Dagens overblik

Dagens overblik: Coronarestriktioner udfases

Mundbind er snart en saga blot. Der kan komme flere tilskuere til EM-bold i Parken, og gymnasieelever skal fordeles anderledes i fremtiden.

Antallet af indlagte coronapatienter er faldet til det laveste niveau i otte mĂĄneder, og aktuelt ligger 120 danskere pĂĄ hospitalet med den smitsomme sygdom.

Sammenholdt med et lavt antal nysmittede og et kontakttal under 1 har politikerne fundet plads til at gøre vores hverdag mere normal.

Nu kender danskerne de eksakte datoer for, hvornår de sidste coronarestriktioner bliver fjernet, som gør, at vi efterhånden kan se lyset for enden af tunellen.

Velkommen til dagens overblik.

Yderligere genĂĄbning - mundbind snart fortid

Politikerne præsenterer genåbningsaftalen.

Som lovet i gårsdagens overblik indleder vi med nyt om den politiske aftale om yderligere genåbning af Danmark. Den kom først i mål efter maratonforhandlinger, der gav resultat omkring klokken 04.00 i nat.

Danskerne kan snart se frem til igen at kunne genkende hinanden lidt lettere på gader og stræder, da kravet om mundbind er droppet fra mandag - på nær for de stående i den kollektive transport.

Desuden får caféer, restauranter og barer udvidet åbningstiden, så den sidste, skummende fadøl kan langes over disken frem til midnat.

Sidst, men ikke mindst, overlevede det omdiskuterede coronapas i første omgang, men det bliver langsomt udfaset fra 1. august, og fra 1. oktober bortfalder kravet helt.

FĂĄ overblikket over, hvordan de danske coronarestriktioner bliver udfaset her.

Mulighed for flere EM-tilskuere i Parken

Danske spillere under nationalsang før EM-kvalifikationskampen mellem Danmark - Schweiz i Parken.

Bolden ruller endnu ikke ved EM i fodbold, men særligt ét punkt i genåbningsaftalen vil utvivlsomt glæde de mange danske roligans.

Danmarks afgørende 12. mand på lægterne bliver potentielt endnu stærkere, da det bliver muligt at få 25.000 tilskuere i Parken til EM-kampene.

Men de cirka ekstra 9000 tilskuere når ikke at komme på plads til Danmarks første kamp mod Finland på lørdag. Det fastslår DBU.

For en ting er teori - noget andet er den praktiske virkelighed, hvor blandt andet billetter, ind- og udgange, ankomsttider, registrering og andet skal fungere.

- Det er simpelthen ikke muligt med så kort varsel, siger DBU's administrerende direktør, Jakob Jensen, til TV 2.

Pivskæv fordeling af landets gymnasieelever

Elever fra Gefion Gymnasium modtager onlineundervisning på café i København.

Det frie gymnasievalg bliver mindre frit i fremtiden, for et politisk flertal vil tvangsfordele elever pĂĄ landets gymnasier.

Aftalen er indgået af regeringen, dens støttepartier samt Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er elevsammensætningen blevet "pivskæv" i gymnasierne omkring de store byer.

Men med to tiltag skal de sociale og etniske forskelle på landet gymnasier udjævnes, lyder budskabet fra ministeren.

Landets gymnasier vil nemlig være garanteret mindst 84 elever svarende til tre klasser per årgang, hvilket skal tilgodese uddannelsesinstitutionerne i de mere tyndtbefolkede egne af Danmark.

Samtidig skal gymnasieelever i landets største byer fordeles ud fra deres forældres indkomst.

Kæreste til vanvindsbilist får konfiskeret sin bil

Retten i Glostrup (Arkivfoto).

Fart dræber, men fart kan også blive temmelig dyrt for indehaveren af den bil, der kører for stærkt.

Det har en 34-årig kvinde måtte sande, da hendes kæreste tidligere på året kørte vanvidskørsel i hendes sorte Mazda CX-3.

Den 36-årige mand kørte hele 108 kilometer i timen i bymæssig bebyggelse i Rødovre, hvor den tilladte hastighed kun er 50 kilometer i timen.

Kvinden havde lånt 200.000 kroner for at anskaffe sig bilen, men de penge kan hun nu vinke farvel til. For som konsekvens af kærestens vanvidskørsel er bilen konfiskeret af politiet. Det har Retten i Glostrup afgjort.

Mazdaen ender nu pĂĄ politiauktion, og pengene fra salget gĂĄr til statskassen.

Solformørkelse over Danmark

Solformørkelse over Danmark set fra Sindal i Nordjylland.

Torsdag var det muligt at se en delvis solformørkelse på den danske himmel.

Solen blev herhjemme dækket mellem 20 til 30 procent af Månen, og det specielle astronomiske fænomen kulminerede kort efter middag.

Andre steder i verden var solformørkelsen langt mere tydelig.

I det nordvestlige Grønland ved byen Qaanaaq kunne indbyggerne opleve en næsten total solformørkelse, hvilket også ramte dele af Canada samt det østlige Rusland.

Det er seks år siden, der sidst var en delvis solformørkelse i Danmark.

Man skal dog væbne sig med en vis portion tålmodighed, hvis man vil opleve en total solformørkelse i Danmark. Den næste er først på tapetet 25. maj 2142.