Coronavirus

Droppet eller lempet krav om mundbind er realistisk, vurderer analytiker

Flere af coronarestriktionerne kan snart være fortid efter politiske forhandlinger om genåbning onsdag aften.

Efter flere timers teknisk gennemgang er Folketingets partier gået i gang med at forhandle om en genåbning fra fredag 11. juni.

Særligt et område, som vi alle har skulle lære at leve med, tegner til at blive lempet, siger TV2s politiske analytiker Jesper Vestergren.

- Jeg tror, det er realistisk, at kravet om mundbind bliver - hvis ikke droppet helt - så lempet betragteligt. Vi ser formentlig en aftale, hvor vi kun skal bruge mundbind, når det er svært at holde afstand, siger han og peger på, at kollektiv transport kunne være et sted, hvor man fortsat skal bruge det.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har også gjort klart, at der kan forventes store lempelser.

- Vi kommer til at lempe meget, meget, meget betragteligt, og det er det her, vi har ventet på, sagde han, da han gik ind til forhandlingerne.

Kort før klokken 21 er meldingen fra forhandlingslokalet, at parterne holder pause, og at det første udkast til aftalen er ved at blive lavet.

Åbningstider og coronapas også på bordet

Udover at mundbindene kan være fortid i visse situationer efter i nat, regner Jesper Vestergren også med, at åbningstiderne for serveringssteder kan blive forlænget.

Samtidig vil en udfasning og begrænsning af coronapasset formentlig også blive debatteret.

- Især de blå partier har set sig sure på coronapasset. Der er de noget mere forsigtige i regeringen, siger Jesper Vestergren.

Han mener, at regeringen frygter, at hvis man ikke skal testes hver tredje dag for at have et aktivt coronapas, bliver folk mindre flinke til at blive testet og dermed risikerer man at overse nye udbrud.

Vestergren forklarer, at regeringen særligt er bange for, at der kan opstå en tredje bølge blandt de unge, der endnu ikke er blevet vaccineret.

Ifølge den politiske analytiker forventes forhandlingerne at vare det meste af aftenen.

- Vi står et fantastisk sted

Onsdag blev det meldt ud, at kontakttallet er faldet til 0,8. Det var med til at gøre sundhedsministeren optimistisk.

- Vi står et fantastisk sted. Det er den her dag, vi har ventet på gennem alle de hårde måneder, sagde Magnus Heunicke tidligere onsdag.

Han ville ikke komme nærmere ind på, hvilke restriktioner, han regner med, vil blive fortid, men sagde, at han ville ”gennemgå det hele”.

Kontakttallet er de seneste fem uger blevet beregnet til 1,1.

Tallet er et gennemsnit af det antal personer, som en smittet person estimeres at sende smitten videre til. Når kontakttallet er 1,0, giver én person i gennemsnit smitten videre til én anden person.

Det betyder, at epidemien er aftagende, når tallet ligger under 1.