Fanget i et farligt forhold

Stalkere skal stoppes hurtigere, siger justitsminister

190 gange brød en mand sit polititilhold, før han blev dømt for at overvåge sin ekskæreste. Og det er ikke godt nok, lyder det fra Nick Hækkerup.

I mere end et år har 34-årige Jeanette Andersson været udsat for stalking af sin ekskæreste.

På trods af et polititilhold har han gentagne gange sendt beskeder og mails til hende både med sig selv som afsender og fra falske profiler. I marts 2020 fik han et polititilhold. Men det fik ham ikke til at stoppe.

Først i marts 2021 blev han idømt seks måneders fængsel for at have overtrådt sit tilhold 190 gange og for at have overvåget Jeanette Andersson med en GPS.

Og det er ikke godt nok, at der skal så mange overtrædelser til, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Jeg kender ikke den konkrete sag. Men det er tydeligt, at her er der behov for at gøre noget. Og det er også derfor, vi er i gang med at se på reglerne og kommer med et udspil lige efter sommerferien til, hvordan det kan gøres bedre, siger Nick Hækkerup.

Fanget i et farligt forhold

I TV 2-dokumentarserien 'Fanget i et farligt forhold' har Jeanette Andersson valgt at fortælle sin historie for at sætte fokus på partnervold, og fordi hun ikke mener, at systemet virker godt nok, når det kommer til at straffe stalking.

Hendes erfaring er, at gerningsmanden derfor bare kan blive ved og ved og ved.

- Tilhold virker ikke. Han bestemmer, hvornår han giver slip. Det er ham, der bestemmer, hvornår jeg skal have fred. Det er ikke på grund af et tilhold, at der kommer ro på, siger hun.

Og Jeanette Anderssons sag er ikke enkeltstående, lyder det fra Dansk Stalking Center. Ifølge dem kan en stalker ofte overtræde sit tilhold et utal af gange, uden at politiet griber ind. Derfor skal stalking ifølge dem karakteriseres som vold.

- Loven giver ikke mulighed for at gribe ind her og nu og handle hurtigt. Så det er meget svært at få hjælp, og ofte hører vi, at politiet ikke har de redskaber, der skal til for at kunne stoppe det, siger direktør i Dansk Stalking Center Lise Linn Larsen.

Vil slå hårdere ned

Ifølge Nick Hækkerup arbejder regeringen i samarbejde med relevante organisationer på at lave et udspil med "en bred række af forskellige initiativer".

- Det gælder både forebyggelse af stalking, men vi vil også se på, om man kan kriminalisere det særskilt og lave en ny bestemmelse i straffeloven, så vi kan slå meget hårdere ned over for det, siger Nick Hækkerup, der dog ikke vil komme ind på, hvilke konkrete værktøjer der kan blive tale om.

Da Jeanette Anderssons sag kom for retten i marts 2021, blev hendes ekskæreste fundet skyldig i 9 ud af 10 forhold.

På det tidspunkt var det godt halvandet år siden, hun havde forladt ham.

Ekskæresten blev blandt andet dømt for at have overvåget hende med en GPS, der sad på hendes bil.

Han blev også dømt for at have sendt en række mails under navnet på en falsk autoriseret psykolog ved navn Susan Vestermark, der foregav at have ham i terapi. Og derudover blev han dømt for at have overtalt en anden mand til at holde øje med Jeanette Andersson.

Jeanette Andersson fortæller, at hun i dag – 2,5 måneder efter dommen – indimellem stadig modtager anonyme opkald. Men det er svært at bevise, hvem de kommer fra.

Samtidig har hun en oplevelse af, at hun skal samle til bunke, før politiet griber ind.

Jeanette Andersson føler, at hun skal samle til bunke, hver gang han overtræder sit tilhold. Er det godt nok?

- Det er slet ikke godt nok, når målet med at lave et tilhold er, at man skal blive fredet for den person, der er på nakken af en. Og i den sag, I fortæller om, er det jo tydeligvis ikke tilfældet, siger Nick Hækkerup og understreger, at han ikke selv kender til sagen.

Stalking i Danmark

Hvert år udsættes op mod 100.000 danskere for stalking, viser en rapport fra Justitsministeriets forskningskontor. Af disse udgør 65 % kvinder, og 35 % er mænd.

Hos Dansk Stalking Center genkender man billedet af, at ofre for stalking må vente for længe, før der bliver handlet og givet tilhold. Ofte bliver den udsatte bedt om at "samle til bunke", og hvis de får et tilhold, er sanktionerne for at overtræde det ikke hårde nok, lyder det fra direktør Lise Linn Larsen.

- Det svarer jo til, at du som offer skal tolerere at blive slået ned på gaden 20-30-40 gange eller mere, før det har en konsekvens. Det ville vi jo aldrig acceptere i det danske samfund, siger hun.

Interview med ekskæresten

TV 2 Dokumentar ville gerne have interviewet Jeanette Anderssons ekskæreste efter dommen, men han har afvist at svare på spørgsmål.

TV 2 Dokumentar lavede dog i juni 2020 et interview med ham til dokumentaren 'Fanget i et farligt forhold', hvor Jeanette fortæller sin historie.

I interviewet svarede han blandt han på spørgsmålet om, hvorfor det er svært for ham at lade Jeanette Andersson gå.

- Jeg ved ikke, om det er svært for mig. Jeg kunne jo sagtens komme videre, men det har jeg bare ikke behov for. Jeg har ikke behov for bare at gå ud og finde en anden en og sige: "Nu er jeg videre, og så glemmer du bare alt om det der", sagde han dengang.

TV 2 har efterfølgende også skrevet til ekskærestens advokat for at høre, om det er ekskæresten, der stadig kontakter Jeanette Andersson. Advokaten er dog ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse.

Se første program af 'Fanget i et farligt forhold' på TV 2 PLAY eller på TV 2 torsdag 3. juni klokken 20.

Oplever du stalking og/eller partnervold?

Så kan du ringe til Lev Uden Volds hotline og få gratis hjælp og rådgivning døgnet rundt på 1888. Læs mere her.

Dansk Stalking Center tilbyder også telefonrådgivning til alle personer, der er berørt af stalking. Læs mere her.