I otte år levede de to brødre i frygt for stedfaren - og sådan er det for mange børn, siger Børns Vilkår

Kun én ud af tre danskere ved, at det er strafbart at udøve psykisk vold, viser en ny undersøgelse.

På barndomsbillederne ser det hele trygt og hyggeligt ud. Men 18-årige Simon har ikke mange gode minder fra dengang.

I de otte år, hvor han og hans bror Christian boede sammen med deres stedfar, var de konstant bange for, at de skulle komme til at gøre noget forkert.

- Vi var altid virkelig nervøse for at komme hjem og for at høre, om vi skulle straffes eller ind og sidde på værelset. Vi frygtede altid at komme hjem, fortæller Simon.

I TV 2-dokumentaren 'Fanget i et farligt forhold' fortæller de to brødre om, hvordan deres barndom var præget af skæld ud og isolation på værelset.

Og den form for barndom ødelægger børn, lyder det fra Børns Vilkår.

”Du er tyk, grim og dum”

Fra 2019 til 2020 har organisationen oplevet et stigende antal børn og unge, der henvender sig med historier om psykisk vold.

Gennem Børnetelefonen fortæller mange børn om, hvordan de bliver råbt ad eller talt grimt til af deres forældre.

- Hvis du får det at vide hver eneste dag, så begynder du at tro på, at det er rigtigt. Mange børn får derfor lyst til at forsvinde og får selvmordstanker, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

I dokumentaren fortæller Simons storebror Christian, at han ofte gik grædende hjem fra skole, fordi han var bange for, hvilket humør stedfaren ville være i. Brødrene fortæller også, at deres stedfar på et tidspunkt indførte et stregsystem, hvor han satte en streg, hver gang de gjorde noget forkert.

- Hvis vi satte noget forkert i opvaskemaskinen, så var der en streg, og når der kom fem streger, så skulle vi være på værelset, indtil vi havde fået fjernet alle stregerne, fortæller Christian.

Hvad er psykisk vold mod børn?

Mødrehjælpen har listet 12 eksempler på psykisk vold mod børn. Her kan du læse en række af dem:

At barnet skældes voldsomt ud.

At barnet udsættes for vedvarende kritik og nedladende udtalelser.

At barnet omtales, som om det ikke er noget værd.

At barnet i perioder ignoreres, ydmyges eller latterliggøres.

At barnet får placeret uberettiget eller overdreven skyld på sig.

At barnet bliver bedt om at tage stilling i forældrenes konflikt, eller at man som forælder konstant taler dårligt om den anden forælder over for barnet.

At barnet overværer fysisk, psykisk eller seksuel vold mod en forælder.

Hvordan kunne du lade det ske?

Simon og Christian konfronterer i dokumentaren deres mor, Marianne, med ansvaret for en barndom med psykisk vold.

- Jeg er ikke sur på dig mere. Men der var da mange gange, hvor jeg ville ønske, at du ikke var min mor. Fordi jeg ikke kan forstå, hvordan du bare kunne lade det ske, siger Christian i dokumentaren.

Deres mor fortæller, at hun selv var udsat for psykisk vold fra sin eksmand. I dag ville hun ønske, at hun havde sagt fra og var gået fra ham. Men det kunne hun ikke dengang.

- Grunden til, at jeg ikke gik fra ham, var, at jeg var blevet fuldstændig isoleret. Jeg var fuldstændig rundt på gulvet. Og jeg havde slet ingen tillid til, at jeg kunne noget, fortæller Marianne, der husker, at hendes egne grænser blev visket ud, så hun til sidst ikke var sig selv.

Til sidst blev det unormale pludselig bare normalt.

Flere voksne skal sige fra

Kun én ud af tre danskere ved, at det er strafbart at udøve psykisk vold mod nære relationer, viser en ny undersøgelse, der indgår i en rapport fra Børns Vilkår, der endnu ikke er udkommet.

Hvor knap 7 ud af 10 ville underrette myndighederne om fysisk vold, er det kun 4 ud af 10, der vil underrette myndighederne om psykisk vold mod børn.

Og det skal der gøres noget ved, siger Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår. Han mener, der er brug for en bred kampagne for at få folk til at forstå, hvad psykisk vold er.

- Det vigtigste er at få folk til at kende og forstå lovgivningen og gøre det socialt uacceptabelt at tale nedværdigende til børn, siger han.

Lovgivning om psykisk vold § 243

Den, som tilhører eller er nært knyttet til en andens husstand eller tidligere har haft en sådan tilknytning til husstanden, og som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden, straffes for psykisk vold med bøde eller fængsel indtil 3 år.

Et af de frirum, som Simon og Christian husker fra deres barndom, er, når de tog afsted på ture sammen med deres mor, men uden stedfaren.

I dag er de to brødre kommet styrket ud af forløbet sammen med deres mor og har et godt og tæt forhold.

Som følge af sin barndom kæmper Simon dog med, at han indimellem har svært ved at tro på sig selv. Han håber derfor, at langt flere voksne vil sige fra, så andre børn ikke skal ende med samme udfordringer som ham.

- Hvis andre er i samme situation, som vi var, så vil jeg anbefale, at man tager kontakt til en skolelærer eller til bedsteforældre. Man skal ikke være bange for at fortælle det, siger Simon.

Straffen for psykisk vold er bøde eller op til 3 års fængsel. Hverken brødrene eller deres mor har anmeldt stedfaren, da lovgivningen først trådte i kraft for to år siden.

TV 2 Dokumentar har forelagt stedfaren kritikken i programmet. Han hverken genkender eller anerkender kritikken og ønsker ikke at stille op til interview.

Simon, Christian og Marianne står kun frem med fornavn i programmet og i denne artikel. Redaktionen er bekendt med deres efternavne.

Du kan se de to første programmer af 'Fanget i et farligt forhold' på TV 2 PLAY. Andet program sendes på TV 2 torsdag klokken 20.

Oplever du psykisk vold?

Så kan du ringe eller skrive anonymt til BørneTelefonen, hvor der sidder både børn og voksne klar til at lytte og hjælpe. Du kan ringe på nummer 116111 eller skrive via BørneTelefonens hjemmeside.

Er du voksen, kan du ringe til Lev Uden Volds hotline og få gratis hjælp og rådgivning døgnet rundt på 1888. Læs mere her.