Coronavirus

Få vaccinerede bliver smittet med coronavirus

Der ses en betragtelig forskel blandt smittede, som har fået henholdvis første og andet stik.

1180. Det er antallet af færdigvaccinerede danskere, som er blevet smittet med coronavirus, fra Danmark begyndte at vaccinere 27. december 2020 til 1. juni 2021.

Det viser et notat, som Statens Serum Institut har offentliggjort mandag.

Det er absolut glædeligt

Camilla Foged, professor i vaccinedesign

De 1180 smittetilfælde svarer til, at 0,1 procent af de danskere, som har fået begge vaccinestik, efterfølgende er blevet ramt af sygdommen.

Og det er meget få, vurderer Camilla Foged, professor i vaccinedesign ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet.

- Der vil altid være nogle, som ikke bliver beskyttede, men tallet her skal anses som lavt. Det er absolut glædeligt, siger hun.

En god nyhed

I Danmark stikkes der særligt med vaccinen fra Pfizer/BioNTech, hvor studier har vist en effekt på 95 procent. Studierne er udført i områder med højere smitteniveauer end dem, vi oplever i Danmark, fortæller Camilla Foged.

Derfor skal tallene fra SSI med den lave procent på 0,1 ifølge hende også ses i lyset af dette.

- Vi har oplevet nogle relative hårde nedlukninger herhjemme, som også har været med til at holde smitteniveauet nede, forklarer hun.

Forskel på smitte mellem første og andet stik

I notatet fremgår det, at Statens Serum Institut (SSI) også kan konstatere, at 5209 personer, som har modtaget første vaccinestik, efterfølgende er blevet konstateret smittet med coronavirus.

Af disse er 331 personer døde inden for 30 dage efter en positiv test. Ifølge SSI er covid-19 dog ikke nødvendigvis den tilgrundliggende årsag til dødsfaldene.

- Man ved fra flere studier, at man ikke har fuld beskyttelse efter første stik, siger Camilla Foged og peger på, at der efter første stik med vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna kan forventes en beskyttelse på omtrent 80 procent.

Derfor er den betragtelige forskel på smittede, som har fået første stik, og dem som er færdigvaccinerede, heller ikke chokerende.

- Tallene understreger, at det stadig er vigtigt at passe på. Også selvom man har fået sit første vaccinestik, siger Camilla Foged.

3838 af infektionerne efter første vaccination, svarende til 66 procent, er konstateret inden for de første to uger efter tidspunktet for vaccination, fremgår det af notatet.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra SSI.