GO'

27-årig gik i fælden – nu advares andre unge mod ulovlige kopier

Hvad mange ikke ved, er, at man også risikerer at støtte tvangsarbejde, våben- og narkotikahandel, oplyser Patent- og Varemærkestyrelsen.

Da Rebecca Dahl boede i Kina med sin familie, forærede hendes mor hende en kopivarepung, som skulle forestille at være af mærket Prada.

Dengang tænkte hun på ingen måde over, hvorvidt pungen var ægte eller en kopi.

- Jeg tænkte bare: "Fedt, det er der sikkert ingen, der kan se forskel på alligevel, så hvorfor ikke?", lyder det fra Rebecca Dahl i 'Go' morgen Danmark'.

Men i dag fortryder hun.

For hvad mange unge ikke ved, er, at når de handler tøj, sko og makeup på nettet, så risikerer de både at støtte organiseret kriminalitet og udsætte sig selv for fare.

Sådan lyder det fra Barbara Suhr-Jessen, der er sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Tekstiler kan indeholde skadelige stoffer, om det så er en pung, mundbind eller tøj

Barbara Suhr-Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen

Nye tal fra den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO, viser, at 18 procent af de danske unge mellem 15 og 24 år har købt kopivarer uden at vide det.

Det kan få konsekvenser. Derfor advarer Patent- og Varemærkestyrelsen nu i en ny kampagne især unge mod at købe de ulovlige kopier.

Kriminelt, farligt og sundhedsskadeligt

Ifølge den nye undersøgelse køber en stigende andel produkterne helt bevist, men selvom det ikke er tilfældet, kan man stadig gå i fælden.

Barbara Suhr-Jessen forklarer, at det vurderes, at 3,3 procent af verdenshandlen er med kopivarer, og op til 6,8 procent af importen til EU er kopivarer. Derfor kan det være svært at gennemskue, om en vare er ægte eller ej, lyder det.

Salg af kopivarer i sig selv er kriminelt, og som køber kan man også komme til at støtte formål, man måske ikke havde forestillet sig.

- De her kriminelle er også involveret i andre typer kriminalitet. Det kan være handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, tvangsarbejde, dokumentfalsk, hvidvask, så den type af kriminalitet risikerer man at støtte, lyder det fra Barbara Suhr-Jessen.

Man bliver meget nemt fristet, fordi det er billigere

Rebecca Dahl, influencer

Barbara Suhr-Jessen forklarer ligeledes, at der ikke laves kontrol med kopivarer som mobilopladere, kosmetik og babylegetøj, og det kan i den grad være både sundhedsskadeligt og farligt.

- Det kan være rigtig farligt med forfalsket medicin, men mange andre typer kopivarer kan også være farlige, selvom de ser helt uskadelige ud på overfladen. Tekstiler kan indeholde skadelige stoffer, om det så er en pung, mundbind eller tøj, siger hun.

Tænkte ikke over konsekvenser

Da Rebecca Dahl fik sin pung, gjorde hun sig ingen tanker om, at pungen både kunne være sundhedsskadelig, og at indtjeningen kunne være med til at finansiere hård kriminalitet.

- Man bliver meget nemt fristet, fordi det er billigere, og det er ikke så tit, at man kan se forskel, forklarer hun.

I dag er Rebecca Dahl 27 år, og så er hun blevet klogere.

Hun tror, at mange unge, som hende selv, ikke har tænkt over, hvad de har støttet, når de har købt kopivarer.

Se interviewet med Rebecca Dahl og Barbara Suhr-Jessen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.

Fem gode råd til at undgå køb af kopivarer

 1. Sprogfejl

  Barbara Suhr-Jessen forklarer, at man først og fremmest skal kigge på, og der er mange sproglige fejl på den side, hvor man handler. 

  Derudover råder hun blandt andet til at kigge under "Om os"-siden for at se, om den er udfyldt eller står tom. Står den tom, så kan det være et tegn på, at man ikke skal handle der.

   

 2. Skæve og lave priser

  Skæve eller lave priser kan også være en indikation på, at der er tale om kopivarer, lyder det.

  Mange fupbutikker er nemlig maskinoversat, hvilket ofte giver et dårligt sprog med underlige sprogfejl eller skæve priser

  - Koster varen 47 kroner og 58 ører, så kan det derfor også være et tegn, lyder det fra Barbara Suhr-Jessens.

  Hendes generelle råd er ligeledes, at hvis noget, eksempelvis en pris, lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også. 

  Luksusmærker er sjældent på tilbud, så hvis der reklameres med, at varerne er stærkt nedsatte, bør du derfor være på vagt.

 3. Manglende kontaktoplysninger

  Et tegn på, at man ikke skal handle på en webshop, kan også være, hvis der mangler kontaktoplysninger til firmaet bag. 

  Seriøse aktører oplyser gerne om firmanavn, adresse, virksomhedsnummer, telefonnummer og e-mail. 

  Netbutikker i Danmark og EU har pligt til at give dig en række oplysninger om butikken, såsom betalingsmuligheder, fortrydelsesret og så videre.

 4. Mistænkelig webadresse

  En anden faktor, man skal kigge efter, når man handler på nettet er, om webadressen, eller url'en, lyder mærkelig. 

  De fleste firmaer har en simpel webadresse.

 5. Mistænkelige betalingsmuligheder

  Det er normalt mest sikkert at betale med et internationalt betalings- eller kreditkort, hvor du indtaster kortnummer og udløbsdato. Når du betaler på den måde, kan banken tilbageføre pengene, hvis varen eksempelvis ikke dukker op.