Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 10. juni

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Natten til torsdag er der indgået en stor genåbningsaftale.

Aftalen betyder, at næsten alle restriktioner udfases.

Du kan se de seneste coronatal her.

1100 elever sendt hjem fra københavnsk skole

1100 elever på Damhusengens Skole i Vanløse har torsdag aften fået besked på ikke at møde ind til undervisning fredag. Det skriver TV 2 Lorry. 

Hjemsendelsen sker, efter at Styrelsen for Patientsikkerhed har pålagt skolen at lukke ned på grund af for mange coronasmittede elever på skolen.

- Det er smadderærgerligt. Vi har ikke haft særlig meget smitte, så det er ærgerligt, at det rammer os så tæt på slutspurten, siger skoleleder, Max Ulrich Larsen, til TV 2 Lorry.

Norge modtager 400.000 færre Pfizer-vacciner i juli

I juli leverer Pfizer 400.000 færre vaccinedoser til Norge. Det bekræfter Pfizer overfor VG. Der bliver i alt leveret 800.000 doser til nordmændene i juli, og de færre doser får betydning for vaccinationsprogrammet, siger den norske sundhedsstyrelse til mediet. Ifølge FHI (den norske sundhedsstyrelse, red.) skrider planen med mellem 1 og 2 uger. 

Rejseselskab sælger 300 procent flere rejser end de seneste uger

Det tyder på, at mange danskere hungrer efter at komme ud at rejse. I hvert fald hvis man spørger rejseselskabet Apollo. Her er antallet af solgte rejser steget med 300 procent sammenlignet med de foregående uger, og derfor er de blevet nødt til at indsætte ekstra fly, skriver InsideFlyer. 

- Der er ingen tvivl om, at danskerne savner Middelhavet, siger salgsdirektør Glenn Bisgaard.

Flere unge mænd end forventet har fået hjertebetændelse efter Pfizer og Moderna-vacciner

Flere unge mænd end forventet har fået betændelse i hjertemusklen efter at have fået vaccinerne fra Pfizer og Moderna. Sådan lyder det fra CDC, det amerikanske Center for Kontrol og Sygdomsforebyggelse. Det er endnu ikke fastlagt, om der er nogen sammenhæng mellem vaccinen og betændelsen, men CDC undersøger det. Det samme gør EMA med Pfizer-vaccinen.

Nogle af patienterne krævede indlæggelse, men langt de fleste er kommet sig, skriver The Guardian. 

Spaniens landshold bliver vaccineret efter coronakaos

Det spanske landshold bliver vaccineret efter coronakaos. Det oplyser Det Spanske Fodboldforbund (RFEF) torsdag. To spanske spillere er siden søndag blevet testet positive for coronavirus.

Fredag formiddag, på dagen hvor EM starter, vil spanierne blive vaccineret, oplyser det spanske landshold på sin hjemmeside.

Det var anføreren, Sergio Busquets, og en af holdets forsvarsspillere, Diego Llorente, som blev testet positive.

USA vil donere en halv milliard Pfizer-vacciner til lavindkomstlande

USA's præsident, Joe Biden, bekræfter i en udtalelse torsdag aften, at USA vil købe en halv milliard Pfizer-vacciner og donere dem til næsten 100 lav- og mellemindkomstlande, skriver Ritzau.

Skole lukker ned og aflyser afgangsprøver efter smitte

Nymarkskolen i Slagelse lukker midlertidigt for al undervisning og aktivitet, efter smittespredning mellem eleverne er kommet ud af kontrol. Det skriver TV 2 Øst.

- Nymarkskolen lukker midlertidig, på grund af vi ikke kan kontrollere og bryde smittekæderne på skolen, skriver skolen.

Nedlukningen er foretaget af Styrelsen for Patientsikkerhed og Slagelse Kommune og betyder, at de resterende afgangsprøver er aflyst. 

Supermarkeder klar til at smide mundbindet: - Smilet kommer tilbage i butikkerne

På mandag kan danskerne atter smide mundbindet, når man skal i supermarkedet, og det glæder Coops kommunikations- og analysechef, Lars Aarup, sig til.  

- Vi glæder os over, at mundbindet ikke længere skal være en del af hverdagen, hvor det har været belastende for vores medarbejdere og for vores kunder. Smilet kommer snart tilbage i butikkerne, siger han til Fødevarewatch.

Coop ejer blandt andet Fakta, SuperBrugsen og Kvickly.

Amerikansk lægemiddelstyrelse forlænger holdbarhed af J&J-vaccine

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har forlænget holdbarheden af Johnson & Johnson-vaccinen fra tre måneder til mere end fire måneder. Det skriver Reuters. 

Den beslutning baserer sig på data fra igangværende undersøgelser, der viser, at vaccinen fortsat er stabil efter fire og en halv måned. 

Aflyst festival er genoplivet efter nye coronaregler

Det er kun lidt over en uge siden, at Morsø Festival på Mors skrev på Facebook, at de blev nødt til at aflyse festivalen på grund af coronarestriktioner. Men nu er festivalen blevet genoplivet, fordi coronarestriktionerne bliver lempet. Det skriver TV Midtvest. 

- Det er det, folk trænger til. At komme ud og høre noget musik. Det er rigtig dejligt, og nu skal jeg i gang med at finde et par hundrede hjælpere til festivalen, siger Nina Andersen, der er formand for Morsø Festival.

Festivalen afholdes lørdag 21. august, og ifølge den nye genåbningsaftale må der på det tidspunkt være op til 10.000 gæster til en festival. Deltagerantallet på Morsø Festival ligger normalvis mellem 2200 og 2300 gæster. 

Turistminister inviterer danskere til Grækenland

Den græske turistminister, Harry Theoharis, er lige nu på rundtur i Nordeuropa for at fortælle, at det ser godt ud med smitten i Grækenland, og at Grækenland er et sikkert rejsemål i sommerferien. Ministeren har også været et smut forbi Danmark, skriver Politiken

- På øerne hvor vi først vaccinerede indbyggerne, er 70 procent nu vaccineret, lyder det.

Høj risiko for efterårs-bølge, siger WHO

Selvom coronasmitten er faldende i verden lige nu, er risikoen for endnu en bølge i efteråret høj, siger direktør for det europæiske kontinent i Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Hans Kluge. 

- Vi har været her før. Sidste sommer steg smitten gradvist blandt yngre aldersgrupper og bevægede sig derefter ind i ældre aldersgrupper. Det førte til et ødelæggende tab af liv i efteråret og vinteren 2020. Lad os ikke begå den fejl igen, siger Kluge ifølge The Guardian

Det er især Delta-varianten, som bekymrer hos WHO, og de opfordrer alle, der rejser ud i løbet af sommeren, til fortsat at være forsigtige. 

Fyns Politi nedlægger alle hotspots

Som følge af ophævelsen af en del af coronarestriktionerne nedlægger Fyns Politi alle hotspots i politikredsen. Det skriver politiet i en pressemeddelelse. 

Det betyder, at der fra i morgen ikke længere er hotspots i områderne Munke Mose, Eventyrhaven og Gråbrødre Plads i Odense samt på Christiansmindes Strand i Svendborg. Politiet vil dog stadig patruljere i områderne. 

- Det er jo glædeligt, at vi nu er nået dertil, hvor vi kan nedlægge de fire hotspots, men vi vil selvfølgelig stadig komme ud med vores patruljer og holde øje med, hvad der foregår. Det gælder særligt i forhold til, om der bliver spillet musik til ulempe, siger politiinspektør Christian Rasmussen, Fyns Politi.

Dansk rockband gennemfører kæmpekoncert i Parken til september

Bare få dage efter at de sidste coronarestriktioner er afblæst, vil rockbandet The Minds of 99 gennemføre en koncert for 48.000 mennesker i Parken i København. Det skriver Ekstra Bladet. 

Frontmand Niels Brandt fra The Minds of 99 udtaler i en pressemeddelelse:

- Det er store ting, der er på spil her. Det er et fyldt Parken. Det var et stort move for os dengang i 2019, da vi annoncerede det, og det var vildt overvældende, så mange billetter vi solgte. Derfor var skuffelsen også kæmpestor, da vi ikke kunne gennemføre sidste år. Shit hvor vi glæder os til at se folk i øjnene. Det bliver enormt følelsesladet, tror jeg. Det er det allerede, siger han.

Antallet af indlagte falder til det laveste i otte måneder

Der er registreret 475 nye smittetilfælde og antallet af indlagte falder med 2.

Der er nu 120 personer indlagt med covid-19, hvilket er det laveste siden oktober. 

Efter positiv test: Spansk EM-spiller afleverer negativ test

Den spanske EM-spiller Diego Llorente, som tidligere på ugen afleverede en positiv coronatest, er nu blevet testet negativ.

Det oplyser Det Spanske Fodboldforbund (RFEF) på sin hjemmeside.

Diego Llorente blev testet onsdag, og det er den test, der torsdag har vist sig at være negativ. Han skal testes igen senere torsdag og fredag.

– Der er seriøse indikationer på, at testen har været falsk positiv, skriver RFEF på sin hjemmeside.

Brostrøm om vaccine-genovervejelser: Fuldstændigt naturligt

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, kalder det "fuldstændigt naturligt", at han er blevet bedt om at genoverveje beslutningen om at droppe vaccinen fra Johnson & Johnson.

- Der er siden kommet rigtig meget nyt information om risikoen ved vaccinen. Det føles ikke som et politisk pres, siger Søren Brostrøm.

Statsminister Mette Frederiksen vakte opsigt ved at kalde Brostrøms beslutning "særegen".

Unge i risikogruppe kan blive vaccineret nu, siger Brostrøm

Mens mange glæder sig over, at Danmark nu genåbner mere, sidder mange i risikogrupper måske med bange anelser. 

Nu forsikrer Søren Brostrøm, at de, der er i risikogruppen, kan blive vaccineret. 

- Vi har en målgruppe fem i vores prioriterede udrulning, der gør, at vi efter lægefaglig ordination kan få en hurtig vaccine, hvis man er i særlig stor risiko for et alvorligt forløb covid-19-forløb.

- Hvis der er nogle af de 30-34-årige, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb, kan de faktisk godt blive vaccineret nu, hvis deres læge vurderer det.

Tidligere smittede behøver ikke længere gå i selvisolation

Vaccinerede og tidligere smittede personer, som er nære kontakter til personer, der er syge med covid-19, behøver ikke længere at gå i selvisolation. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Siden marts har færdigvaccinerede ikke længere behøvet at selvisolere, hvis de blev nære kontakter til en smittet. Nu gælder den regel også for tidligere smittede. 

- Sandsynligheden, for at vaccinerede og tidligere smittede bliver smittet med covid-19, er lille. Derfor er der heller ingen grund til, at de går i selvisolation, hvis de har været i nær kontakt med en smittet. De bør dog stadig lade sig teste som nære kontakter som udgangspunkt på dag 4 og dag 6 efter sidste nære kontakt til den smittede person, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

Heunicke anerkender udfordring for DBU

Magnus Heunicke (S) bliver nu spurgt til, hvad der gælder af afstandskrav til EM, efter at politikerne har givet mulighed for, at 25.000 personer kan komme med til kampene.

Magnus Heunicke anerkender, at der er en udfordring, og at DBU og SSI arbejder på at finde ud af, hvordan man skal gøre.

- DBU har nogle spørgsmål nu. Vi havde spurgt vores myndigheder om, hvor mange kan vi få ind med coronapas, og der var der politisk enighed om, at vi skal gøre, hvad vi kan for at give muligheden at få danskere ind til kampene, siger Magnus Heunicke.