Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 26. maj

Få de seneste nyheder om coronavirus i Danmark og i udlandet her. 

Se de seneste tal her.

EU vil give AstraZeneca bøder for manglende doser

EU har onsdag bedt en belgisk retsinstans om at pålægge den engelsk–svenske medicinalvirksomhed AstraZeneca bøder for de vaccinedoser, den ikke har formået at levere. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

EU–lande beskylder AstraZeneca for "åbenlyst brud" på virksomhedens kontrakt med EU. Formålet med bøderne er at få AstraZeneca til at levere over 90 millioner doser før juli.

Eksperter foreslår ændring i vaccinationskalenderen

I dag går der 42 dage mellem første og andet stik, men der skal gå endnu længere tid mellem stikkene. Det anbefaler to eksperter, skriver Jyllands-Posten.

Den største smittespredning er lige nu blandt de 20 til 29 årige, og lader man lidt længere tid gå mellem stikkene i de ældre aldersgrupper, kan de sparede vaccinedoser bruges på flere i de yngre målgrupper. 

Det siger blandt andre Søren Riis Paludan, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet, til TV 2.

Aarhus Kommune rykker vaccinationer ud til borgere

Nu får borgere, der på trods af en vaccine-invitation endnu ikke har bestilt en tid, en ny chance.

Aarhus Kommune har nemlig startet en forsøgsordning, hvor de tager ud til nogle af de områder, hvor mange endnu ikke har takket ja til vaccinen. På den måde får borgerne mulighed for at blive vaccineret der, hvor de bor. Det skriver TV 2 Østjylland

Halvdelen af Sønderborgs smittede er unge

De 10–19–årige udgør onsdag halvdelen af alle smittede i Sønderborg Kommune. Det siger kommunens sundhedschef Michael Skriver Hansen til JydskeVestkysten.

På et døgn er antallet af coronasmittede unge steget fra 19 til 27 personer.

Sundhedschefen oplyser, at det er to smittekæder, som uafhængigt af hinanden holder liv i smitten. Den ene er via Dybbøl–Skolen, og den anden er via Sønderborg Statsskole.

Belgien stopper brug af J&J-vaccine

Belgien har besluttet at stoppe med at vaccinere borgere under 41 år med coronavaccinen fra Johnson & Johnson.

Det gælder midlertidigt, indtil der kommer nye risikovurderinger fra det europæiske lægemiddelagentur (EMA), oplyser det belgiske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Belgien har indtil videre givet omkring 40.000 doser af vaccinen. 80 procent er givet til personer over 45 år.

Filippinerne vil vaccinere 12-15-årige i akutte tilfælde

Filippinerne vil i akutte tilfælde tillade coronavaccinationer med Pfizer/BioNTech til børn mellem 12 og 15 år. Det oplyser de filippinske myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ændringen skal vedtages i denne uge.

Fredag hæves grænserne for, hvornår kommuner og sogne skal nedlukke

Det har Epidemiudvalget godkendt på et møde onsdag, fortæller Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative, til Ritzau. 

- Epidemiloven er lavet sådan, at vi skal konfirmere det. Men det er en formsag, for når der er bred politisk enighed, er der ikke så meget at drøfte, siger han.

Udvalget har godkendt at hæve grænserne, efter at Statens Serum Institut anbefalede det.

Joe Biden intensiverer jagten på coronas oprindelse

USAs prædident, Joe Biden, har onsdag beordret den amerikanske efterretningstjeneste at intensivere arbejdet med en rapport, der undersøger coronavirussets oprindelse. Det skriver CNBC.

Joe Biden vil ifølge nyhedsbureauet AFP have, at rapporten skal være klar i løbet af tre måneder, og den skal blandt andet afdække, om virusset har spredt sig fra dyr eller efter en laboratorieulykke.

Præsidentens rådgiver Andy Slavitt har udtalt, at "vi er nødt til at komme til bunds i det her uanset, hvad svaret bliver". Han nævner derudover, at det er nødvendigt med en transparent proces fra kinesisk side.

Forsvarschef skrider ind, efter soldat i uniform deltog i Men in Black-demonstration

En af deltagerne til en Men in Black-demonstration imod regeringens coronahåndtering har været specialuddannet soldat fra Frømandskorpset. Og han har haft sin uniform på til lejligheden, skriver Berlingske

Ifølge avisen vil forsvarschefen, general Flemming Lentfer, nu forbyde uniformer ved visse demonstrationer.

Brasilien finder tilfælde af variant fra Indien

En rejsende, der er ankommet til Brasilien, er blevet konstateret smittet med version 2 af coronavarianten fra Indien – B1617.2. Det meddeler sundhedsmyndighederne i Sao Paolo ifølge nyhedsbureauet Reuters.

B1617 findes i flere udgaver. Det er særligt version 2, som der tidligere har skabt bekymring i England.

Coronavarianten har i områder i England vist, at den kan være op mod 50 procent mere smitsom end B117.

Danmark og Sverige giver milliard-hjælp til SAS

Den danske stat giver sammen med den svenske stat SAS et lån på i alt tre milliarder svenske kroner. Det oplyser Finansministeret. Pengene svarer til omkring 2,2 milliarder danske kroner og skal hjælpe flyselskabet med at håndtere konsekvenserne af coronakrisen.

Store koncerter vender tilbage til Aarhus

På trods af coronarestriktioner vender den aarhusianske musiktradition Fed Fredag i Tivoli Friheden tilbage fra fredag 4. juni. Det oplyser Have Kommunikation

Restriktionerne betyder, at Friheden hver fredag kommer til at afvikle to koncerter med den samme kunstner. Publikum bliver inddelt i zoner.

En kat vaccineres mod coronavirus i Moskva

En kat har onsdag modtaget et stik med en coronavaccine kaldet Carnivac–Cov i Ruslands hovedstad Moskva. Rusland er ifølge nyhedsbureauet Reuters de første i verden til at indregistrere en vaccine mod coronavirus til dyr, og flere russiske regioner er begyndt med vaccinationerne, der er testet på hunde, katte, ræve og mink.

I Rusland har omkring 10 procent af befolkningen modtaget mindst en vaccinedose. Til sammenligning gælder det for omkring en tredjedel af den danske befolkning. 

Skoleelev smittet med mutation, der kan nedsætte følsomhed over for antistoffer

En elev fra Bækkegårdsskolen i Egedal Kommune er konstateret smittet med coronamutationen E484K. Det skriver TV2 Lorry.

E484K er en mutation af den britiske variant og kan give nedsat følsomhed over for antistoffer. Derfor holder myndighederne skarpt øje med den. Når der konstateres smitte med netop E484K-udgaven, det ikke kun de nære kontakter, der skal sendes hjem. Det er også de nære kontakters egne nære kontakter.

Som konsekvens er derfor hele seks klasser i udskolingen, en 1. klasse og 13 medarbejdere blevet sendt hjem.

For første gang i år er der fundet smittede i Nuuk

Der er fundet to coronasmittede i den grønlandske hovedstad, Nuuk. De to nye smittetilfælde kommer efter et år, hvor der ikke har været ét coronatilfælde i hovedstaden.

De to smittede er rejst ind i Grønland fra Danmark og er begge isoleret. Landslægeembedet oplyser, at der ingen risiko er for smittespredning i Nuuk, og at der bliver ikke indført restriktioner.

Grønland oplevede det første smittetilfælde den 16. marts 2020 og er nu i gang med at lempe på coronarestriktionerne i landet.

Antallet af coronasmittede til Brøndbys guldfest nu oppe på 10

Efter guldfesten på Brøndby Stadion har Styrelsen for Patientsikkerhed fået indrapporteret ti coronasmittetilfælde. Det oplyser styrelsen til TV 2.

Styrelsen har opfordret de mange Brøndby-fans, der mandag deltog i fejringen af klubbens mesterskab, til at blive testet for coronavirus

Slovakiet siger ja til russisk vaccine

Selvom Slovakiet allerede i marts modtog 200.000 doser af den russiske coronavaccine Sputnik V, har den ikke været i brug. Men det ser nu ud til at ændre sig.

For landets regering har godkendt, at vaccinen kan blive taget i brug fra 7. juni. Det rapporterer det slovakiske nyhedsbureau TASR onsdag ifølge Reuters.

Ungarn har som det eneste EU–land taget vaccinen i brug, selvom den ikke er godkendt af Det Europæiske Læggemiddelagentur (EMA). Der er endnu ikke søgt om en formel godkendelse i EU, men EMA har igangsat en løbende vurdering af forsøgsdata fra vaccinen.

1073 registreret smittet det seneste døgn

Der er det seneste døgn registreret 1073 smittede med coronavirus samt et nyt dødsfald. Der er ingen ændring i antal indlæggelser.

Belgien indstiller brug af J&J-vaccine blandt personer under 41 år efter dødsfald

Den belgiske regering har onsdag valgt at sætte brugen af coronavaccinen fra Johnson & Johnson på pause blandt personer uden 41 år. Det sker, efter en kvinde er død efter vaccination, skriver Reuters.

Der afventes nu en mere detaljeret analyse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Vaccinen er taget ud af det officielle danske vaccinationsprogram på grund af sjældne tilfælde af alvorlige bivirkninger. Det samme er vaccinen fra AstraZeneca. Danskerne kan dog frit vælge at blive vaccineret med en af de to efter en konsultation med en læge.

Restauranter og barer genåbner i Oslo efter 197 dage

Onsdag genåbner restauranter og barer i den norske hovedstad efter at have været lukket siden 10. november sidste år. Det skriver NRK.

Også fitnesscentre kan åbne, og centerleder Hans Erik Vist fortæller til NRK, at det er en glædens dag. 

- Vi har set glædestårer hos nogle af dem, som er kommet. Pandemien har varet længe, og den seneste nedlukning har virkelig sat sit præg på kroppen. I dag er der en masse glæde og bare smil, siger han.