Dagens overblik

Dagens overblik: Regeringen vil flytte uddannelser

Nationalbanken frygter et overophedet boligmarked og Facebook vil igen tillade omtale af en kontroversiel corona-konspiration.

En familie fra Sverige måtte gå forgæves hos seks forskellige læger med noget, der alligevel ikke var en hård klump ørevoks.

I USA vil præsidenten have undersøgt en kontroversiel konspirationsteori om, hvordan covid-19 opstod.

Og så kan du også komme med i swingerklub, hvor en journalist bogstaveligt talt satte røven i klaskehøjde, da hun havde sex for åben mikrofon i en nyhedsreportage.

Men først skal det handle om et nyt udspil fra regeringen ovenpå en uge, hvor de i forvejen har været i fokus.

Velkommen til nyhedsoverblikket.

Uddannelser ud af de store byer

Statsminister Mette Frederiksen, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek præsenterer regeringens udspil Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund, på Aarhus Universitet Foulum.

Der skal mere fokus på uddannelsespladser udenfor de store byer. Sådan lyder budskabet kort fortalt i et ny udspil fra regeringen kaldet “Danmark tættere på”.

Torsdag kunne statsminister Mette Frederiksen fortælle, at regeringen vil etablere 25 nye uddannelsessteder rundt i landet. Blandt de 25 skal det blandt andet være muligt at uddanne sig til bioanalytiker i Hjørring, pædagog i Holbæk, mens Holstebro fra 2025 skal have en danseuddannelse.

Mens flere kommuner udenfor de største byer bliver tilgodeset med udspillet, lægges der samtidig op til en udflytning af mere end 1000 uddannelsespladser fra de fire største byer. Derudover skal der lægges et loft over antallet af studerende i disse byer på de videregående uddannelser.

Du kan se alle 25 byer og læse mere om udspillet og de foreslåede uddannelser her.

Nationalbanken vil stramme lĂĄneregler

Om en måned forventes det, at Nationalbankens direktør, Lars Rohde, vil henstille til regeringen, at den bør iværksætte yderligere tiltag på boligmarkedet.

Det danske boligmarked er i øjeblikket så brandvarmt, at politikerne på Christiansborg skal til at finde en spand koldt vand frem.

Sådan lyder opfordringen fra Nationalbanken, der vil have strammet lånereglerne for boligkøb. Her frygter man, at mange nye købere kan blive fanget i overbelånte boliger, hvis priserne skulle falde.

Konkret nævner Nationalbanken, at boligejere skal lægge en større udbetaling selv, end det er tilfældet i dag, og at der bør være regler mod afdragsfrie lån for de boligejere, der er højest gældsat.

Ifølge Nationalbanken udgjorde afdragsfrie lån lidt under halvdelen af alle nye lån til de højtgældssatte boligejere i 2020. Samtidig er de danske boligejeres bruttogæld i forhold til deres indkomst blandt de højeste i verden.

Facebook vil ikke fjerne opslag om corona-konspiration

Er covid-19 opstået naturligt, eller er den skabt i et laboratorium i Kina? Indtil i dag har det været forbudt at skrive sidstnævnte mulighed på Facebook.

Men nu siger virksomheden, at den ikke længere vil fjerne opslag, der påstår, at virussen er menneskeskabt.

Meddelelsen kommer efter, at USA's præsident Joe Biden annoncerede, at de amerikanske efterretningstjenester skal genundersøge ophavet for covid-19 på 90 dage.

Samme efterretningstjenester kunne tidligere på ugen fortælle, at flere forskere på Kinas Institut for Virologi i Wuhan var blevet syge og indlagt på hospitaler tilbage i november 2019. Godt en måned senere rapporterede Kina om de første patienter med coronasymptomer til Verdenssundhedsorganisationen WHO fra millionbyen Wuhan.

Toårig havde bille i øret i et år

Har du nogensinde haft en kriblende følelse i øret, som du ikke forklare?

SĂĄdan kan svenske Arvid Wihlborg vel have haft det, siden han for godt et ĂĄr siden vĂĄgnede og skreg midt om natten.

Siden ømmede den nu toårige dreng sig og tog sig til øret, mens seks forskellige læger i løbet af et år, sagde, at der var tale om en klump størknet ørevoks.

Ingen af de seks læger formåede at fjerne "proppen". I sidste uge blev Arvid opereret som en sidste udvej. Men i stedet for at finde en klump størknet ørevoks, fandt lægerne en halvanden centimeter lang bille.

Arvids forældre vil nu klage til det svenske patientklagenævn. I dag har familien billen gemt i et reagensglas derhjemme.

Børn falder ud af vinduer

Rigshospitalet huser Region Hovedstadens TraumeCenter.

Hvis du har små børn, ved du sikkert, at der kun skal et øjebliks uopmærksomhed til, før de kan begive sig ud på en farefuld færd. Kombineret med forårets komme er flere altandøre og vinduer kommet på klem.

I Region Hovedstaden har man særligt kunne se en bekymrende tendens dette forår, skriver TV 2 Lorry. På regionens traumecenter på Rigshospitalet er der alene i maj blevet indlagt syv efter fald fra vinduer eller altaner. Til sammenligning var blot ét barn indlagt i samme periode sidste år.

Ifølge overlæge Søren Steemann Rudolph på Rigshospitalet er det ofte de mindre børn mellem to og fire år, som falder ud, og de kan komme voldsomt til skade.

Du kan læse mere her og blive klogere på, hvad du selv kan gøre for at undgå ulykker.