Politik

Regeringen erkender at VM i Qatar er en fejl - men afviser ikke selv at deltage

Hvad skete der? Udenrigsminister Jeppe Kofod og kulturminister Joy Mogensen var kaldt i samråd om VM i Qatar. Regeringen skulle her redegøre for, hvordan Danmark vil øge presset på Qatar for at forbedre arbejdsforholdene i oliestaten. Derudover skulle ministrene svare på, om Danmark fortsat vil deltage i slutrunden, hvis ikke forholdene forbedres.

Hvad får Qatar kritik for? Debatten om VM i Qatar har stået på, siden de fik tildelt værtskabet tilbage i 2010. I marts tog kritikken til, da den britiske avis The Guardian kunne afsløre, at op mod 6500 migrantarbejdere fra lande som Indien, Nepal og Bangladesh er døde, mens de har opbygget infrastrukturen til slutrunden.

Fere fodboldlandshold har vist deres utilfredshed på banen under kvalifikationskampe  – de fleste ved at iføre sig t-shirts med krav om bedre vilkår for migranterne og overholdelse af menneskerettigheder.

Samrådet er slut

Samrådet er nu slut, og livebloggen opdateres ikke længere. 

Analytiker: Danmark kan ikke stå alene i pres mod Qatar

Lyn-analyse

- Regeringens argument for ikke at lave et klart boykot VM er, at vi er for lille et land. Det ville ikke nytte noget. De argumenterer også for, at det ikke er staten, der ejer landsholdet - det er en privat organisation, så de må gøre, hvad de vil. Derfor forsøger regeringen at skille tingene ad og sige 'måske synes vi, det er forkert fra politisk side, men det skal man ikke lide under som sportsudøver'.

Joy Mogensen undskylder "boldtrilleri"

- Jeg er ked at, hvis jeg virker for meget "på den ene på den anden side". Det var ikke min mening, undskylder Joy Mogensen over for SFs Karsten Hønge. 

Hun holder dog fast i, at regeringen ikke vil blande sig i, hvordan Dansk Boldspil-Union stiller sig. 

- DBU har været utroligt kritisk og aktiv i den her sag og har lavet et samarbejde med Amnesty. Organisationerne er i en svær position, men de klarer den rigtig godt, synes jeg. 

- Det, vi som regeringen kan gøre, er at lave stærke alliancer igennem et møde, både andre lande og organisationer imellem. Det kan bringe os et vigtigt sted hen.

Enhedslisten efterlyser klare krav til Qatar

Enhedslistens Christian Juhl istemmer SF. Han efterlyser samtidig, at Danmark sender helt konkrete krav til, hvordan Qatar skal forbedre forholdene.

SF anklager minister for "boldtrilleri"

Jeg synes, kulturministeren laver for meget boldtrilleri, lyder en skarp kritik fra SFs Karsten Hønge. 

- Det er meget 'på den ene på den anden side' - er det organisationerne selv, der bestemmer, hvem der skal deltage, eller er det en politisk beslutning? spørger han igen. 

Han insiterer igen på, at regeringen skal give et klart svar på, om regeringen officielt vil deltage eller ej. 

- Hvis et officielt Danmark skal deltage, skal det give mening. Så skal vi klart og tydeligt vise, at vi støtter de mennesker, der lider. Om det så er med t-shirts med klare budskaber eller andet, siger han.

- Hvor går regeringens smertegrænse?

- Der er jo flere muligheder for boykot. Man kan sagtens lave blødere boykot i Qatar, som ikke går ud over sportsudøverne, men som afholder politiske repræsentanter fra at deltage, siger De Frie Grønnes Uffe Elbæk og spørger så: 

- Hvor er regeringens smertegrænse for det her? Om lidt skal vi diskutere Vinter-OL i Kina, hvad vil vi så gøre der? 

Han hentyder dermed til, at Kina også er blevet kritiseret for brud på menneskerettiheder. Blandt andet mod det muslimske mindretal uighurerne, som bliver udsat for en lang række krænkelser af den kinesiske regering, som anklager dem for at være terrorister. 

Enhedslisten kritiserer regeringen for manglende boykot

Christian Juhl fra Enhedslisten forstår ikke, at regeringen ikke klart og tydeligt vil boykotte VM. 

- Fra Enhedslistens side vil det være en klar anbefaling, siger han og spørger: 

- Hvad skal der til, før I tager en beslutning om boykot? 

Regeringen vil ikke afvise at deltage i VM

- Vi skal undgå at tage sportsudøvere som gidsler. Vi vil ikke afstå sportsudøvere for at deltage, siger Jeppe Kofod og svarer herefter mere tvetydigt på, hvorvidt regeringen selv vil deltage eller ej.

- Hvordan regeringen skal repræsenteres i Qatar, tager vi først stilling til, når Danmark kvalificerer sig til VM. Under alle omstændigheder vil jeg bare sige, at vi skal bruge denne lejlighed til at sætte fokus på at forbedre menneskerettighederne i Qatar. 

Joy Mogensen er enig: 

- Det at overvære en sportsbegivenhed, hvor ens eget land er repræsenteret, er ikke at blåstemple værtslandet, det er at støtte egne sportsudøvere, supplerer Joy Mogensen. 

Uffe Elbæk roser de danske fans

Uffe Elbæk fra De Frie Grønne roser også regeringen. Den største fortjeneste giver han dog til de danske fanklubber, som også har taget afstand fra forholdene i Qatar.

- Fansene er gået ind i det her med en enorm stærk stemme, siger Uffe Elbæk. 

Har regeringen så selv tænkt sig at deltage?

SFs Karsten Hønge roser regeringen for at give klare svar. Han synes, de har rykket sig meget - og i den rigtige retning - siden diskussionen for alvor tog fart i foråret. 

- Men har regeringen så selv tænkt sig at deltage, hvis vi kvalificerer os? spørger han. 

Udenrigsministeren: - Selvfølgelig kvalificerer Danmark sig til VM

- Regeringen hverken kan eller vil overlade udenrigspolitikken til idrættens verden. Vi skal sætte spotlys på de problemer, der er, det vil jeg som udenrigsminister gøre alt for, siger Jeppe Kofod. 

- Jeg vil tage fat i mine udenrigsministerkolleger i både Norden og EU, siger han og understreger, at en løbende udvikling i Qatar er vigtig. 

Han vil derudover holde sine folketingskolleger orienteret undervejs i arbejdet. Et arbejde, der vil fortsætte, uanset om Danmark kvalificerer sig eller ej, lyder det. 

- Men selvfølgelig gør vi det, siger Jeppe Kofod og trækker på smilebåndet.

EU åbner samlet delegation i Qatar

Jeppe Kofod vil have nye reformer for arbejderne. Allerede i efteråret blev der indgået en lignende aftale i oliestaten efter stor international kritik. Målet var dengang blandt andet at sikre ordentlige ansættelsesforhold og øge arbejdernes indkomst. Men Amnesty har efterfølgende afsløret, at det ikke bliver overholdt. 

- Situationen er fortsat kritisabel, vi skal blive ved med at presse på for at forbedre menneskerettighederne, siger Jeppe Kofod på samrådet. 

Han fortæller herefter, at EU vil åbne en samlet delegation i Qatar forud for VM, som skal holde øje med forholdene.

Regeringen vil indkalde nordiske naboer til møde

- Regeringen vil øge presset på Qatar, ikke via DBU men ad andre veje. Jeg vil tage fat i mine europæiske kolleger. Jeg starter i den nordiske kreds med et virtuelt møde, siger kulturminister Joy Mogensen på samrådet. 

Det samme vil udenrigsministeren gøre, siger han.

Regeringen erkender at Qatar er en fejl

Det er en fejl, at næste års fodbold-VM spilles i Qatar, skriver regeringen i en kronik i dagens Jyllands-Posten. Boykot er dog ikke en mulighed. Her lyder begrundelsen, at Dansk Boldspil-Union allerede har truffet valget - og at det står ved magt, hvis Danmark kvalificerer sig til VM.

- Den danske regering kommer ikke til at presse på for en dansk boykot, lyder det blandt andet i kronikken. 

- Anerkender regeringen, at det er deres beslutning, om vi kan deltage?

- Qatar er jo fuldstændig ligeglad med migrantarbejderne, indleder SFs Karsten Hønge. 

- For Qatar og lignende diktaturstater, der er sport og politik jo én side af samme mønt. Og der er jeg jo glad for at kunne læse i dagens Jyllands-Posten, at man heller ikke forsøger at adskille de to ting i regeringen. 

- Så jeg vil gerne vide, om regeringen anerkender, at det er Folketinget, der skal beslutte, om det officielle Danmark skal deltage? 

Analytiker: Hønge vil gøre op med slavelignende forhold

- Karsten Hønge vil gerne sætte fokus på det her, fordi han er optaget af, at arbejdet i Qatar er sket under slavelignende forhold. Det har Amnesty bevist, fortæller TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren og fortsætter:

- Det duer jo ikke, at man fra en stor international organisation som Fifas side hyrer et land til at stå for så stort et arrangement, hvis de behandler deres arbejdere på den her måde. Det er SFs budskab i dag. 

Velkommen til livebloggen

Om lidt starter det åbne samråd. Det er SFs Karsten Hønge, som har indkaldt udenrigsminister Jeppe Kofod og kulturminister Joy Mogensen.