GO'

Tv-kanal kun til hunde lanceres i dag, men forsker er skeptisk

Ifølge Björn Forkman, der er professor i veterinær- og husdyrvidenskab, får hunde ikke den samme tv-oplevelse, som vi mennesker gør.

Mange danskere har fået hund under coronanedlukningen, men i takt med at flere og flere nu vender tilbage til arbejdet, skal de firbenede venner til at være mere alene hjemme.

Og noget tyder på, at nogle af dem skal til at se fjernsyn.

Melanie Flindt Hjerrild fortæller, at tv til hunde kan være et supplement, men at det ikke må erstatte samvær eller træning med din hund.

I dag lanceres DOGTV, som er en tv-kanal til hunde, som sender 24 timer i døgnet, i Danmark.

På kanalen findes både korte videoer, som skal stimulere hundene, men også længere videoer, som skal få dem til at slappe af, når de er alene hjemme.

- For Bowie her, der kan være rastløs derhjemme, har vi brugt det, der hedder relaxation, forklarer hundetræner Melanie Flindt Hjerrild, der mandag havde hunden Bowie med i 'Go’ morgen Danmark'.

Hun forklarer, at tv-kanalen hverken er erstatning til træning eller en mirakelkur på angst, men et supplement eller ekstra hjælp. For eksempel viser kanalen videoer med fyrværkeri for at forberede hundene, når nytåret er på vej, lyder det.

Herunder ses et eksempel på det, hundene kan se på den nye kanal:

Sådan kan det se ud, når en hund ser fjernsyn på kanalen. Video: PLANETHUNDO / DOGTV

Professor er kritisk

DOGTV blev første gang lanceret i San Diego USA i 2012. I dag har firmaets digitale tv-kanal spredt sig til hele verden, og en måned koster lige knap 10 dollars, altså cirka 60 danske kroner.

Kanalen kan næppe erstatte menneskeligt samvær

Björn Forkman, professor ved veterinær- og husdyrvidenskab, KU

På firmaets hjemmeside henviser de til forskning fra anerkendte universiteter som Oxford og Bristol, men Björn Forkman, der er professor ved veterinær- og husdyrvidenskab på Københavns Universitet er skeptisk alt afhængigt af, hvad formålet med kanalen er.

- Kanalen kan næppe erstatte menneskeligt samvær. Hunden kan godt se, at det er endimensionelt. Den får ikke samme oplevelse som et menneske, forklarer han.

Hunden Bowie var her til morgen med i 'Go' morgen Danmark'-studiet.
På videoerne kan hunde se andre hunde i forskellige situationer. Videoerne har forskellige formål.
Nogle af videoerne er designet til at forberede hundene på situationer, de kan blive udsat for. Her ses en hund i et tivoli.

Björn Forkman havde ikke hørt om tv-kanalen, før TV 2 ringede.

Dog frygter han ikke, at det kan være skadeligt for hunden, at den får sin egen streamingtjeneste på linje med mennesker.

- Jeg mener ikke, at det er sandsynligt, at det er skadeligt. Kun hvis man retfærdiggør at lade sin hund være alene i lang tid alene med et fjernsyn, er det skadeligt, forklarer han.

Afstemning

Synes du, en tv-kanal for hunde er en god idé?

Sluk hvis det påvirker negativt

Melanie Flindt Hjerrild, der mandag var i ‘Go’ morgen Danmark’ med sin hundetrænerkollega Nickie Petrea Jørgensen, er klar over, at tv-kanalen ikke er for alle hunde.

Nickie Petrea Jørgensen er hundetræner og har gode erfaringer med DOGTV.

- Det er meget individbaseret. Jeg har selv en hund derhjemme, som slet ikke lægger mærke til, at der er noget på skærmen, men Bowie gør, fortæller hun.

Som hundetrænere har de haft gode oplevelser med kanalen, men skulle det vise sig, at hunden enten bliver stresset eller påvirket negativt, er deres budskab klart:

- Så sluk, slutter de.

Se interviewet med Melanie Flindt Hjerrild og Nickie Petrea Jørgensen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY