Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 11. juni

Arkivfoto.

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Her får du seneste nyt om coronavirus fra Danmark og verden. Du kan læse de seneste coronatal her.

Novavax viser lovende resultater mod sydafrikansk variant

Amerikanske Novavax siger ifølge Reuters, at deres coronavaccine beskytter mod Beta-varianten af coronavirus, som også er kendt som den sydafrikanske variant. Det skriver The Guardian.

Nyt studie afdækker, hvorfor børn er bedre beskyttet mod coronavirus

Et nye studie afdækker, hvorfor børn er bedre beskyttet mod coronavirus end voksne og ikke bliver ligeså syge, hvis de bliver smittet. Årsagen er ifølge studiet, at børns kroppe producerer en stærk immunrespons mod virussen. Børn producerer i forhold til voksne et højt niveau af antistoffer og immune celler, som beskytter dem mod virussen. 

Bag studiet står Bristol University og Bristol Royal Hospital for Children. Doctor Anu Goenka, som er klinisk lektor i børneinfektionssygdomme og immunitet på universitetet, siger ifølge The Guardian, at resultaterne potentielt kan hjælpe med at designe vacciner, der efterligner børnenes immunforsvar. 

Region Sjælland oplever, at borgere udskyder vaccinetid

Vaccinationsprogrammet i Region Sjælland skrider planmæssigt frem, og regionen er den af landets fem regioner, hvor den største andel af befolkningen er vaccineret mod coronavirus. Men i disse uger oplever regionen, at borgere udskyder deres vaccinestik. 

- Det er fuldt forståeligt, at nu nærmer vi os faktisk en åbning, og alt åbner op, så vi forstår godt, borgerne har et behov for at komme på ferie, siger Trine Holgersen, der er direktør for Det nære sundhedsvæsen i Region Sjælland, til TV 2 Øst. 

Det kan skabe problemer og presse vaccineplanen, hvis mange borgere udskyder deres vaccination – eller hvis turister fra andre dele af Danmark vælger at booke tid for vaccination i Region Sjælland.

Priser på flybilletter er helt i bund

På trods af at der er kommet gang i danskernes rejselyst, ligger priserne på flybilletter på et rekordlavt niveau. Det skyldes, at der er for mange flysæder til salg, skriver Finans. 

- Jeg har ikke tidligere set så lave priser så tæt på den absolutte højsæson. Der er virkelig billigt at rejse i juli måned, siger Ole Stouby, administrerende direktør i Travelmarket.dk, til Finans. 

Eksempelvis er det muligt at flyve fra København til Barcelona i uge 28 for 591 kroner eller til London for 143 kroner. 

Italien vil kun i begrænset omfang give AstraZeneca til borgere under 60 år

Den italienske regering har meddelt, at Italien kun i begrænset omgang vil give borgere under 60 år et stik med AstraZeneca. Det skriver Reuters samt det italienske medie ANSA.

Ifølge nyhedsbureauet sker det, efter en 18–årig italiensk pige mistede livet i slutningen af maj, og det skulle siden have sat pres på regeringen.

I tre tilfælde udelukker Lægemiddelstyrelsen ikke sammenhæng mellem vaccine og hjertebetændelse

Den danske Lægemiddelstyrelse har per dags dato behandlet 13 indberetninger om en mulig sammenhæng mellem coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech og myokarditis og perikarditis, som er betændelsestilstande i hjertet. I tre af tilfældene kan Lægemiddelstyrelsen ikke udelukke, at vaccinerne har været en medvirkende årsag. Det skriver de i en pressemeddelelse

På nuværende tidspunkt vurderer PRAC, som er del af EMA (Det Europæiske Lægemiddelagentur), at der er behov for yderligere analyse for at konkludere, om der er en årsagssammenhæng mellem vaccinerne og de to former for hjertebetændelse. Derfor beder PRAC nu om yderligere data fra de virksomheder, der markedsfører COVID-19-vaccinerne.

Sogn i Aalborg genåbner med øjeblikkelig virkning

Efter at have været lukket ned den seneste uge kan Vor Frue Sogn i Aalborg nu genåbne. Det skriver Nordjyske

- Det er rigtig dejligt at se, at den indsats, vi har gjort, nu bærer frugt, siger Jan Nielsen, der står i spidsen for Aalborg Kommunes coronaberedskab, til avisen. 

Sognet har siden 5. juni haft smittetal under nedlukningsgrænsen. Tallene skal ligge under grænsen i syv dage, før sognet må genåbne. 

Nye rejsevejledninger åbner for flere lande

Billede fra den græske ø Kreta.

Udenrigsministeriet har fredag opdateret rejsevejledningerne, og der er dermed blevet åbnet for rejser til blandt andet Cypern, Kroatien, Luxembourg og Schweiz. Landene bliver farvet gule, og det betyder, at man skal være ekstra forsigtig, hvis man rejser afsted, men det betyder altså også, at rejser til landene ikke længere frarådes.

Her kan du se de nye rejsevejledninger, og her kan du få et overblik over rejsevejledninger til hele verden. 

Smitteudbrud på efterskole sender alle elever hjem

Halvorsminde Efterskole i Hjørring er endnu en gang blevet ramt af coronasmitte, og alle elever er derfor blevet sendt hjem. Det skriver TV 2 NORD, der har talt med skolens forstander, Jens Beermann.

Det er anden gang inden for de seneste tre uger, at skolen er blevet ramt af smitte, men ellers har den været forskånet under hele pandemien.

- Der skulle have været prøver i dag og i næste uge, men eksamen udgår, og eleverne får overført deres årskarakterer i stedet, siger forstanderen til TV 2 NORD. 

Østjysk sogn med kontakttal på 5,4 rammer nedlukningsgrænse

Spentrup Sogn i Randers rammer nu grænsen for automatisk nedlukning, efter at endnu en person fredag er registreret smittet i sognet. Det skriver TV 2 ØSTJYLLAND. 

Sognets incidenstal ligger nu på 750, kontakttallet ligger på 5,4, og der er 20 nye smittede inden for de seneste syv dage. Nedlukningen betyder, at blandt andet grundskoler og ungdomsuddannelser skal lukkes. 

418 nye smittede – antal indlagte falder med 9 til 111

Der er registreret 418 nye coronasmittede, viser opgørelse fra SSI. Antallet af indlagte falder med 9 til 111. Der er sket ét nyt dødsfald.

DBU-formand i isolation

Formanden i Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, er gået i isolation dagen inden Danmarks EM-premiere mod Finland.

Det oplyser DBU på sin hjemmeside.

Jesper Møller er af den årsag gået glip af den officielle åbning af Det Europæiske Fodboldforbunds (UEFA) fanzone på Ofelia Plads i København fredag.

Restaurantejer sigtet for at holde for længe åbent

Klokken 00.56 natten til fredag opdagede en patrulje, at en restaurant i Grenaa stadig holdt åbent. På restaurantens udeareal sad tre gæster samt ejeren, mens de hørte musik og indtog drikkevarer, men da de så politiet, skyndte de sig at pakke sammen, skriver Østjyllands Politi i sin døgnrapport.

Den 24-årige ejer af stedet erkendte, at han havde overtrådt coronarestriktionerne ved at holde åbent efter klokken 23. Han kan formentlig se frem til en bøde.

Sydafrika er gået ind i en tredje smittebølge

Sydafrika er officielt gået ind i en tredje smittebølge med corona, siger sundhedsmyndighederne ifølge AFP.

Der er en stigning i smittetallene, samtidig med at vaccinerulningen går langsomt. Kun lidt over 1 procent af befolkningen er vaccineret ifølge AFP.

Dansk EM-modstander er ramt af corona

Danmarks EM-modstander Rusland er ramt af et coronatilfælde og trækker midtbanespilleren Andrei Mostovoy ud af turneringen.

Rusland har i stedet udtaget forsvarsspilleren Roman Yevgenyev til truppen på 26 spillere.

Det meddeler holdet i et opslag på Twitter. Danmark skal møde Rusland 21. juni.

Storbritannien beskylder lande for at bruge vacciner som diplomatisk våben

Den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, siger fredag, at det er hævet over enhver tvivl, at nogle lande bruger vacciner som et diplomatisk våben for at vinde øget indflydelse og fordele.

Han gør det klart, at Storbritannien ikke støtter denne form for "vaccinediplomati", ligesom det ikke støtter pengeafpresning. Det skriver Reuters.

Nanna Skov Høpfners dom kommer ikke for Højesteret

Anklagemyndigheden vil ikke forsøge at få Nanna Skov Høpfners sag for Højesteret.

Det oplyser de i en pressemeddelelse.

Nanna Skov Høpfner var i første omgang blevet idømt to års ubetinget fængsel for sin rolle i en Men In Black-demonstration sidste år. I Østre Landsret blev straffen sat ned til 60 dage, da man blandt andet så bort fra den såkaldte coronaparagraf 81 d.

Dermed er dommen på de 60 dages fængsel fra Østre Landsret 9. juni endelig. Nanna Skov Høpfner har allerede siddet fem måneder.

Der er i alt faldet dom i 11 sager ved Københavns Byret i forlængelse af demonstrationen 9. januar. I 8 af sagerne er §81 d blevet anvendt.

De otte sager er alle anket til landsretten, og Østre Landsret har altså nu behandlet to af sagerne.

På baggrund af de to domme fra Østre Landsret vil anklagemyndigheden frafalde påstanden om, at den særlige coronaparagraf §81 d skal anvendes, når de øvrige sager skal behandles i landsretten. 

Thailand køber 20 millioner doser fra Pfizer/BioNTech

Thailand har underskrevet en aftale om at købe 20 millioner doser fra Pfizer/BioNTech-vaccinen, som bliver leveret inden slutningen af 2021. Det siger landets sundhedsminister, Anutin Charnvirakul, ifølge Reuters.

Derudover planlægger Thailand at købe fem millioner vaccinedoser fra Johnson & Johnson-vaccinen i år.

Endnu en person er smittet i Nuuk

Torsdag registrerede Grønlands hovedstad, Nuuk, endnu en coronasmittet. Der er ifølge landslægen tale om en person, der er blevet smittet i en camp ved lufthavnsbyggeriet.

Det skriver mediet Sermitsiaq

Personen var i forvejen i karantæne, da vedkommende boede i lejlighed med en, der blev testet positiv sidste fredag.

Færre hjemmebesøg under corona

Sidste år blev der gennemført 93.100 forebyggende hjemmebesøg, mens det tal i 2019 lå på 111.300 besøg. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Faldet kan ifølge DST muligvis tilskrives corona, da kommunerne blandt andet på grund af restriktionerne ikke gennemførte de sædvanlige hjemmebesøg.

Kommunerne foretager forebyggende hjemmebesøg til borgere over 65 år eller derover med det formål at sikre trivsel og for at oplyse om tilbud i kommunen.