Fanget i et farligt forhold

I et år blev hun stalket af sin ekskæreste – under bilen fandt mekanikeren et afgørende bevis

Jeanette Andersson forelskede sig i 2018 i en mand, der skulle vise sig at være voldelig. Da hun forlod ham, forfulgte han hende.

Den røde Chevrolet var den eneste bil på landevejen den morgen i juli 2020. Bag rattet sad 33-årige Jeanette Andersson og var for en kort stund ubekymret.

Klokken var endnu ikke 5, og solen var kun lige på vej til at stå op på Bornholm. Egentlig var det slet ikke planen, at hun skulle på arbejde i den lokale brugs den søndag.

Hendes etårige datter, Ida, var dog vågnet tidligt, og derfor havde hun besluttet sig for at tage hende med derind, fordi der var en del at lave i butikken.

Mens de sang sammen i bilen, glemte Jeanette Andersson næsten det kaos, der havde fyldt deres liv. At der var en grund til, at de var flygtet fra Fyn til et krisecenter på øen knap et år tidligere.

Manden, hun var flygtet fra, gik stadig rundt derude et sted.

De havde været kærester, og han var far til Ida. Og Jeanette Andersson vidste, at han ville gå langt for at komme i kontakt med dem. Det var hans mange sms-beskeder, videohilsner og opkald et bevis på.

De seneste måneder var antallet af opkald og beskeder fra ukendte numre eskaleret. Og selvom hun ikke kunne bevise, at afsenderen var ham, var hun ikke selv i tvivl. Derfor havde hun skiftet telefonnummer og købt en ny iPhone og iPad.

Da Jeanette Andersson nåede frem til Brugsen, parkerede hun sin røde Chevrolet og gik i gang med dagens arbejdsopgaver. Få timer senere bippede en anonym sms ind på beskedtjenesten Whatsapp.

  1. Hvem passer børne, når du møder klokken 5???

Børnene var stavet uden de sidste to bogstaver. Præcis som hendes ekskæreste Stefan altid plejede at gøre. Et sug gik igennem hende.

Hvordan vidste han, at hun var kørt hjemmefra så tidligt, og hvor hun var i det øjeblik?

Hvem stopper ham?

Jeanette Andersson har i over et år været udsat for stalking af sin ekskæreste, som hun forlod og anmeldte for fysisk vold i 2019.

I marts 2020 fik han et polititilhold. Det betød, at han hverken måtte ringe, skrive eller opsøge hende. Men det fik ham ikke til at stoppe.

Først i marts 2021 blev han idømt seks måneders fængsel for at have overtrådt sit tilhold 190 gange og for at have overvåget Jeanette Andersson.

I TV 2-dokumentarserien 'Fanget i et farligt forhold' har Jeanette Andersson valgt at fortælle sin historie for at sætte fokus på partnervold, og fordi hun ikke mener, at systemet virker godt nok, når det kommer til at straffe stalking.

Hendes erfaring er, at gerningsmanden derfor bare kan blive ved og ved og ved.

Og Jeanette Anderssons sag er ikke enkeltstående, lyder det fra Dansk Stalking Center. Ifølge dem kan en stalker ofte overtræde sit tilhold et utal af gange, uden at politiet griber ind. Derfor skal stalking ifølge dem karakteriseres som vold.

- Loven giver ikke mulighed for at gribe ind her og nu og handle hurtigt. Så det er meget svært at få hjælp, og ofte hører vi, at politiet ikke har de redskaber, der skal til for at kunne stoppe det, siger direktør i Dansk Stalking Center, Lise Linn Larsen.

Jeanette Andersson ved godt, at det ikke er uden risiko at stå frem nu. Måske vil det få Stefan til opsøge hende på et tidspunkt. Måske vil nogen tænke: Hvorfor gik du ikke fra ham noget før, og er din historie nu også sandfærdig?

Alligevel gør hun det i et håb om at stoppe ham. Så hendes historie ikke gentager sig.

En charmerende mand

Jeanette Andersson forelskede sig i Stefan i foråret 2018. De mødte hinanden gennem datingappen Badoo, og allerede efter de første dates så Jeanette Andersson "en helt speciel mand med alle de kvaliteter, hun drømte om".

Han var sød, charmerende, havde fast job og havde lige købt et hus. Han var også sød ved hendes søn og sendte kærlighedsvideoer til hende, når de ikke var sammen.

Nogle måneder inde i forholdet blev Jeanette Andersson gravid. Hun husker, at hun ikke havde lyst til at få et barn så hurtigt, men at Stefan overtalte hende til ikke at få en abort. De flyttede sammen, men herefter oplevede hun pludselig, at Stefan blev mere kontrollerende.

Månederne efter beskriver Jeanette Andersson som et fængsel, hvor hun "hele tiden blev pillet ned og aldrig gjorde det godt nok". Til sidst var hun så ødelagt indeni, at hun i perioder næsten troede på, at hun selv var problemet i forholdet.

En dag fortalte hun dog Stefan, at hun følte sig isoleret og ødelagt.

- Der tog han rigtig hårdt fat i mig og knaldede mig en på siden af hovedet med en flad hånd. Det gjorde virkelig ondt, og min trommehinde sprang, fortæller Jeanette Andersson.

I tiden efter begyndte hun flere gange at pakke sine ting. Men hver gang endte hun med at tilgive ham. Han var jo faren til det barn, hun ventede.

25. august 2019 var dog anderledes.

Du skal langt væk

Jeanette Andersson var begyndt at pakke sine ting den morgen. Få måneder forinden var hun og Stefan blevet forældre til en lille pige ved navn Ida.

Det var hendes plan at tage begge børn med sig, men da Stefan opdagede det, "tændte han helt af", husker hun.

- Han tog Ida op på armen og greb ud efter min hals og trak mig ind i soveværelset. Han klemte så hårdt, at jeg ikke turde gøre noget, fordi jeg var bange for, hvad der ville ske. Så råbte han: "Ud af mit hus og det er nu, og du får ikke Ida med", siger Jeanette Andersson.

Tanken om at gå uden Ida gjorde ondt, men hendes instinkt sagde også, at hun var nødt til at tage afsted med sin søn, mens hun kunne.

Jeanette Andersson forsvandt ud af huset. Hun anmeldte volden til politiet og kontaktede Nyborg Kommune, der dagen efter hjalp hende med at få udleveret datteren.

- De sagde til mig, at de faktisk godt kendte den her mand, og at jeg skulle på krisecenter. Ikke et på Fyn, men et krisecenter længere væk, fortæller hun.

Yderligere to ekskærester står frem med anklager

I dokumentaren ‘Fanget i et farligt forhold’ står yderligere to kvinder frem med anklager om, at Stefan har været voldelig over for dem og stalket dem.

Stefan er dømt i nogle af anklagerne, andre er nye og har ikke været anmeldt.

Stefan har ikke svaret på TV 2 Dokumentars forelæggelse af de to kvinders nye beskyldninger.

Ifølge TV 2s oplysninger har Stefan haft tilhold mod begge kvinder, som nu er udløbet. 

Stefan har i alt fire børn med fire forskellige kvinder. Han ser ingen af sine børn i dag.

Først forstod Jeanette Andersson det ikke helt selv.

Krisecentre var i hendes optik for kvinder, der blev udsat for så massiv vold, at de var gule og blå. På det første krisecenter havde hun derfor også svært ved ikke at svare Stefan og mødes med ham, når han skrev.

Da hun fortalte personalet på krisecentret det, opfordrede de hende til at stoppe al kontakt. Samtidig blev hun foreslået at flytte til et krisecenter endnu længere væk.

Her kom hun i terapi, og da gik alvoren op for Jeanette Andersson.

I tiden efter eskalerede antallet af mails, beskeder og opringninger nemlig fra Stefan.

Ligesom han også lagde flere beskeder på hendes telefonsvarer:

"Hej, kom nu hjem og snak med mig. Snak nu med mig, for fanden. Vi må løse det her sammen. Jeg savner jer jo, for helvede mand. Kan du ikke bare give mig én god grund til, hvorfor jeg ikke skal ringe, eller hvorfor vi ikke skal snakke sammen? Så skal jeg nok lade dig være."

"Kan du ikke snart forstå, at jeg ikke vil dig noget ondt? Jeg er ikke ude på, at du skal komme ned til mig, og så vil jeg tæve dig eller være ond ved dig eller noget som helst."

"Jeanette, jeg vil ikke være et ondt menneske. Vil du ikke godt tro mig, hvad jeg siger? Jeg har forandret mig. Det er rigtigt, hvad jeg siger. Jeg vil ikke være et ondt menneske mod dig. Jeg var det mod alle de andre."

I december 2019 blev Stefan dømt i byretten for at have taget kvælertag og slået Jeanette Andersson i hovedet. Et halvt år senere stadfæstede Landsretten dommen og udmålte straffen til fem måneders fængsel.

12. marts 2020 fik Stefan et polititilhold mod Jeanette Andersson – otte måneder efter at hun flyttede på krisecenter og anmeldte ham for fysisk vold.

Jeanette Andersson var først lettet over tilholdet. For når man har fået et tilhold, må man jo stoppe. Tænkte hun.

Men det gjorde han langt fra, skulle det vise sig.

Vil have en chance

Jeanette Andersson var på krisecenteret på Bornholm i syv måneder. Af frygt for hvad Stefan kunne finde på, besluttede hun efterfølgende at blive boende på øen med sine to børn, selvom hun kommer fra Fyn.

En aften i september 2020 sad hun i sit rækkehus foran computeren med to venner.

Sammen var de ved at få overblik over alle de mails, Stefan havde sendt til Jeanette Anderssons konto siden den dag, hun forlod ham 25. august 2019.

1460 mails viste deres optælling. Nogle var sendt før tilholdet, andre var sendt efter.

Formålet var at lave en politianmeldelse, så han kunne blive dømt for ikke at overholde sit tilhold.

Mens de sad der, tikkede endnu en mail ind.

"Vil gerne have en chance igen. Hvorfor ødelægge en du har elsket? Kunne det ikke være godt at finde en løsning uden alle andres indblanding? God aften, Jeanette"

Ud over de mange mails fra Stefan, var der også 262 mails fra en Susan Vestermark, der udgav sig for at være hans psykolog.

Psykologen opfordrede Jeanette til at mødes med Stefan hos hende. Disse mails blev sendt til Jeanette på alle tider af døgnet og med samme stavefejl, som Stefan typisk lavede.

Dertil kom beskeder på Messenger, Whatsapp og fra forskellige falske profiler. Fælles for dem var dog, at hun ikke kunne bevise, at de kom fra Stefan.

Ligesom hun heller ikke kunne bevise, at det var ham, der for nylig havde afleveret en gave til datteren Ida på hendes nye adresse.

- Jeg kan ikke dokumentere, at det er ham. Men jeg ved, det er ham. Det er bare en mega kamp at bevise. Og systemet fungerer jo ikke, når han bare kan blive ved, siger Jeanette Andersson.

Det mest skræmmende for hende var dog, at det var som om, Stefan hele tiden vidste, hvor hun var.

Hvornår hun mødte på arbejde. Hvornår hun havde fri. Og hvad hun i øvrigt lavede.

Når hun kørte i sin bil til arbejde om morgenen, ringede et skjult nummer ofte gentagne gange. Og når hun kørte hjem igen, startede opkaldene forfra.

Overvågede han bilen?

Hos Brugsen i byen på Bornholm, hvor hun arbejdede, kom der også opkald fra ukendte numre, men når personalet tog telefonen, var der ingen person i den anden ende.

Det samme mønster gentog sig den morgen i juli 2020, da Jeanette Andersson kørte på arbejde med datteren Ida og en besked tikkede ind.

Igen havde hun en følelse af, at han vidste, hvor hun var.

Stalking i Danmark

Hvert år udsættes op mod 100.000 danskere for stalking, viser en rapport fra Justitsministeriets forskningskontor. Af disse udgør 65 % kvinder, og 35 % er mænd.

Hos Dansk Stalking Center genkender man billedet af, at ofre for stalking må vente for længe, før der bliver handlet og givet tilhold. Ofte bliver den udsatte bedt om at "samle til bunke", og hvis de får et tilhold, er sanktionerne for at overtræde det ikke hårde nok, lyder det fra direktør Lise Linn Larsen.

- Det svarer jo til, at du som offer skal tolerere at blive slået ned på gaden 20-30-40 gange eller mere, før det har en konsekvens. Det ville vi jo aldrig acceptere i det danske samfund, siger hun.

Efter det besluttede Jeanette Andersson at få undersøgt bilen.

Hun stod nervøst ved siden af den røde Chevrolet, mens mekanikeren gik frem og tilbage med en lommelygte rettet mod undervognen.

Politiet havde undersøgt bilen en gang tidligere uden at finde noget. Men pludselig fik mekanikeren øje på noget bag den ene baglygte.

Der sad en lille, sort, firkantet boks. En GPS.

Jeanette Andersson mærkede ubehaget risle ned ad ryggen på hende. Hun kunne næsten ikke tro, at det var rigtigt. Hun var blevet overvåget.

Hun anmeldte med det samme fundet af GPS'en til Bornholms Politi. Og mens hun sad på politistationen, tikkede endnu en anonym besked ind på tjenesten Whatsapp:

  1. Øv øv

Politiet fik GPS'en, noterede alt ned og oprettede en sag.

Alligevel oplevede Jeanette Andersson ikke, at stalkingen stoppede der.

25. august 2020 – præcis et år efter at hun forlod Stefan – modtog hun endnu en gave.

I naboens have stod der en eldrevet, gul legetøjsbil med en seddel i, hvor der stod "Til Ida".

Igen kunne Jeanette Andersson ikke bevise, at gaven kom fra Stefan. Men heller ikke denne gang, var hun selv i tvivl.

I hendes øjne havde han igen overtrådt sit tilhold.

- Tilhold virker ikke. Han bestemmer, hvornår han giver slip. Det er ham, der bestemmer, hvornår jeg skal have fred. Det er ikke på grund af et tilhold, at der kommer ro på, siger Jeanette Andersson.

Først syv måneder senere kom Stefan igen for retten. Denne gang på Bornholm.

De falske profiler

Stefan var tiltalt for i alt 10 forhold – herunder for at anbringe en GPS på Jeanette Anderssons bil og for at have overtrådt sit tilhold i alt 190 gange.

Stefan blevet fundet skyldig i ni ud af ti forhold.

Et af de forhold, som han blev dømt for, omhandlede en række mails sendt fra mailadressen under navnet på den falske autoriserede psykolog Susan Vestermark, der foregav at have Stefan i terapi.

Et andet forhold, som han blev dømt for, var, at han gennem en falsk Facebookprofil med navnet Mia Hansen havde overtalt en bornholmsk mand til at holde øje med Jeanette Andersson.

Ifølge TV 2 Dokumentars oplysninger havde manden blandt andet sendt billeder af hendes bil, mens den holdt på krisecenteret, til Mia Hansen-profilen.

Dommen lød på seks måneders fængsel. En straf, som Jeanette Andersson ikke mener er hård nok set i forhold til, hvor længe stalkingen har stået på.

- Det er surrealistisk, for han har jo ikke lært noget af det her. Han er ligeglad, siger hun.

Hun fortæller, at hun i dag – 2,5 måneder efter dommen – stadig modtager anonyme opkald. Men ikke i samme omfang som tidligere.

De seneste to år sidder dog stadig dybt i hende.

- Jeg er jo hele tiden på vagt. Både når jeg går uden for min dør, og når jeg er i min egen have. Jeg føler mig hele tiden overvåget. Så jeg synes, det er mig, der sidder i fængsel, siger Jeanette Andersson.

Hun går i dag med overfaldsalarm og har svært ved at lukke nye mennesker ind i sit liv. For nylig har hun fået konstateret posttraumatisk stress (PTSD).

Selvom hun har forsøgt at skåne sine to børn, kan hun se på dem, at de seneste to år også har påvirket dem.

Oplever du stalking og/eller partnervold?

Så kan du ringe til Lev Uden Volds hotline og få gratis hjælp og rådgivning døgnet rundt på 1888. Læs mere her.

Dansk Stalking Center tilbyder også telefonrådgivning til alle personer, der er berørt af stalking. Læs mere her.

Mange gange har hun stillet sig selv spørgsmålet "Hvorfor gør han det?" Men hun er ikke kommet frem til et svar.

Jeanette Anderssons håb er, at der bliver strammet op på lovgivningen, så det bliver nemmere at straffe stalking, og at der kommet fokus på emnet, så ofre får bedre hjælp.

Endeligt håber hun, at hun på et tidspunkt kan begynde at se fremad og få ro i sit liv.

- Jeg vil jo bare gerne være den samme, som jeg var førhen. Og så vil jeg gerne have fred og have ham stoppet. Så han ikke fortsætter og ødelægger andre kvinder. Han har ødelagt rigeligt, siger hun.

Hvad siger Stefan?

TV 2 Dokumentar ville gerne have interviewet Stefan efter dommen, men han har afvist at svare på spørgsmål. TV 2 Dokumentar lavede dog i juni 2020 et interview med Stefan til dokumentaren 'Fanget i et farligt forhold', hvor Jeanette Andersson fortæller sin historie.

Stefan optræder anonymt i programmet og i denne artikel.

I interviewet fra juni 2020 erkendte Stefan at være dømt for tre voldelige forhold mod tre ekskærester og for at have svært ved at styre sit temperament.

- Jeg skulle have fået noget hjælp for mange år siden, så havde det måske ikke ødelagt så meget af mit liv, sagde Stefan dengang.

Han forklarede samtidig, at årsagen til volden havde rod i hans barndom.

Har du et eller andet element af besiddertrang, som gør det svært for dig at lade hende (Jeanette Andersson, red.) gå?

- Jeg ved ikke, om det er svært for mig. Jeg kunne jo sagtens komme videre, men det har jeg bare ikke behov for. Jeg har ikke behov for bare at gå ud og finde en anden en og sige: "Nu er jeg videre, og så glemmer du bare alt om det der", sagde Stefan.

TV 2 har efterfølgende også skrevet til Stefans advokat for at høre, om det er Stefan, der stadig kontakter Jeanette Andersson. Advokaten er dog ikke vendt tilbage på TV2s henvendelse.

Se første program af 'Fanget i et farligt forhold' på TV 2 PLAY eller på TV 2 torsdag 3. juni klokken 20.