Nicki Bille - Sidste chance

- Jeg levede i en drømmeverden, siger Nicki Bille

Under sin tur i fængslet har den tidligere professionelle fodboldspiller indset, at han de seneste år har levet sit liv forkert.

I oktober sidste år kom Nicki Bille ud af fængsel. Det skete efter at have afsonet en dom på fire måneder for vold, trusler og våbenbesiddelse.

På parkeringspladsen stod et tv-hold klar til at følge ham til sæson to af PLAY-serien ‘Nicki Bille - Sidste chance’.

- Halløj. Det er ligesom Olsen Banden, sagde en glad Nicki Bille, da han gik ud af Horserød Statsfængsel.

Og sammenligningen med Egon Olsen er måske ikke helt forkert. For det var ikke bare en fri mand, men også en mand med en plan om at gøre tingene anderledes, der kom ud.

Og for første gang i lang tid var han ædru og stoffri og havde fornyet livsglæde og mere motivation end nogensinde til at ændre sit liv.

Et pusterum fra kaos

Det startede ellers med en fodlænke i hjemmet, men Nicki Bille overholdt et ikke forbuddet mod at drikke alkohol, og straffen blev i stedet vekslet til seks uger i fængsel.

Men det var ikke kun skidt. For fængslet har givet 32-årige Nicki Bille et pusterum fra det kaotiske liv, han har levet de seneste par år.

En pause, som han har brugt på at blive både clean og ædru, og som har fået ham til at tænke over sit liv og sin fremtid.

- Jeg har levet lang tid i skyggen af de sidste to år. Jeg er pissehamrende træt af det. Jeg er mæt. Jeg gider ikke mere. Jeg vil stå op, være glad, motiveret og arbejde hårdt. Have nogle mål her i livet - Det er det, det handler om, forklarer Nicki Bille i PLAY-dokumentarserien, der har premiere mandag.

Har aldrig prøvet at vaske tøj

I programserien følger man Nicki Billes rejse mod et bedre sted i livet, fra han træder ud af fængslet.

Den tager os blandt andet forbi et afvænningscenter, omklædningsrummet i en fodboldklub i Værebro, hjem til familien og på møntvaskeri.

For Nicki Bille har eksempelvis aldrig selv vasket sit tøj.

Nicki Bille har været vant til, at andre har vasket hans tøj. Men det skal der laves om på. Video: Marie Holm Mathiasen

Da han var barn og ung, var det hans forældre, der tog sig af vasketøjet, og da han som 18-årig blev professionel fodboldspiller i udlandet, betalte han sig fra det.

I sin tid som professionel nåede han forbi både den bedste polske, italienske, spanske og franske række.

Og ved siden af den internationale karriere spillede Nicki Bille et hav af ungdomslandskampe og tre for det rigtige landshold.

Karrieren kulminerede, da han i 2013 scorede mod Malta i Parken.

Han red på en bølge af succes og tjente i gennemsnit et par millioner om året.

Men som de fleste ved fra avisforsider og artikler, begyndte det at gå galt for cirka fem år siden.

Det startede med en skade i lysken i 2016, som sendte Nicki Bille på bænken i ni måneder. Han begyndte at drikke, feste og tage stoffer.

Gang på gang endte han i problemer.

Værst gik det, da han 26. december 2018 blev skudt i armen med et oversavet jagtgevær i sin lejlighed ved Sluseholmen i København.

Den ene hovedpulsåre i armen blev skudt i stykker. Og i dag har han stadig mén og smerter efter episoden.

Levede i en drømmeverden

Det er en fortid, som Nicki Bille forsøger at leve med. Og da han stod på parkeringspladsen foran Horserød Statsfængsel i efteråret, handlede det kun om at se fremad.

Men før han kunne det, har det krævet en masse erkendelse.

Især erkendelsen af, at den professionelle fodboldkarriere, som han har drømt og kæmpet for hele livet, er slut. Endegyldigt.

- Det har været sindssygt svært at acceptere, at jeg har ødelagt min fodboldkarriere.

Han forklarer, at al den tid, han ikke accepterede det, levede han i en drømmeverden.

- Ved at acceptere, at jeg ikke kommer til at spille på samme niveau, giver mig en ro til at komme videre.

Han har dog ikke sluppet fodbolden helt.

Det seneste godt halve år har han spillet i Sjællandsserien for Værebro-klubben VB1968. Men det bliver ikke til mere end det.

Fodbolden har været en kæmpe del af hans identitet. Drengedrømmen var at spille for Real Madrid og være en af verdens bedste fodboldspillere.

- Jeg føler, jeg har været igennem en identitetskrise de sidste to år. Min identitet som person har været Nicki Bille, fodboldspiller. Og i og med det sluttede brat, har jeg følt, at mit livsværk som fodboldspiller ikke er her mere.

Det har ramt ham rigtig hårdt. For hvis han ikke er fodboldspilleren, hvem er han så?

Det er Nicki Bille i gang med at finde ud af. Og i dag har han ifølge eget udsagn holdt sig clean og ædru - dog med et enkelt tilbagefald med alkohol - siden sin afsoning.

Fuld af gode ideer

På parkeringspladsen foran Horserød Statsfængsel fiskede han en stak papirer op fra sin taske. Hans bud på en fremtidsplan. De var fyldt med noter, som han havde lavet under sin afsoning.

I den lille fængselscelle, hvor han tilbragte 23 af døgnets 24 timer, havde han nemlig haft meget tid til at tænke over sit liv.

Papirerne var fyldt med gode ideer, mål og tanker om, hvad han er god til.

-Fodboldkommentator, lave tv-programmer, skrive en bog, fodboldtræner, læste Nicki Bille op fra papirerne og forklarede, at han også har gjort sig tanker om, hvad for en type træner, han vil være, og hvem af hans egne tidligere trænere, der har inspireret ham.

Følg Nicki Billes forsøg på at få et nyt liv i ‘Nicki Bille - Sidste chance’. De første to afsnit kan ses på TV 2 PLAY.