Samfund

Regeringen præsenterer udspil om grøn plan for store byer

Hvad skete der? Regeringen præsenterede onsdag udspillet ’Tættere på – Grønne byer og hovedstad i udvikling’, der blandt andet skal mindske luftforureningen i landets byer. 

Livebloggen opdateres ikke længere

Kommunerne skal løse udfordringer med manglende idrætsfaciliteter lokalt

En journalist spørger, hvor der rent arealmæssigt skulle kunne placeres nye idrætsfaciliteter i en kommune som Frederikberg.

Her fortæller kulturminister Joy Mogensen, at det er kommunerne lokalt der skal løse den udfordring.

- Der er forskel på, hvad man har brug for ude i lokalområderne, og det vil kommunerne bedst kunne håndtere, siger hun. 

Ingen konkret model for nul-emissionszoner

Spurgt ind til, hvad man skal gøre, hvis man bor i en by, hvor der fremover kun må køres i elbiler, men ikke selv ejer en, svarer Lea Wermelin, at de ikke har udarbejdet en konkret model, men i stedet givet en lovhjemmel til kommunerne, så det kan føre initiativet ud i livet. 

Hun påpeger dog, at der er tale om bestemte områder og ikke hele byer, og at der vil blive taget hensyn til de borgere, der bor i området samt erhvervsdrivende, der holder til der. 

Der skal laves flere idrætsfaciliteter i hovedstadsområdet

Regeringen vil lave flere idrætsfaciliteter til børn, unge og voksne i hovedstaden.

Kirke- og kulturminister Joy Mogensen fremhæver årelange ventelister til svømmehaller i København og omegn som et eksempel på den udfordring hovedstadsområdet står overfor.

- Grundlæggende er det helt absurd, at vi er et land, der er omgivet af vand, og at vores børn så ikke kan lære at svømme, påpeger statsminister Mette Frederiksen.

Tidligere har Joy Mogensen fortalt, at de vil investere en milliard kroner mere på at bygge nye idrætsanlæg fra næste år og frem mod 2030 i hovedstaden. 

Det er op til kommunerne at indføre initativerne

Spurgt ind til om regeringen vil opfordre kommunerne til at bruge initiativerne, svarer miljøminister Lea Wemenlin, at det er en kommunal beslutning. 

Det gælder både i forhold til for eksempel 'nul-emissionszoner' og afskaffelse af forurende brændeovne. 

Udspillet har derfor til formål at give kommunerne de rette værktøjer at arbejde videre med. 

Vil afskaffe forurenede brændeovne

Lea Wermelin fortæller, at regeringen vil afskaffe forurenede brændeovne fra før 2008. Ifølge miljøministeren vurderes de nemlig til at være de mest forurenende, fordi det først var efterfølgende, at der kom regler for, hvor meget brændeovne måtte udlede

Hun forsikrer dog, at de kun vil afskaffe brændeovne, hvor der er kollektiv varmeforsyning.

Dieselbiler skal være forbudt i miljøzonerne

De nuværende miljøzoner, som ligger i København, Aarhus, Odense, Aalborg samt på Frederiksberg, skal kunne indføre krav om, at dieselbiler skal have partikelfiltre, når de bevæger sig ind i zonerne, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin 

- Hvis kommunerne går den vej, skal danskerne kunne følge med. Derfor foreslår vi også en tilskudsordning til dem med de små indkomster, så de kan få påmonteret partikelfiltre.

Herudover vil regeringen give bykommunerne mulighed for at lave ’nul-emissionszoner’, hvor der kun må køre el- og brintkøretøjer.

Vil bygge to nye erhvervsområder omkring lufthavnen i København

Kaare Dybvad Bek fortæller, at regeringen vil styrke idrætsfacilierne centralt. Derudover foreslår de en stor modernsering af Køge Bugt Strandpark.Strandparken skal blandt andet beskytte mod havstigninger. 

Regeringen foreslår også at bygge to nye, store erhvervsområder omkring lufthavnen i København. Det har til formål at udvikle fremtidens erhvervsområder, som kan ligge i udkanten af byen uden at genere naboerne. I stedet skal de gamle erhvervsområder tættere på eller inde i byen udnyttes til boliger.

- Den grønne udvikling er ikke fulgt med i København

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek tager ordet.

- København er et godt sted at få børn, men er ikke udviklingen fuldt med, siger han.

Han tilføjer, at regeringen vil ændre planloven, gøre det nemmere at kunne kræve ladestandere og give kommunerne bedre mulighed for at lave byhaver. 

Mette Frederiksen byder velkommen

Statsminister Mette Frederiksen byder velkommen til pressemødet.

- Byerne skal være grønnere og endnu bedre at leve i, siger statsministeren.

Regeringen vil derfor mindske luftforureningen. Det indebærer blandt andet at skærpe kravene til miljøzonerne og skabe mere plads til naturen. 

Det ved vi om udspillet

Miljøminister Lea Wermelin (S) har til Politiken allerede løftet sløret for, at udspillet vil indeholde et forslag til at give kommuner mulighed for at indføre zoner i byerne, hvor der kun må køre el- og brintkøretøjer.

Desuden foreslår ministeren at skærpe kravene i miljøzonerne i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Frederiksberg. Det skal blandt andet få dieselbiler helt ud af byerne eller gøre det til et krav, at ejerne skal have monteret et partikelfilter, hvis de vil ind i zonerne.

Herudover har kultur- og kirkeminister Joy Mogensen i et interview med P4 København onsdag morgen fortalt, at udspillet vil lægge op til, at der skal laves flere idrætsfaciliteter for en milliard kroner i hovedstaden.

Regeringen præsenterer nyt udspil om grønne byer 11.30

Onsdag klokken 11.30 vil regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen lancere et udspil om grønne byer. Pressemødet afholdes i Hafnia Hallen i Valby i København.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Til stede vil også være indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, miljøminister Lea Wermelin og kultur- og kirkeminister Joy Mogensen.