Samfund

Regeringen dropper planer om udrejsecenter på Langeland

Denne liveblog opdateres ikke længere

Hvad sker der? Regeringen har droppet planerne om et nyt udrejsecenter på Langeland.

Hvad betyder det? De 130 udviste skal blive på udrejsecenteret Kærshovedgård ved byen Bording i Midtjylland. Det skaber vrede i lokalområdet, og flere borgerlige partier kalder det et svigt. Få de seneste reaktioner her.

Nabo til udrejsecenter: - Jeg tør ikke gå alene om aftenen

På en naturlegeplads et par kilometer fra Kærshovedgård møder TV 2 Benthe Svendsen, der er pensionist og bor få hundrede meter fra udrejsecenteret.

Mens de jubler på Langeland over regeringens mislykkede planer om at placeret et nyt udrejsecenter der, er stemningen noget mere trykket i Bording, hvor udrejsecenteret bliver indtil videre.

- Det er vi da kede af. Nu havde vi lige armene oppe den anden dag, da vi hørte, at de skulle til Langeland. Men nu er det så slået til jorden igen, siger Benthe Svendsen.

Hun fortæller, at udrejsecenteret gør folk i lokalområdet utrygge.

- Vi kan jo ikke kende forskel på de slemme og de søde, når det bliver mørkt om aftenen. De går jo ture her ude omkring. Og vi er ret bange. Jeg tør ikke gå alene ud i hvert fald.

Hun fortæller, at hun ikke har oplevet noget endnu med beboerne udover nogle indbrud, som lige så godt kan være begået af andre end de 130 beboere på Kærshovedgård.

Mette Frederiksen: Vi venter på at høre fra partierne, der afviste Langeland

Statsminister Mette Frederiksen (S) er ærgerlig over, at regeringens planer om et udrejsecenter på Langeland, der skulle aflaste udrejsecenteret i Bording i Midtjylland, ikke blev til noget.

- Vi kan konstatere, at der ikke er et flertal i Folketinget for, at vi får afhjulpet de problemer, der er i Midtjylland. Og det er vi selvfølgelig som udgangspunkt ærgerlige over.

- Vi venter stadig at høre fra partierne, der ikke ønsker placeringen på Langeland, om de har andre gode ideer, som også er ideer, der reelt kan føres ud i livet.

Mette Frederiksen siger, at hun ikke er overrasket over, at det ikke blev til noget på Langeland, fordi der er ikke nogen steder i Danmark, der ønsker at huse et udrejsecenter.

Hun afviser at svare på, hvornår det kan forventes, at der kommer et nyt udrejsecenter.

- Hvis en regering hver gang vi fremlægger vores politik i tråd med det, vi har sagt før valget, skal have flere forskellige planer, fordi Folketinget ikke ønsker at løfte det ansvar, som man har stillet borgene i udsigt... sådan kan man selvfølgelig ikke arbejde, siger hun.

- Hvis ikke Folketinget vil være med til at flytte udrejsecenteret, som vi egentlig har stillet de her borgere i udsigt, så bliver vi nødt til at skærme lokalbefolkningen bedre end i dag, siger hun med henvisning til udrejsecenteret i Midtjylland.

SF om udrejsecenter: - Der er ikke en god løsning

Carl Valentin, der er udlændingeordfører for SF, er glad for, at udrejsecenteret ikke skal placeres på Langeland alligevel.

- Jeg synes, det er rigtig godt, at Langeland er taget af bordet. Det var en dårlig løsning fra starten af, som vi fra SF’s side ikke bakkede op om.

Han er dog forstående over for, at det ikke er en god dag for dem, der bor tæt på Kærshovedgård, siger han.

- Jeg mener ikke som sådan, at der er en god løsning, men jeg synes, at det er en mindre dårlig løsning at lade det blive, hvor det er nu, og så se på alternative muligheder end at flytte centeret og skabe et nyt problem på Langeland.

 - Jeg synes, vi skal indlede en seriøs proces med regeringen, hvor vi får drøftet de alternativer muligheder. Enten en anden placering af centeret eller en opsplitning i mindre dele.

Flagene vajer i Bagenkop: - En kæmpe lettelse

I byen Bagenkop på Langeland vajer flagene onsdag i gadebilledet, fordi man fejrer, at det tirsdag kom frem, at der alligevel ikke skal være et udrejsecenter i den lille by.

Hos Tormod Hansen, der er formand for den lokale Sømandsforening, som står for at sætte flagene op, er der lettelse og glæde dagen der på.

- Det er med en kæmpe, kæmpe stor følelse, med alt det vi har gennemgået i den uge, der er gået.

- Vi kan se, hvordan vi står sammen hernede, siger han til TV 2.

Selvom glæden er stor over, at udrejsecenteret ikke skal til Langeland i denne omgang, føler han med beboerne i Ikast, hvor udrejsecenteret Kærgårdshoved fortsat skal ligge foreløbigt.

- Det har jeg det også dårligt med, det tror jeg, vi alle sammen har. Jeg håber virkelig, at regeringen vil tage sig i nakkehårene og eventuelt dele beboerne op, siger han.

Dansk Folkeparti kalder Tesfaye i samråd om køb af planlagt udrejsecenter

Det har vakt en del opsigt i lokalområdet, at staten har købt den gamle kaserne Holmegaard på Sydlangeland for 13,5 millioner kroner

Ifølge Jyllands-Posten er købet foretaget uden besigtigelse af Holmegaard.

Forløbet får nu Dansk Folkeparti til at kalde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd. Det bekræfter Dansk Folkeparti over for TV 2.

- Håndteringen har været helt godnat. Regeringen har overhovedet ikke haft styr på den her sag. Tænk at man for en uge siden fortæller midtjyderne og Langeland, at nu er den her ged barberet, man har købt en ejendom til 13.5 millioner kroner og vil flytte 130 dertil og en uge efter, så trækker man i land og gør det ikke alligevel, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Naboer til planlagt udrejsecenter lettede: - Jeg var faktisk helt syg

Ida Tang Kristensen fortæller, at hun var meget beklemt ved situationen med det planlagte udrejsecenter i Bagenkop på Langeland, som hun er nabo til.

- Jeg var faktisk helt syg. Jeg blev dårlig af det. Men i dag har det givet et stort løft. Nu kan vi virkelig se en dejlig fremtid i møde, håber vi.

Finn Boye, der ligeledes er beboer i Bagenkop, stemmer i.

- Indtil videre kan vi ånde lettet på, men regeringen har stadig bygningen. Det, vi kan håbe på, er, at de lokale yder en eller anden form for tilskud, så vi kan købe den tilbage igen og måske bruge den til en turistmæssig attraktion. Det er da vores håb, at der er så mange, der kan samles om det.

Borgmester irriteret over, at Lindholm igen bringes i spil til nyt udrejsecenter

Øen Lindholm bliver igen nævnt som en løsning på en destination for et nyt udrejsecenter af oppositionen. Det irriterer Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S).

- Det er selvfølgelig demotiverende at bo i et lokalsamfund, hvor man egentlig har det godt, og man trives, og der er tryghed, at man hele tiden skal bringes i spil til så utryg en situation, som et udrejsecenter er.

- Så nu håber jeg snart, at blå blok vil sætte sig rigtigt i arbejdstøjet og lade være med hele tiden at komme med de her politiske drillerier og udsætte beboerne her i Kalvehave og det meste af Vordingborg for den her utryghed ved hele tiden at nævne Lindholm som en mulighed for et udrejsecenter.

Rørt øboer: - Vi er lettede og trætte

Cecilie Vanman, der er butiksejer på Langeland, var tirsdag med på en af de busser, der kørte fra Langeland til Christiansborg for at vise øboernes utilfredshed med det planlagte udrejsecenter.

Hun er rørt, da TV 2 møder hende onsdag morgen og snakken falder på busturen hjem til Langeland, hvor der var fest blandt passagererne, fordi udrejsecenteret blev droppet.

- Det var en meget, meget stor oplevelse. Med en masse glade borgere – unge som gamle som fejrede det her. Vi var meget lettede og meget trætte.

- Folk stod med flag ude på gaden i Rudkøbing, folk kom ud af deres huse, folk dyttede fra deres biler, sådan var det hele vejen ned gennem øen. Også da vi ankom, blev vi mødt af folk med flag, siger hun.

Ellemann-Jensen: - Sådan kan man ikke være regering

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at det er regeringens ansvar at finde en ny løsning på problematikken omkring udrejsecenteret i Kærshovedgård.

- Regeringen har givet sig selv den opgave, at man skulle finde en ny løsning, fordi man vippede den af bordet, som vi præsenterede, og som vi havde flertal for, da vi sad i regeringen. Så insisterer man på at gøre noget andet. Det har man nu siddet på sine hænder i to år i forhold til. Nu præsenterer man en helt uacceptabel løsning, og så er det pludselig alle andres skyld. Sådan kan man ikke være regering, siger han til TV 2.

- Der er ikke nogen optimal løsning på det her, andet end at de pågældende rejser hjem. Og det, lader det til, har lidt lange udsigter. Derfor skal vi anbringe dem så isoleret fra det omkringliggende samfund som muligt, siger han.

Borgmester frygter, at der går flere år uden forandringer

Borgmester i Ikast-Brande Kommune Ib Boye Lauritzen (V) frygter, at der går flere år uden forandringer, efter at regeringen tirsdag aften droppede planerne om et nyt udrejsecenter på Langeland.

For det er ikke holdbart, at de 130 beboere, som skulle flytte ind på det nye udrejsecenter, i stedet bliver boende på Kærshovedgård nær Ikast, mener han.

- Alle har anerkendt, at Kærshovedgård i sin nuværende form er et dysfunktionelt udrejsecenter, og at man er nødt til at gøre noget ved det, siger han.

- Jeg synes virkelig, at det er dårligt politisk håndværk. Jeg står ved det, jeg sagde i går, det er pinligt.

Han fortæller, at han blev ringet op af Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye for en uge siden, der fortalte ham, at der var fundet en løsning, der betød, at de kriminelle udviste kunne komme væk fra Kærshovedgård.

- Så synes jeg godt nok, at det er pinligt, at man allerede en uge efter siger, at det gør man så ikke alligevel.

Kommentator: Et tumultarisk forløb

Bent Winther, der er politisk kommentator på Berlingske, kalder forløbet omkring udrejsecenteret på Langeland for ’tumultarisk’.

Han har svært ved at se en løsning på problematikken før kommunalvalget 16. november.

- Der er ingen kommuner i Danmark, der frivilligt tager imod udrejsecenteret, og alle er i dag opsat på, at om under et halvt år er der kommunalvalg .

- Jeg tror ikke, at hverken regeringen eller Mattias Tesfaye vil udsætte sig selv for det samme, som de har oplevet her. Så den kommer formentligt til at ligge i dvale til på den anden side af kommunalvalget, og måske kommer der aldrig nogensinde en løsning på det i forhold til at flytte de udviste fra Kærshovedgård.

Langelands borgmester efter droppet udrejsecenter: - Jeg er super glad

På Langeland vækker det glæde, at øen ikke skal huse det nye udrejsecenter alligevel. Borgmesteren på Langeland, Tonni Hansen (SF), siger til TV 2 Fyn:

- Jeg tror, at jeg har det ligesom Obelix og Asterix, når de har slået romerne, siger han.

 - Jeg er superglad på min befolknings vegne. Jeg er taknemlig på min befolknings vegne. Jeg er glad, fordi det viser, at selv et lille lokalsamfund, når man finder gejsten og sammenholdet, kan man godt gå op imod en centralmagt, som jeg vil tillade mig at kalde regeringen i det her spørgsmål.

Oppositionen kalder det svigt

Flere partiledere i oppositionen kalder det et svigt, at regeringen ikke går i gang med at finde en ny placering til udrejsecenteret - såsom på øen Lindholm som den tidligere regeringen foreslog.

Borgmester: - Det er pinligt

Ib Boye Lauritsen (V), som er borgmester i Ikast-Brande, hvor Kærshovedgård er beliggende, undrer sig over, at Mattias Tesfaye annoncerede nyheden om et udrejsecenter i sidste uge, når det nu viser sig ikke at blive til noget.

- Det er pinligt, når man som regering melder noget ud, man en uge efter trækker tilbage. Det er ikke holdbart, siger han.

Lyn-analyse

Det er et opsigtsvækkende tilbagetog, som regeringen har foretaget på blot få dage. Der var tre mulige løsninger: 1. At droppe planerne og lade de udvisningsdømte blive på Kærshovedgård, 2. Trumfe igennem med Langeland, selvom der er et flertal imod, eller 3. Give indrømmelser til blå blok og vælge at placere udrejsecenteret på øen Lindholm. Regeringen har nu vurderet, at det er den mindst ringe løsning at lade udrejsecenteret blive på Kærshovedgård. Alt i alt har det været en virkelig hård uge for regeringen, og jeg synes, det er meget uelegant håndteret.

Regeringen dropper planer om udrejsecenter på Langeland

Regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland droppes, oplyste Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag aften. 

Jeg kan konstatere, at der i denne sag er flertal i Folketinget imod regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland. Og derfor dropper vi planerne, udtalte  Mattias Tesfaye i meddelelsen.