehuse forbereder sig pĂĄ strejke

I Region Sjælland bliver ni afdelinger pĂĄ Næstved og Slagelse Sygehus ramt af strejke. 

Ifølge sygehusdirektør pĂĄ de de to sygehuse Niels Reichstein Larsen betyder det, at de nu skal til at aflyse alle patienter, som ikke er livs- og førlighedstruet. 

- Det vil i praksis sige planlagt behandling, fortæller han til TV 2 og tilføjer, at det bĂĄde drejer sig om operationer og ambulante behandlinger.

Næstved og Slagelse Sygehus vil gribe det an sĂĄledes, at de skriver til patienterne og aflyser med tre dages varsel. 

- Vi vil ikke aflyse længere tid før end højest nødvendigt, da vi ikke ved, hvor lang tid strejken vil vare, siger Niels Reichstein Larsen. 

Han understreger, at det vil skabe forsinkelser for flere patienter, men at de vil prøve at indhente efterslæbet sĂĄ hurtigt som muligt, nĂĄr strejken er overstĂĄet. 

Radiograf Rådet: Vi har løst vores opgave

Det er ikke kun de cirka 80.000 sygeplejersker, der er medlem af Dansk SygeplejerĂĄd (DSR), der har skullet tage stilling til mæglingsforslaget fra Forligsinstitutionen.

Det samme har Radiograf Rådets cirka 2500 medlemmer, og her har næsten 70 procent stemt ja. Derfor tager radiograferne ikke del i strejken, selvom de har forhandlet sammen med sygeplejekserne.

Udover den store opbakning bider formanden for Radiograf Rådet også mærke i, at langt de fleste stemmeberettigede har afgivet sin stemme.

- Et meget tydeligt flertal har bakket op om Forligsmandens forslag, og det ser jeg som et tegn pĂĄ, at vi i Radiograf RĂĄdets hovedbestyrelse har løst vores opgave, og jeg er glad for, at vi er i stand til at følge vores medlemmers ønske om, at forligsforslaget skal accepteres, udtaler formand Charlotte Graungaard Falkvard i en meddelelse pĂĄ rĂĄdets hjemmeside.

Minister: Op til parterne at finde en løsning

I en kort kommentar oplyser beskæftiglesesminister Peter Hummelgaard (S), at han har registreret nej'et fra Dansk Sygeplejeråd.

- Det er nu igen op til parterne at finde en løsning. Af respekt for principperne i den danske model udtaler regeringen sig ikke om verserende overenskomstforhandlinger, udtaler Hummelgaard i meddelelsen.

Liselott Blixt: - Regeringen skulle være grebet ind tidligere

- Sygeplejerskerne trænger til lidt værdsættelse, siger Liselott Blixt (DF), der er sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, til TV 2. 

Hun håber ikke, at det kommer til et regeringsindgreb, men mener, at regeringen i første omgang skulle have afsat nogle penge til at løfte lønnen i en økonomiaftale.

- Det havde været mere pĂĄ sin plads, at man havde spyttet i bøtten fra starten af. understreger hun. 

Sundhedsordføreren er utrolig bekymret for, hvad en strejke vil betyde for de patienter og borgere, som i forvejen har fĂĄet deres behandlinger og operationer forsinket pĂĄ grund af coroavirus.

Uvist hvor lang tid strejken vil vare

I 2008 var sundhedsvæsenet ogsĂĄ ramt af en sygeplejerskestrejke. 

Her fik de lov til at strejke i otte uger, uden at regeringen greb ind, fortæller TV 2s journalist Henny Christensen, der har fulgt arbejdsmarkedskonflikter i mange ĂĄr.  

I stedet fandt parterne selv ud af det. Alligevel mener Henny Christensen, at pilen peger mod Christiansborg og særligt mod beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, som har mulighed for at lave et forslag til et indgreb, der skal stemmes igennem af resten af Folketinget. 

Pernille Skipper vil have regeringen til at tage ansvar

Sundhedsordfører i Enhedslisten Pernille Skipper mener, at Christansborg, og særligt regeringen, skal komme pĂĄ banen i forhold til at tage ansvar for tjenestemandsreformen, der ifølge hende har skabt ulige lønvilkĂĄr for sygeplejerskerne. 

- Regeringen skylder stadig at svare meget klart pĂĄ, at det er et politisk ansvar, og at en del af ansvaret ligger pĂĄ Christiansborg, siger hun til TV 2, men afviser, at et regeringsindgreb kan komme pĂĄ tale. 

Tjenestemandsreformen blev vedtaget tilbage i 1969 og placerede de offentlige ansatte pĂĄ 40 forskellige lønrammer. Her blev sygeplejersker sammen med pædagoger placeret lavest i hierarkiet, og sygeplejerskerne mener, at reformen den dag i dag spænder ben for nutidens kamp for ligeløn. 

SF-politiker støtter op om sygeplejerskerne

SF-politikeren Karsten Hønge har pĂĄ sin Twitter-profil udvist sin sympati med sygeplejerskerne. 

Regionsformand er skuffet over resultatet

RegionsrĂĄdsformand Anders KĂĽhnau, der forhandler for regionernes side, er skuffet over resultatet. 

- Det er jeg selvfølgelig virkelig Ă¦rgerlig over. Ikke mindst pĂĄ patienternes vegne, som fĂĄr aflyst deres behandlinger og operationer, siger han til TV 2. 

- Vi har lagt os i selen for at finde en løsning. Men det har tilsyneladende ikke været nok, lyder det fra ham. 

Han fortæller, at de har forsøgt at finde flere penge til sygeplejerskerne i den første overenskomstforhandling, og at lønkomiteen er sat i verden for at kigge pĂĄ lønnen overordnet set i den offentlige lønstruktur. 

- Sundhedsvæsenet vil lide voldsomt

NĂĄr vi siger tingene pænt og stille og roligt, bliver vi ikke hørt af Christiansborg og arbejdsgiverne, lød det fra Grete Christensen pĂĄ pressemødet. 

Men med en kommende strejke er hun sikker pĂĄ, at de nu vil være lydhøre, da sundhedsvæsenet vil komme til at lide voldsomt, nĂĄr 5000 sygeplejersker gĂĄr i strejke. 

- Jeg er sikker pĂĄ, at der er nogen, som sidder og tænker, puha det bliver hĂĄrdt, siger hun. 

Grete Christensen: - Medlemmerne har ikke kunnet se ideen i lønkomiteen

Grete Christensen fortæller til TV 2, at medlemmerne ikke har været enige med DSR, og det tager de nu konsevensen af. 

-  Medlemmerne har talt sĂĄ klart, som de overhovedet kan. De har sendt et meget tydeligt signal, som vi bliver nødt til at lytte og handle pĂĄ, siger hun. 

Det var oplevelsen af ikke at fĂĄ noget her og nu, som har været afgørende, mener Grete Christensen med henvisning til, at lønkomiteen først nu skulle i gang med at undersøge, om sygeplejerskerne fĂĄr for lidt i løn.

Pressemødet er slut

Pressemødet er slut. Vi fortsætter med at opdatere livebloggen med reaktioner pĂĄ sygeplejerskernes nej. 

Har ingen forventning om, at der kommer et regeringsindgreb

Grete Christensen fortæller, at hun ikke har nogen forventninger om, at der kommer et regeringsindgreb. 

Det kan ellers være konsekvensen af, at sygeplejerskerne natten til lørdag strejker. 

Ved overenskomstkonflikter har regeringen nemlig mulighed for at gribe ind, hvis parterne ikke kan komme til enighed. 

Flere end 5000 sygeplejersker kan blive udtaget til strejke

DSR overvejer at udvide antallet af sygeplejersker, der skal strejke, fortæller formand Grete Christensen pĂĄ pressemødet. 

Det vil sige, at man kan komme til at stĂĄ i en situation, hvor flere end 5000 sygeplejersker bliver udtaget til strejke. 

Hvorvidt det skyldes, at man ønsker et regeringsindgreb, vil Grete Christensen ikke svare pĂĄ. 

Udsættelse af operationer er ikke forbundet med risici

Grete Christensen bliver spurgt ind til, hvordan danskerne skal forbedre sig pĂĄ strejken. Hertil svarer hun, at de udtager nogle omrĂĄder, som ikke er omfattet af det akutte arbejde.

- Det vil være udsættelse af behandlinger og operationer, som kan vente til et senere tidspunkt uden det har sundhedsmæssige risici, fastslĂĄr hun. 

DSR støtter op om sygeplejerskernes nej

DSR har anbefalet et ja til mæglingsforslaget. Det betyder dog ikke, at DSR ikke vil gĂĄ 100 procent ind i medlemmernes ønske om at gĂĄ i strejke, fortæller Grete Christensen:

- Selvom hovedbestyrelsen og kongressen havde anbefalet et ja, følger vi med allerstørste respekt medlemmernes nej. I hovedbestyrelsen udviser vi nu politisk lederskab og gĂĄr ind i kampen for at lægge maksimalt pres pĂĄ arbejdsgiverne og Christiansborg, siger hun. 

Udsultning af sundhedsvæsenet er skyld i nej

- Sundhedsvæsnet og dermed alle danskere stĂĄr i en meget alvorlig situation. Mange ĂĄrs udsultning af hele sundhedsvæsnet, som har ført til stigende arbejdspres og øgede krav om fleksibilitet hos medarbejderne, er en stor del af forklaringen pĂĄ sygeplejerskernes nej, fortæller Grete Christensen pĂĄ pressemødet. 

Sygeplejersker har mistet tĂĄlmodigheden

Det her er et kraftigt signal til Christiansborg, om at sygeplejerskerne har mistet tĂĄlmodigheden, siger DSR's formand Grete Christensen 

- Glasset har været fyldt, og nu er det flydt over, siger hun pĂĄ pressemødet. 

Derfor vil de nu gĂĄ ind og lægge yderligere pres pĂĄ politikerne om at komme, hvad de kalder lønuligheden til livs. 

Radiograferne gĂĄr ikke i strejke

Stemmerne fordeler sig forskelligt mellem sygeplejerskerne og radiograferne. 

Cirka 2/3 af medlemmerne i DSR har stemt nej. Derimod har 68,2 procent af radiograferne stemt ja, dermed holder de fast i overenkomsten og gĂĄr ikke i strejke 

Sygeplejerskerne stemmer nej til ny overenkomst

64,5 procent af DSR's medlemmer har stemt nej til ny overenskomst. 

Det vil sige, at 5000 sygeplejersker natten til lørdag vil gĂĄ i strejke, medmindre at parterne kan nĂĄ at blive enige inden.  

Resultatet forventes offentliggjort om ganske kort tid

Efter planen vil resultatet blive offentliggjort pĂĄ et pressemøde klokken 12. 

DSR har opfordret deres medlemmer til at stemme ja, men resultatet kan stadig gĂĄ hen og blive en gyser.