Kvinde med handicap modtager hadbeskeder: - Dø, tak
Et nyt lovforslag skal gøre det strafbart at sende hadbeskeder til mennesker med handicap.
- Dræb dig selv.
Sådan lyder en af mange kommentarer, som Camilla-Kenya Julendal modtager, når hun lægger videoer op på det sociale medie TikTok.
Hun synes, at alle kommentarerne er ubehagelige, men nogle rører hende mere end andre.
- For eksempel den med at de statsbetalte plejere skal fylde sennepsgas og fosgen i min respirator, der tænker jeg, at det er skrevet af en voksen, og så synes jeg, at det bliver ubehageligt, fortæller Camilla-Kenya Julendal i 'Go' aften LIVE'.
Hun er 31 år og har muskelsvind, og det betyder blandt andet, at hun sidder i kørestol og trækker vejret med hjælp fra en respirator.
Som mange andre laver hun dansevideoer på TikTok og får hårde kommentarer med på vejen, men hun nægter at tie de hadefulde kommentarer, som hun får, ihjel.
Ved næste folketingssamling skal det diskuteres i Folketinget, om det skal gøres strafbart at skrive hadefulde kommentarer til mennesker med handicap, har justitsministeren meldt ud.
Og det er på tide, lyder det fra Camilla-Kenya Julendal:
- Det er vildt, at det først er i 2021, at justitsministeren kan se, at mennesker med handicap skal beskyttes, siger hun.
Hadbeskeder fra børn
Camilla-Kenya Julendal fortæller, at det først er efter, at hun har oprettet en profil på TikTok, at hun er begyndt at få hadbeskeder.
- Jeg synes, det er hårdt at få beskeder, hvor det er et direkte ønske om, at jeg skal dø, men at de skriver, at jeg har klamme fingre, det rører mig måske ikke så meget, lyder det.
Mange af de hadefulde kommentarer, hun modtager på TikTok, kommer fra børn og unge, lyder det fra Camilla-Kenya Julendal.
For nylig skrev en tiårig "Dø, tak" til hende i en kommentar, men så kontaktede hun barnets mor.
- Hun var frygteligt ked af, at drengen havde skrevet det til mig, og han kom ind i kommentarsporet og skrev, at han var ked af, at han havde skrevet det, og han ikke vidste, hvorfor han havde skrevet det, forklarer hun.
Camilla-Kenya Julendal mener, at emnet skal på skoleskemaet, og så håber hun, at flere forældre vil følge med i deres børns færden på de sociale medier, når de giver dem lov til at være der – også for børnenes skyld, lyder det.
- Tænk, hvis de her hadefulde kommentarer rammer børnene, lyder det.
Institut for Menneskerettigheder bakker op
Loven på området er allerede blevet strammet.
I april 2021 vedtog Folketinget et lovforslag om at ændre straffelovens paragraf 81 og gjorde det til en skærpende omstændighed, hvis en kriminel handling helt eller delvist er motiveret af forurettedes handicap.
Efterfølgende har justitsministeren fremsat endnu et forslag om at ændre paragraf 266 b, så ytringer, hvor mennesker trues, forhånes eller nedværdiges på grund af deres handicap, gøres strafbare.
Nikolaj Nielsen, som er jurist, ph.d. og ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder, kalder lovændringen "en vigtig erkendelse på lige fod med andre minoritetsgrupper".
Og han mener, at ændringen er nødvendig.
- Historisk har der ikke været samme erkendelse af, at mennesker med handicap er en minoritet, som bliver udsat for had og diskrimination, uddyber han.
Nikolaj Nielsen er klar over, at en lovændring ikke vil fjerne hadefulde kommentarer mod mennesker med handicap, men han håber, at en lovændring kan føre til, at flere vil anmelde hadefulde ytringer, hvis det bliver strafbart.
Vi har lov til at være her
Camilla-Kenya Julendal vil ikke lukke sin profil på TikTok og bukke under for de grimme kommentarer, som hun modtager.
- Vi skal da også have lov at være der. Jeg skal ikke lukke min profil på TikTok, fordi der er nogle andre, der synes, at de ikke vil se på mig, lyder det.
Hun er dog i tvivl om, hvorvidt hun ville anmelde det til politiet, hvis kommentarerne pludselig blev strafbare.
- Jeg ville føle, at hvis jeg ringede til politiet, at de bare grinede af mig. Jeg ved ikke, om de ville tage det seriøst, slutter hun.
Se interviewet med Camilla-Kenya Julendal i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.