Coronavirus

Plads til moderate lempelser af restriktionerne, men ét område skal der ikke pilles ved, siger eksperter

Det giver mening at lempe på brugen af mundbind og coronapas, siger eksperter, der dog ikke deler politikernes ønske om at justere reglerne for barer.

Når Folketingets partier onsdag mødes til genåbningsforhandlinger, er der plads til lempelser af restriktionerne – men kun moderate.

Sådan lyder det fra Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, samt Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

Allan Randrup Thomsen ser gerne så få ændringer som muligt, fordi vi ifølge ham har et højt smittetal, hvis vi sammenligner med samme tid sidste år, hvor der var langt under 100 nye smittetilfælde om dagen. Dengang lå positivprocenten på maksimalt 0,51, og i år har den været over 0,8.

- Og vi skal huske på, at vi stadig ikke har færdigvaccineret alle dem over 50, så vi er faktisk tidligt ude i forhold til de målsætninger, der blev lagt ud for nogle måneder siden af flere partier, siger Allan Randrup Thomsen.

Viggo Andreasen fremhæver en anden bekymring.

- Noget af det, vi skal holde øje med, er den indiske variant, også kaldet Delta-varianten, som lurer lidt i horisonten. Men umiddelbart er der plads til at åbne lidt, siger Viggo Andreasen med henvisning til den smitsomme variant, der blandt andet spreder sig hastigt i Storbritannien lige nu.

Lempelser på mundbind og coronapas

En af de lempelser, det ifølge Allan Randrup Thomsen giver mening at kigge nærmere på, er brugen af mundbind i eksempelvis supermarkeder og detailhandlen.

- Der er i hvert fald mange steder, hvor det ikke giver mening at have påtvunget brug af mundbind, hvis folk i øvrigt husker at holde afstand. Så det er absolut en mulighed.

Mundbindets dage i store dele af det danske samfund er muligvis talte. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde i mandags, at det måske kan være væk flere steder inden sommerferien, og at det er regeringens mål.

Den anden mulighed for at lempe på restriktioner er også at kigge på brugen af coronapasset, mener Allan Randrup Thomsen. For der er steder, hvor det ikke giver mening fortsat at bruge passet.

- Overordnet set mener jeg, at det skal bevares især på restauranter og i fitnesscentre, hvor mange mennesker samles. Men det giver i min optik ikke mening at bruge coronapas på sådan et sted som biblioteker, siger han.

Lukketiden

Noget, som formentlig er et stort håb for mange danskere, er, at der lempes på lukketiderne for barer og restauranter inden EM i fodbold, der begynder på fredag. Med de nuværende regler skal barer og restauranter lukke klokken 23 og stoppe udskænkning af alkohol en time før.

Og netop lukketiderne er der også et politisk flertal, som vil lempe på. Men lukketiderne står i Allan Randrup Thomsen og Viggo Andreasens optik ikke øverst på listen.

- Det, man skal holde øje med her, er, at de sene timer er der, hvor der bliver indtaget mest alkohol. Det er der, hvor man har sværest ved at overholde restriktionerne, siger Allan Randrup Thomsen.

Desuden er de grupper, der fylder på barerne, ofte unge mennesker, som stadig ikke er vaccineret.

- Og når man så står i sådan en overfyldt bar, kan der nemt opbygges virus, jo længere tid du står der. Så der er mange gode argumenter for at holde besøgstiden så kort som muligt, lyder meldingen fra Allan Randrup Thomsen.

Mulighed med flere deltagere til EM

Et andet sted, hvor man ifølge eksperterne også skal holde fast, er forsamlingsforbuddet.

- Det er centralt for os, at vi holder os fra alt for store forsamlinger, festivaler og kæmpestore fodboldkampe, siger Viggo Andreasen.

Det er Allan Randrup Thomsen enig i. Det kan dog måske være en mulighed, at flere mennesker end først meldt ud kan samles på stadion, når EM går i gang, mener han.

Men ikke uden krav.

- Man kan måske godt finde nogle ordninger, så man kan komme igennem EM og få lidt flere deltagere ind på stadion, hvis man eksempelvis prioriterer dem, der er vaccineret frem for andre.

Flere af Folketingets partier har allerede meldt ud, at de vil have regeringen til at undersøge muligheden for at lukke flere og vaccinerede tilskuere ind på stadion under EM.

I forbindelse med at Brøndby IF i slutningen af maj blev danske mestre i fodbold, så man ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed en begrænset smittespredning. Blandt de tusindvis af deltagere, der var til stede under festligheder, blev 85 personer registreret smittet.