27-årig gik i fælden – nu advares andre unge mod ulovlige kopier
Hvad mange ikke ved, er, at man også risikerer at støtte tvangsarbejde, våben- og narkotikahandel, oplyser Patent- og Varemærkestyrelsen.
Da Rebecca Dahl boede i Kina med sin familie, forærede hendes mor hende en kopivarepung, som skulle forestille at være af mærket Prada.
Dengang tænkte hun på ingen måde over, hvorvidt pungen var ægte eller en kopi.
- Jeg tænkte bare: "Fedt, det er der sikkert ingen, der kan se forskel på alligevel, så hvorfor ikke?", lyder det fra Rebecca Dahl i 'Go' morgen Danmark'.
Men i dag fortryder hun.
For hvad mange unge ikke ved, er, at når de handler tøj, sko og makeup på nettet, så risikerer de både at støtte organiseret kriminalitet og udsætte sig selv for fare.
Sådan lyder det fra Barbara Suhr-Jessen, der er sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Det kan få konsekvenser. Derfor advarer Patent- og Varemærkestyrelsen nu i en ny kampagne især unge mod at købe de ulovlige kopier.
Kriminelt, farligt og sundhedsskadeligt
Ifølge den nye undersøgelse køber en stigende andel produkterne helt bevist, men selvom det ikke er tilfældet, kan man stadig gå i fælden.
Barbara Suhr-Jessen forklarer, at det vurderes, at 3,3 procent af verdenshandlen er med kopivarer, og op til 6,8 procent af importen til EU er kopivarer. Derfor kan det være svært at gennemskue, om en vare er ægte eller ej, lyder det.
Salg af kopivarer i sig selv er kriminelt, og som køber kan man også komme til at støtte formål, man måske ikke havde forestillet sig.
- De her kriminelle er også involveret i andre typer kriminalitet. Det kan være handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, tvangsarbejde, dokumentfalsk, hvidvask, så den type af kriminalitet risikerer man at støtte, lyder det fra Barbara Suhr-Jessen.
Barbara Suhr-Jessen forklarer ligeledes, at der ikke laves kontrol med kopivarer som mobilopladere, kosmetik og babylegetøj, og det kan i den grad være både sundhedsskadeligt og farligt.
- Det kan være rigtig farligt med forfalsket medicin, men mange andre typer kopivarer kan også være farlige, selvom de ser helt uskadelige ud på overfladen. Tekstiler kan indeholde skadelige stoffer, om det så er en pung, mundbind eller tøj, siger hun.
Tænkte ikke over konsekvenser
Da Rebecca Dahl fik sin pung, gjorde hun sig ingen tanker om, at pungen både kunne være sundhedsskadelig, og at indtjeningen kunne være med til at finansiere hård kriminalitet.
- Man bliver meget nemt fristet, fordi det er billigere, og det er ikke så tit, at man kan se forskel, forklarer hun.
I dag er Rebecca Dahl 27 år, og så er hun blevet klogere.
Hun tror, at mange unge, som hende selv, ikke har tænkt over, hvad de har støttet, når de har købt kopivarer.
Se interviewet med Rebecca Dahl og Barbara Suhr-Jessen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.