Politik

Coronahåndtering, udrejsecenter og krav om økonomiske reformer - følg dagens afslutningsdebat her

Hvad sker der? Klokken ni mødtes Folketingets partier til den traditionsrige afslutningsdebat. Debatten vil vare mange timer, og partierne vil vende både indenrigs- og udenrigspolitiske situationer i det forgangne år. 

Statsminister Mette Frederiksen satte gang i debatten med en tale, hvor hun blandt andet fremlagde regeringens ambitioner for en tiårsplan. Herefter vil hvert partis politiske ordfører eller leder få ordet på skift. Rækkefølgen er opgjort ud fra partiernes størrelse.

Debatten er slut

Afslutningsdebatten er forbi efter næsten 16 timers debat. Livebloggen opdateres ikke længere.

Konservativ politiker træt af at forhandle til langt ud på natten

Den konservative finansordfører, Rasmus Jarlov, er utilfreds med, at partierne nogle gange sidder til politiske forhandlinger til langt ud på natten. Han nævner et eksempel fra midt i maj, hvor han selv sad til forhandlinger til klokken 04.15 om forbedret hjælp til erhvervslivet under coronakrisen, selvom aftalen først skulle træde i kraft lang tid senere.

Mette Frederiksen forklarer at hun ikke vil gå ind i konkrete eksempel, men siger i stedet, at politikerne lovgiver for meget.

Venstre vil have garanti fra regeringen om "arbejdsløse indvandrere"

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, spørger statsminister Mette Frederiksen (S), om hun vil give en garanti for, at regeringen ikke sætter ydelserne til "arbejdsløse indvandrere op". Hun nævner, at regeringen og støttepartierne har indført et midlertidigt tilskud til børnefamilier i kontanthjælpssystemet på op til små 2000 kroner og vil vide, hvad regeringen agter at gøre i de kommende forhandlinger om et nyt kontanthjælpssystem.

Mette Frederiksen svarer ikke direkte, men siger, at regeringen ikke har "generelt" et ønske om at sætte ydelsenre op og "slet ikke til folk, der lige er kommet til Danmark".

- Men samtidig anerkender vi, at der er et problem med børn, der lider afsagn på grund af deres forældres situation. Og ja, jeg mener helt grundliggende, at alle børn i Danmark skal kunne gå til fodbold, deltage i børnefødselsdag og have et almindeligt børneliv uagtet, at deres forældre ikke går på arbejde, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen tilbage på talerstolen

Statsminister Mette Frederiksen (S) er tilbage på talerstolen for at binde en form for sløjfe på debatten. Hun runder en række af de emner, som partierne har diskuteret i løbet af dagen, og kalder blandt andet den danske håndtering af coronakrisen for "unik". Men modsat i formiddags har hun ikke nogen nyheder med. Nu er det tid til korte bemærkninger fra alle partierne.

Folketingsmedlem med overraskende melding: Jeg nedstammer fra Harald Blåtand

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra partiet Javnaðarflokkurin beriger ofte afslutningsdebatten med humoristiske indlæg, og i aften er ingen undtagelse.

Sjúrður Skaale siger, at hans rolle i Folketinget er at være en modvægt til den danske centralmagt. Men nu har hans bror gjort et foruroligende fund i sin slægtsforskning, som fuldstændig smadrer Sjúrður Skaales selvbillede.

- Jeg er dansk. Vi stammer i lige linje fra danernes suverænt største og mest betydningsfulde konge, selveste Harald Blåtand, siger Sjúrður Skaale til stor modskab for salen.

- Det sætter gang i mange nye følelser. Det strækker sig lige fra frygt for at blive beskyldt for dobbeltspil til stolthed.

Grønlandsk folketingsmedlem glæder sig over, at USA ikke længere vil købe Grønland

Folketingsmedlemmet Aaja Chemnitz Larsen fra det grønlandske parti IA er nu på talerstolen. Hun glæder sig over, at den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, under et nyligt besøg i Grønland slog fast, at USA ikke ønsker at købe Grønland.

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump forsøgte sig ellers med netop det i sommeren 2019, men fik et klart nej fra både det grønlandske selvstyre og danske folketing.

- Tænk engang, at USA skal forsikre en strategisk samarbejdspartner om, at man ikke længere ønsker at købe dem. Det er stadigvæk en hel absurd tanke, men det er et nødvendigt og vigtigt budskab fra USA efter de seneste par år, sige Aaja Chemnitz Larsen.

Knækket stoleben giver stor latter i salen og afbryder tale om plantebøffer

Alternativets eneste folketingsmedlem, Torsten Gejl, er i gang med sin tale, da der pludselig opstår højlydt latter på de bagerste rækker i folketingssalen. Her ligger Liberal Alliances folketingsmedlem Henrik Dahl og roder rundt på gulvet, mens blandt andet Jens Rohde og Inger Støjberg er flade af grin, fordi hans stoleben er knækket.

Torsten Gejl stopper kort sin tale og kigger forundret ned i salen. Efter en kort pause fortsætter han.

- Plantebaseret mad smager fremragende, det skal bare tilberedes ordentligt. Man kan lave pragtfulde plantebøffer ud af mange forskellige grøntsager, siger Torsten Gejl.

Jens Rohde sammenligner Vanopslagh med en cheeseburger

Kristendemokraternes Jens Rohde vil også gerne snakke udlændingepolitik med Alex Vanopslagh. Rohde mener ikke, at Liberal Alliance er liberale på udlændingeområdet og siger, at Vanopslaghs parti sammen med de andre borgerlige partier "hele tiden bider noget af frihedsrettighederne, fordi de er bange for, hvad der kommer udefra".

Han sammenligner derpå Alex Vanopslagh og hans parti med en populær burger hos Mc'Donald's.

- Det er jo ligesom at spise en cheeseburger. Vældig lækkert, når man sætter tænderne i den, men glæden varer ikke så længe, siger Jens Rohde.

Alex Vanopslagh svarer igen:

- Jeg har det altid lidt blandet med sådan nogle halvstuderede røvere og halvborgerlige typer som Jens Rohde, der skal komme og belære mig om, hvad det vil sige at være borgerlig, siger LA-lederen og fortsætter:

- Det ulykkelige ved den uregulerede indvandring er, at det giver et overreguleret samfund. Og det er den situation, vi står i i Danmark. Vi har taget alt for mange indvandrere ind de sidste 30-40 år, og nu prøver vi at løse problemerne, og det gør vi ved at regulere samfundet for meget gennem påklædning og alt muligt andet.

Det Konservative Folkepartis politiske ordfører, Mette Abildgaard, er dybt uenig med Jens Rohdes vurdering af cheeseburgeren.

Vanopslagh åbner for at lempe udlændingeregel - men afviser at være "skabsradikal"

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, har holdt sin tale. Han slog blandt andet på, at der skal være mindre stat og mere personlig frihed og plads til at træffe egne valg. I forlængelse af det spørger den radikale leder Sofie Carsten Nielsen, om Liberal Alliance vil være med til at lempe reglerne, så det bliver lettere for danske statsborgere er få udenlandske ægtefæller hertil.

Alex Vanopslagh siger, at hans parti har "en fælles sag" med Radikale Venstre på det område, selvom han gør meget ud af at sige, at han ikke er "skabsradikal".

- Udlændingepolitikken skal være stram, men man er også nødt til at finde en nuance. Det gælder både i forhold til at få sin ægtefælle hertil, men også i forhold til udenlandsk arbejdskraft, siger Alex Vanopslagh.

Nu er der pause

Nu er det tid til aftensmad for folketingspolitikerne! Vi vender tilbage, når mødet genoptages klokken 19.

Er "sgu" er bandeord? Kjærsgaard irettesætter socialdemokrat

En række folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti har efterlyst en samlet økonomisk plan fra Nye Borgerlige. De vil gerne se konsekvenserne af partiets økonomiske politik, der blandt andet indbefatter store skattelettelser. Men Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, siger, at partiet endnu ikke har en plan klar, fordi de ikke har så mange ansatte i sekretariatet på Christiansborg.

Den forklaring køber Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen. ikke. Han mener, det er en dårlig undskyldning og kaster sig så ud i et sprogbrug, der normalt ikke er velset i folketingssalen.

- Kan Pernille Vermund ikke selv høre det, der må sgu da være en eller anden form for sammenhæng i tingene, siger Jesper Petersen.

Pernille Vermund spørger Pia Kjærsgaard (DF), der styrer debatten, om man må sige "sgu".

- Ja, det må man godt, det er et kraftudtryk, det er ikke et bandeord, siger Jesper Petersen, inden Pia Kjærsgaard når at svare. 

- Nej, man må ikke bruge bandeord og heller ikke det, man kalder snydebandeord, siger Pia Kjærsgaard, da Jesper Petersen er færdig.

Går hårdt til Vermunds økonomiske politik: - Det er useriøst

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, er på talerstolen, og hun bliver udfordret på sit partis økonomiske politik. Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, vil gerne snakke om Nye Borgerliges økonomiske politik, hvor partiet blandt andet vil afskaffe selskabsskatten, sænke indkomstskatter og kraftigt slanke den offentlige sektor.

- Det, Nye Borgerlige foreslår her, er useriøst. Det er 65.000 mennesker i den offentlige sektor, der ikke skal være der mere. Man afmonterer den offentlige sektor og skabe et andet samfund, siger Christian Rabjerg Madsen.

Pernille Vermund erkender, at hun vil have et markant anerledes velfærdssamfund end i dag.

- Det er rigtigt, at det er et andet samfund med en større privat sektor og mindre offentlig. Vi synes, at flere opgaver skal finansieres i et privat initiativ. Jeg ved godt, det er helt imod, hvad Socialdemokratiet står for, men der er vi forskellige, siger Pernille Vermund.

S til Pape Poulsen: Hvordan vil I finansiere skattelettelser?

I Konservatives økonomiske plan vil de give 20 milliarder i skattelettelser. 

Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus efterspørger en plan for, hvordan det skal finansieres. 

Det vil Søren Pape Poulsen ikke give et klar svar på. 

- Jeg synes, det må være de finanslovsforslag, vi eventuelt kan fremlægge efter et valg, vi skal vurderes på, siger Søren Pape Poulsen. 

Enhedslisten og Konservative i mulig alliance mod hadforbrydelser

Skal man kunne dømmes for racisme, hvis det kun er et delvist motiv ved at overfald? spørger Enhedslistens Rosa Lund den konservative formand. 

- Vi er allerede ved at se på, om der kan skrues lidt ekstra på straffen, hvis der er tale om en hate crime ved for eksempel seksualitet. Så jeg synes helt sikkert, at vi skal kigge på rammerne for det og udvide dem til også at kunne omfatte racisme, svarer Søren Pape Poulsen. 

- Det er jeg meget glad for at høre, og de diskussioner inviterer vi gerne hr Søren Pape Poulsen til, siger Rosa Lund. 

Søren Pape er fåmælt om spionagesag - bakker fuldt op om regeringen

Enhedslisten spørger nu den konservative formand ind til spionagesagen. 

Der er allerede nedsat en kommission, som skal undersøge forholdene i Forsvarets Efterretningstjeneste. Men vil Konservative bakke op om, at sagen om spionage mod allierede som Tyskland og Frankrig også undersøges, bliver han spurgt. 

Søren Pape Poulsen siger, at han her kun kan give et "kedeligt svar". 

- Vi vil bakke regeringen fuldt op i den her sag, siger han. 

- Her kommer en cliffhanger: nu vil jeg gøre regeringen sure, siger Pape Poulsen

- Her kommer en cliffhanger - nu siger jeg to ting, som vil gøre regeringen sure, siger Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, da han holder sin tale: 

- En skandale ikke set i mange, mange år. Kynisme og mangel på ro og overblik: jeg taler om nedslagtning af danske mink. Menneskers livsværk blev hevet ud af hænderne på dem, starter Søren Pape Poulsen i sin kritik af regeringen og glæder sig over, at sagen nu bliver gransket. 

Han taler videre om en anden sag - forslaget om at placere udrejsecentret på Langeland. Han kalder den beslutning "alvorlig kynisme" mod et lille ø-samfund. 

Enhedslisten vil droppe udrejsecenter og give udvisningsdømte fodlænke

Venstre spørger Enhedslisten til partiets forslag om at give de 130 udvisningsdømte fodlænke på og lade dem flytte hjem til familier og bekendte i Danmark i stedet for at bo på Kærshovedgård. 

- Ja, det er vores forslag. Men vi er også klar over, at der ikke er politisk flertal for det. Derfor foreslår vi i stedet, at de bliver delt op og spredt flere steder i landet, svarer politisk ordfører Mai Villadsen. 

Liberal Alliance vil overrække Enhedslisten 16 klaphatte

- Jeg synes ikke, at Enhedslisten skal have pokaler for deres økonomiske politik - jeg foreslår klaphatte. For hver gang, Enhedslisten sænker indkomsten for de danskere, der har de laveste indkomster, med 0,1 procent, så synes jeg, at Enhedslisten bør få en klaphat. Det vil sige, at I skal have 16 klaphatte - I har sænket indkomsten med 1,6 procent, lyder det fra Liberal Alliances Ole Birk Olesen, der videre spørger Mai Villadsen: 

- Vil I så stille op til en lille film, hvor vi kommer og overrækker jer klaphattene? 

Til det svarer Mai Villadsen: 

- Jeg synes, det er ærgerligt, at Liberal Alliance ikke vil tildele os pokalerne, for vi har faktisk gjort meget for dem i samfundet, der har mindst. Så er det rigtigt, at vi har øger indkomstmuligheden ved for eksempel at hæve afgifter til cigaretter. Men det står jeg fuldt fast ved.

Men en pokal får man kun, hvis man udfører sin politik, siger Ole Birk Olesen drillende til den politiske ordfører. 

- Hvis Ole Birk Olesen kommer ned med en klaphat, giver jeg gerne en kop kaffe, så vi kan diskutere den økonomiske politik - men vi bliver næppe enige, slutter Mai Villadsen. 

Venstre prikker til Enhedslisten: Hvad er jeres krav til et kontanthjælpssystem?

Venstres Jakob Ellemann-Jensen spørger Enhedslisten til Ydelskommissionens redegørelse og de snarlige forhandlinger om et nyt kontanthjælpssystem. Han vil gerne vide, hvor meget Enhedslisten vil kræve, at et ægtepar uden børn skal have i offentlige ydelser, før de stiller sig tilfredse i forhandlingerne. Men det vil politisk ordfører Mai Villadsen ikke svare på. 

- Det vil jeg gerne gemme til forhandlingslokalet, siger hun.

Enhedslisten vil have omstødt beslutning om hjemsendelse af syriske flygtninge

Enhedslistens Mai Villadsen er den næste taler ved afslutningsdebatten. Hun italesætter igen hjemsendelsen af de syriske flygtninge og adresserer nu til hele salen: 

- I har magten til at ændre den beslutning, og I bør gøre det, siger hun.