Samfund

Seneste nyt om coronavirus

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da partiledere ankommer til genåbningsforhandlinger i Justitsministeriet i København.

TV2.DK giver dig her seneste nyt om coronavirus fra Danmark og verden. Vi opdaterer hele dagen.

Du kan se de seneste coronatal her.

Aftale om genåbning på plads

Der er kort før klokken fire torsdag morgen indgået en politisk aftale om yderligere genåbning af Danmark. Det skriver formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

- Opgør med mundbindet. Hurtigere udfasning af forsamlingsforbuddet. To hovedkrav fra DF ved forhandlingerne om yderligere genåbning. Sammen med en lang række andre friheder til danskerne er det svært ikke at være jævnt godt tilfreds med aftalen i aften, skriver han.

Denne liveblog opdateres ikke længere. Læs mere her.

Tæt på en aftale

Ifølge TV 2s oplysninger er en aftale om yderligere genåbning så småt ved at falde på plads. TV2.DK opdaterer natten igennen og følger op med nyheder, overblik og perspektiv hele dagen.

Forhandlinger trækker ud

Seneste melding fra forhandlingerne er, at der fortsat kan gå en rum tid, før forhandlingerne er færdige.

Coronapas trækker forhandlinger om genåbning i langdrag

Onsdag er blevet til torsdag, mens Folketingets partier forhandler om den næste etape af genåbningen af Danmark.

Selvom der fortsat ser ud til at være enighed om at droppe mundbind og forlænge åbningstiderne for barer, restauranter og cafeer, trækker blandt andet en udfasning af coronapasset forhandlingerne i langdrag.

Det fortæller TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren:

- Mange af de andre ting, regeringen lægger op til at udfase, for eksempel coronapasset, skal først være til august eller september måned.

De blå partier presser derimod på for at lempe flere restriktioner langt hurtigere.

Ifølge Jesper Vestergren forventer man derfor, at partierne snart holder en pause, så regering og embedsværket kan trække sig tilbage og reviderer udkastet til aftalen, hvilket herefter skal forhandles igen.

Derfor forventer han også, at forhandlingerne kommer til at tage nogle timer endnu.

Studie: Kødfri diæt kan nedsætte risikoen for alvorlig covid-19

Personer på en kødfri diæt har mindre risiko for at blive smittet med en omgang moderat til alvorlig covid–19.

Det viser et nyt studie fra seks lande offentliggjort i BMJ Nutrition, Prevention & Health, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge forskerne har personer på en kødfri diæt samt personer, der kun spiser fisk, 59 procent mindre risiko for at blive ramt af alvorlig sygdom i forbindelse med covid–19.

TV 2 erfarer: Regeringen foreslår at droppe mundbind og udvide åbningstider til midnat

Efter syv timers forhandlinger er Folketingets partier lige nu ved at gennemgå regeringens første udkast til en aftale om, hvilke restriktioner der skal lempes i næste fase af genåbningen. 

Og ifølge TV2s politiske analytiker Jesper Vestergren er der store lempelser på bordet.

Han erfarer nemlig, at regeringens udkast lægger op til, at kravet om mundbind kan droppes alle andre steder end i den offentlige transport.

Samtidig foreslår regeringen at udvide åbningstider og alkoholsalg på caféer, restauranter og barer til klokken 24. Samtidig skal alkoholsalget i blandt andet kiosker også udvides til midnat. 

- Det er der store sværdslag om lige nu. Særligt fra de blå partier er der ønsker om, at man udvider åbningstiderne endnu mere, fortæller Jesper Vestergren.

Derudover presser blå blok ifølge analytikeren på for også at udfase coronapasset. Det forslag bliver dog mødt med forsigtighed fra regeringen.

Spanien trækker plan om genåbning af nattelivet tilbage

Blot en uge efter at have introduceret en plan for genåbningen af natklubberne har det spanske sundhedsministerie trukket i land igen, skriver Reuters.

Det sker, efter at ministeriet har modtaget klager fra flere regioner, der enten stempler planen for at være for streng eller for lempelig.

Fremadrettet vil det derimod være op til den enkelte region at afgøre, hvorvidt en genåbning af nattelivet vil være forsvarlig.

Heunicke deler billede af DF-formand i ventilationsskakt under "ophedede" forhandlinger

Aftenens forhandlinger mellem folketingets partier om en genåbning 11. juni er ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ganske ophedede.

Og det skal formentlig tages helt bogstaveligt.

Sammen med et billede af formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, der sidder i en udluftningsskakt, skriver han nemlig i et tweet, at forhandlingerne nu på sjette time foregår i et "herligt varmt lokale".

Og fra sin egen Twitterprofil uddyber DF-formanden:

- Eneste sted i lokalet, der kommer en anelse frisk luft ind. Og ser ud til, vi skal holde en del timer endnu for at få landet en god aftale.

Bekymrende corona-mutation opdaget i Norge

Norge har registreret sine første tilfælde af coronavarianten C36. Det skriver NRK.

Mutationen blev opdaget hos mellem 10 og 12 personer i Viken, Vestfold og Telemark i Maj. Tidligere er den også registreret i blandt andet Egypten og Japan.

Og ifølge direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg er den nye variant bekymrende.

- Den har rigtig mange mutationer knyttet til spike-proteinet, som gør, at vi følger specielt nøje med i den, for at finde ud af, om den spreder sig, siger hun til NRK.

Hvordan mutationen er kommet til Norge er ifølge Camilla Stoltenberg svært at svare på.

USA vil købe 500 millioner Pfizer-doser for at donere dem

Biden–administrationen planlægger at købe 500 millioner doser af Pfizer/BioNTechs coronavaccine med det formål at donere dem til resten af verdens lande, skriver Washington Post.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har allerede lanceret ordningen Covax, hvorigennem de vil distribuere donerede vaccinedoser til lav– og mellemindkomstlande, der er bagud på vaccinefronten.

Droppet eller lempet krav om mundbind er realistisk, vurderer analytiker

Efter flere timers teknisk gennemgang er folketingets partiet omrking klokken 19 gået i gang med at forhandle om en genåbning fra 11. juni. 

Her skal politkerne særligt drøfte en forlængelse af åbingstider for barer, en udfasning af coronapas og en udfasning af kravet om mundbind. Det fortæller TV2s politiske analytiker Jesper Vestergren:

- Jeg tror, det er realistisk, at kravet om mundbind bliver, hvis ikke droppet helt, så lempet betragteligt. Vi ser formentlig en aftale, hvor vi kun skal bruge mundbind, når det er svært at hole afstand.

Hvad angår coronapasset er det dog ifølge Jesper Vestergren sværere at spå om udfaldet af aftenens forhandlinger.

Mens blå blok presser på for at udfase eller droppe passet, frygter rød blok nemlig en tredje bølge, hvis ikke kravet om coronspas fortsat får danskerne til at lade sig teste.

Kolding forbereder sig på coronakontrol af spildevand

Det er meningen, at test af danskernes spildevand på længere sigt skal erstatte coronatestcentrene, og det er forsyningsselskabet BlueKolding begyndt at forberede sig på, skriver TV Syd.

Ifølge Magnus Heunicke er det meningen, at der skal være tale om en indsats, der ikke påvirker og hæmmer os i vores hverdag.

– Det er vores mål, og det kræver et kæmpestort og stærkt setup. Men det er det, vi er i gang med at bygge op, sagde han inden onsdagens samråd.

Portugal bremser genåbning efter smittestigning

Portugal har valgt at bremse genåbningen af hovedstaden Lissabon, da der har været en stigning i smitten med corona, skriver AFP.

Det gælder også for Braga, Vale de Cambra i Nordportugal og Odemira i den sydlige del af landet.

Det sker, mens resten af Portugal bevæger sig videre mod næste del af genåbningen på mandag.

USA bestiller 1,7 millioner pilleformede coronavacciner

Den amerikanske regeringen har onsdag annonceret en aftale med selskabet Merck & Co om en bestilling på 1,7 millioner doser af deres potentielle coronavaccine.

Lægemidlet, der går under navnet Molnupiravir, befinder sig lige nu i sine fase 3–studie, skriver nyhedsbureauet AFP.

Den adskiller sig fra øvrige coronavacciner ved at komme i en pilleform.

Pakistan gør coronavaccine obligatorisk for offentligt ansatte

Pakistan har onsdag gjort det obligatorisk for ansatte i den offentlige sektor at blive vaccineret mod coronavirus inden 30. juni, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Det sker som led i at få vaccineret mindst 70 millioner borgere inden udgangen af året.

Det er i samme ombæring blevet gjort obligatorisk for ansatte i den private sektor. Det er dog sket uden en deadline.

Ole Birk Olesen: - Vi skal væk med restriktionerne nu

Også Liberal Alliances Ole Birk Olesen havde en holdning til de omfattende coronarestriktioner, der præger landet netop nu.

– Nu må det stoppe det her pjat. Vi skal væk med restriktioner nu, lød det, inden han trådte ind til genåbningsforhandlingerne med Folketingets andre partier.

Pia Olsen Dyhr har ikke travlt med at skrotte restriktioner

Forud for onsdagens genåbningsforhandlinger mellem Folketingets partier gjorde SF's formand, Pia Olsen Dyhr, det klart, at hun ikke mener, at vi kan lette på samtlige restriktioner endnu.

– Der er stadig mange, der ikke er vaccineret endnu, men jeg er villig til at kigge på lempelser.

Hun henviser blandt andet til, at mundbindet kan fjernes på plejehjem, hvor ældre og personale er vaccineret.

Tyskland introducerer digitalt coronapas torsdag

Fuldt vaccinerede borgere i Tyskland vil fra torsdag være i stand til at bevise deres vaccination med et digitalt coronapas, skriver det tyske medie Bild.

Det har en talsmand for det tyske sundhedsministerie ifølge mediet udtalt.

Detaljerne vil blive forklaret af den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, torsdag.

Vaccineret plejehjem ramt af smitteudbrud

14 borgere og ni medarbejdere på Nørremarken Plejehjem er blevet konstateret smittet med covid–19, oplyser Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Samtlige borgere, der er blevet smittet, er vaccineret, og har ingen symptomer i forbindelse med smitten, fremgår det.

Heunicke: - Vi kommer til at lempe betragteligt

Magnus Heunicke (S) på vej ind til onsdagens genåbningsforhandlinger.

Onsdag samles Folketingets partier til genåbningsforhandlinger på Christiansborg.

Og ifølge Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er det dagen, "vi har ventet på igennem alle de hårde måneder." Det siger han til TV 2, inden forhandlingerne startede klokken 16. 

- Vi har et lavt kontakttal, vi har få indlagte, vi har en smitte, der er fuldstændig unde kontrol, vi har kæmpe opbakning til vores vaccination, og vi har en sæson effekt vi nu begynder at kunne se for alvor, siger han. 

Og derfor forventer ministeren, at danskerne efter i dag kan se frem til betydeligt færre restriktioner. 

- Det betyder, at vi kommer til at lempe meget, meget, meget betragteligt, og det er det her, vi har ventet på, siger han.