Coronavirus

Rejserestriktionerne lempes – flere populære rejsemål bliver gule

Hele Italien farves gul, mens en spansk region ændres fra gul til orange.

Rejserestriktionerne til flere lande i Europa bliver nu lempet, så danskerne kan rejse til flere lande og områder uden at skulle i karantæne.

En af de store feriefavoritter, Italien, bliver nu gul. Der var i forvejen flere regioner i landet, som var gule.

Derudover bliver Østrig, Tyskland, Slovakiet og Rwanda farvet gule i stedet for orange. Rwanda er det første land uden for EU og Schengenområdet, der bliver farvet gult.

Udenrigsministeriet oplyser, at Danmark indtil nu i lighed med Tyskland ikke har haft åbnet for indrejse fra Rwanda, men da Tyskland vil tillade det nu, har taskforcen besluttet også at åbne for Rwanda.

- Vi skal stadig være forsigtige, for covid-19 er stadig iblandt os, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et doorstep fredag.

- Det er en glædelig dag. Verden åbner op for os igen.

Ministeren kalder det samtidig "glædeligt", at tyske turister fra i morgen klokken 16 kan rejse ind i Danmark uden at skulle i karantæne.

Hvis et land eller en region er gult, betyder det, at man skal være ekstra forsigtig, hvis man rejser afsted.

Hvis det er orange, betyder det, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser.

Derudover fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser til lande med betydelige indrejserestriktioner for rejsende fra Danmark, selvom landene opfylder kriterierne for lave smittetal. Med andre ord bliver et land ikke farvet gult, hvis der er omfattende restriktioner for danske turister.

Spansk region bliver orange

I Kroatien, som er orange på kortet, bliver en enkelt region farvet gul. Der er tale om regionen Jadranska Hrvatska.

Det samme sker i Peloponnes i den sydlige del af Grækenland samt i Zug og Ticino, som ligger i Schweiz.

Der er ingen lande, som ændres til orange eller rød, men den spanske region Ceuta bliver ændret fra gul til orange.

Se det fulde overblik over, hvor du må rejse hen her.

Holder øje med den indiske mutation

Selvom danskerne nu kan rejse ud til flere steder i verden, er alt langt fra fryd og gammen, siger direktør i Udenrigsministeriet Erik Brøgger.

- Smitten begynder at gå op herhjemme, og vi skal se at få styr på vores egen smittesituation. Derudover holder vi øje med den indiske mutation i Storbritannien.

Han fortæller desuden, at nogle regioner i Norge bliver farvet orange i morgen, men at det ikke rigtigt har nogen betydning, da man ikke har kunnet rejse ind i Norge i lang tid.

Desuden bliver vaccinerede fra OECD-lande, herunder Storbritannien og USA, samt vaccinerede fra gule tredjelande fra lørdag 5. juni klokken 16 sidestillet med færdigvaccinerede borgere fra EU- og Schengenlande.

Det betyder, at de kan rejse ind i Danmark, hvis de kan dokumentere, at de er færdigvaccineret med en EMA-godkendt vaccine, samt at der er gået 14 dage siden sidste stik.

Udenrigsministeriet oplyser, at en ny hjemmeside netop er gået i luften, hvor turister, der skal rejse ind i Danmark, kan orientere sig.