Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 14. juni

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Her får du seneste nyt om coronavirus fra Danmark og resten af verden. Vi opdaterer hele dagen.

Du kan se de seneste coronatal her.

Indisk variant er fundet i 74 lande

Den indiske variant, som også kaldes delta-varianten, spreder sig hurtigt og er nu fundet i 74 forskellige lande i stort set alle dele af verden. Det skriver The Guardian

Varianten blev første gang opdaget i Indien - deraf navnet - og er mere smitsom end andre varianter af coronavirussen. Den spreder sig i blandt andet Storbritannien, hvor den menes at stå for mere end 90 procent af de nysmittede. 

- Boris Johnson er under pres, siger journalist

Mandag aften holdt den britiske premierminister, Boris Johnson, et pressemøde, hvor han udskød freedom day - den dag hvor England skulle være genåbnet - med fire uger. 

Undervejs i pandemien har Boris Johnson skiftet taktik, hvor han er gået fra at være "modig" og holde fast i, at England skulle genåbne, selvom det betød en stigning i dødstallene - og til at han nu går ud og forlænger nedlukningen. Det fortæller Lone Theils, som er journalist, forfatter og tidligere korrespondent i London. 

- Boris Johnson er under pres. Han lytter til videnskabsfolkene nu og træder på bremsen. Men han har samtidig med udmeldingen også været nødt til at sige, at de kommer til at lave en midtvejsevaluering, når der er gået to uger, så de måske kan åbne lidt tidligere.

Skarp kritik af Boris Johnson for at "lukke indisk variant ind"

Jonathan Ashworth fra det britiske oppositionsparti Labour retter skarp kritik mod premierminister Boris Johnson for ikke at lukke de engelske grænser og dermed "lukke den indiske variant ind". Det skriver The Guardian

- Vores grænser var så sikre som en si, og alt sammen fordi premierministeren ville have et photo call med Modi (Indiens premierminister, Narenda Modi, red.), lyder kritikken. 

Tingbjerg og Gellerup har den laveste tilslutning til vaccine

Gellerup og Tingbjerg har landets laveste vaccinetilslutning. Det skriver DR Nyheder. 45 procent af borgerne i Tingbjerg har ikke bestilt tid til vaccination, selvom de har fået en invitation, og i Gellerup gælder det 38 procent. Til sammenligning er der på landsplan 10,8 procent, som ikke har bestilt tid på trods af en invitation. 

Udskudt genåbning kan få store konsekvenser for London

Borgmester i London Sadiq Khan siger til Sky News, at den udskudte genåbning i England kan have fatale konsekvenser for kulturen og nattelivet i hovedstaden. 

- Mange af vores forretninger kæmper allerede for at overleve, og udmeldingen i dag vil øge deres bekymring og ængstelighed. 

- Regeringen må straks handle og forlænge den økonomiske støtte til alle de virksomheder, der har brug for det, siger borgmesteren. 

- Vi redder tusindvis af liv ved at være forsigtige nu, siger Johnson

Boris Johnson siger på pressemødet, at de vil redde tusindvis af liv ved at være forsigtige nu og holde fast i restriktionerne. 

– Jeg synes, det er fornuftigt at vente lidt længere, siger han om udskydelsen. 

Johnson forventer, at England kan åbne om fire uger

Under pressemødet bliver Boris Johnson spurgt, om han forventer, at restriktionerne kan lempes 19. juli, eller om der muligvis vil være behov for at udskyde genåbningen yderligere. 

Til det svarer premierministeren, at han forventer, at landet kan genåbne 19. juli. På baggrund af de nyeste data er der ifølge Johnson grund til at være optimistisk i forhold til en genåbning på den pågældende dato. Det skriver Sky News. 

Indisk variant fylder 96 procent af engelske smittetilfælde

Årsagen til, at genåbningen af England udskydes er, at den indiske variant, Delta-varianten, spreder sig i landet. Nærmere bestemt viser de nyeste data, at varianten udgør 96 procent af alle de nyregistrerede smittetilfælde, siger premierminister Boris Johnson. En graf fra de britiske myndigheder viser, hvordan varianten spreder sig lynhurtigt. 

Boris Johnson udskyder den store genåbning i England

Der var lagt op til den helt store genåbningsfest i England, men den seneste tid har det stået klart, at smittetallene vil det anderledes. Mandag aften holder den engelske premierminister, Boris Johnson, pressemøde, og her fortæller Johnson, at genåbningen udskydes med fire uger til 19. juli. 

Årsagen er, at England oplever en stigning i smittetallet og i antal indlagte på grund af den indiske variant, som også går under navnet Delta-varianten. Johnson siger samtidig, at han er forhåbningsfuld, i forhold til at genåbningen ikke skal udskydes yderligere efter de fire uger. 

Over 76.000 har meldt sig smittet i app

Appen Smitte/stop er hentet over 2,3 millioner gange, og flere end 76.000 har meldt sig smittet i appen. Det oplyser Sundhedsministeriet i et tweet.

800 elever sendt hjem fra skole efter udbrud med indisk variant

I alt 800 elever er nu sendt hjem fra Grønnevang Skole i Hillerød, efter fire elever mandag er konstateret smittet med den indiske variant af coronavirus, den såkaldte Delta-variant. Det bekræfter distriktsskoleleder på Grønnevang Skole Anja Athar overfor TV 2.

- Det har været en hård dag. Vi har måttet aflyse eksaminer og sende elever hjem, siger Anja Athar.

Ved smitte med den indiske variant skal ikke alene nære kontakter til de smittede i isolation, men også de nære kontakters nære kontakter. Det rammer både elever og lærere på Grønnevang Skoles tre afdelinger. To af dem er nu helt lukket.

Aarhus stadig ramt af relativt høje smittetal

Mens Danmark genåbner, og smittetallene for hele landet falder, er tallene i Aarhus stadig relativt høje. Det skriver Århus Stiftstidende

Ifølge avisen stod kommunen for 37 af i alt 237 smittede mandag. Det betyder, at Aarhus står for 15,6 procent af de smittede, men samtidig udgør borgerne kun 6 procent af den danske befolkning.

Desuden blev der den seneste uge i gennemsnit registreret 484 smittede om dagen i Danmark - heraf 56 i Aarhus. 

Søren Brostrøm har vaccineret borgere i Tingbjerg

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm trak i dag i de blå arbejdshandsker, da han hjalp med at vaccinere borgere i Tingbjerg ved udkanten af København. Sundhedsstyrelsen har lagt billeder på Twitter af Brostrøm i aktion, hvor de også skriver, at han vaccinerer som en del af indsatsen "Lighed i vaccination". Indsatsen handler om at give information og hjælpe med vaccinationer i områder med lav tilslutning. 

Taj Mahal genåbner for turister

Det indiske mausoleum Taj Mahal genåbner for turister på onsdag efter at have været lukket i to måneder på grund af coronasmitte. Det oplyser den indiske regering, skriver The Guardian

Indien har været meget hårdt ramt af coronasmitte, men smittetallene er begyndt at dale, og derfor bliver nogle restriktioner i dele af Indien lempet. Der vil dog stadig være restriktioner for besøgende ved Taj Mahal. 

Norge lancerer coronapas - er gyldigt i 24 timer

På et pressemøde mandag har de norske sundhedsmyndigheder lanceret det norske coronapas, hvor en negativ test vil være gyldig i 24 timer. Det skriver NRK.

Desuden åbnes der snart op for større arrangementer, hvor op til 1000 personer kan forsamles indendørs, hvis de ikke har faste pladser, og såfremt de alle har et gyldigt coronapas. Har man faste pladser, må man forsamles 2500 personer.

Ved udendørs arrangementer må 2500 personer forsamles, såfremt de ikke har faste pladser, og hvis de har faste pladser, må de forsamles op til 5000 personer. 

Norge modtager 900.000 færre vaccinedoser fra Pfizer

I juli, august og september modtager Norge 900.000 færre vaccinedoser fra Pfizer, end de havde regnet med. Det fortæller landets sundhedsminister, Bent Høie, på et pressemøde, skriver NRK.

Ministeren siger samtidig, at Norge modtager flere Moderna-vacciner end ventet, og det vil i nogen grad kompensere for de færre Pfizer-vacciner. 

Som en konsekvens af de færre vacciner anbefaler FHI, som er den norske pendant til Sundhedsstyrelsen, at man går tilbage til 12 ugers interval mellem den første og anden dosis. Samtidig anbefaler styrelsen, at man kombinerer doser med Pfizer og Moderna. 

Færreste antal PCR-tests på et døgn det seneste år

Der er det seneste døgn foretaget 67.596 PCR-tests, og det er det laveste antal prøver set over et døgn i år. Derfor kan de kun 237 smittetilfælde siden søndag være påvirket af, at færre får foretaget en PCR-test.

Der er også blevet foretaget 243.403 lyntests siden søndag. Positive prøvesvar fra lyntests indgår dog ikke i smittetallene, fordi der er usikkerhed om svarene.

Ifølge lektor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen, Roskilde Universitet, er der sket et markant fald i forekomsten af corona, hvis man kigger i et lidt længere perspektiv over de seneste 10-14 dage.

 - Det, vi ser lige nu, er antagelig en sæsoneffekt, der er lidt større, end vi måske først havde ventet, siger han.

237 nye smittetilfælde det seneste døgn

Det seneste døgn er der konstateret 237 nye smittetilfælde ud af i alt 67.596 pcr-prøver, viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

Det er det laveste siden september. Positivprocenten er 0,35.

Der har været yderligere et dødsfald, og det samlede antal indlæggelser stiger med fire til i alt 102.

Det seneste døgn har 33.733 påbegyndt vaccination. Dermed er 46, 6 procent af befolkningen påbegyndt vaccination, mens 25,7 procent er færdigvaccinerede.

Kvinder rammes oftere af senfølger, viser flere studier

Flere studier, herunder fra Rusland, Storbritannien og Bangladesh, viser ifølge det britiske medie The Guardian, at kvinder bliver hårdest ramt af senfølger efter at have været smittet med coronavirus.

Det gælder især kvinder i alderen 30 til 40 år.

Professor Arne Søraas ved Oslo Universitetshospital, der leder norske undersøgelser af senfølger, siger til det norske medie NRK, at de norske forskere endnu ikke har set nærmere på fordelingen af køn, men at man nu vil gøre dette fremover.

Sogn i Vejle genåbner efter faldende smitte

Antallet af coronatilfælde i Givskud Sogn i Vejle er faldet, og det betyder, at skoleeleverne kan vende tilbage til skolebænken. Det skriver JydskeVestkysten.