Virologer frygter smitte efter Brøndbys guldfest - men så galt behøver det ikke gå
En storstilet mesterskabsfest for fodboldklubben Inter fra Milano førte ikke til øget smitte i byen.
Sejrssang, kram og velvoksne mænd i tårer.
Glæden eksploderede på og omkring Brøndby Stadion, efter fodboldklubben fra Vestegnen mandag aften sikrede sig sit første danske mesterskab i 16 år.
Banen blev ved slutfløjtet invaderet af fans fra lægterne, der trodsede sikkerhedsvagterne, mens stadion samtidig blev bestormet udefra af Brøndby-fans, der tiltvang sig adgang til guldfesten.
Inden kampen havde tusindvis af blå-gule fans marcheret fra Brøndbyøster Station til fodboldstadionet, og i timerne efter triumfen festede tusindvis af Brøndby-fans skulder ved skulder uden nærmere tanke på de gældende coronarestriktioner.
På baggrund af mandagens fejring frygter flere virologer, at den kan udvikle sig til en såkaldt superspreder-begivenhed, men nylige erfaringer fra Italien viser, at det ikke behøver at gå så galt.
Ingen stigning i smitte efter Inter-fest
Fodboldklubben Inter fra Milano vandt 2. maj klubbens første italienske mesterskab i 11 år, og det fik fansene til at forsamles i tusindvis i byens centrum foran byens ikoniske domkirke.
På trods af de vilde jubelscener faldt antallet af daglige coronasmittede i ugerne efter målt på borgere fra den centrale del af Milano rent faktisk. Det viser tal fra de italienske sundhedsmyndigheder.
Ifølge professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet ser man en klar nedadgående tendens, når man ser på udviklingen over et syv-dages gennemsnit for antallet af smittede.
- Det betyder, at der ikke har været en sammenhæng mellem festaktiviteten og antallet af smittede med coronavirus i Milano, siger Søren Riis Paludan til TV 2.
Selvom smittetallene fra Milano viser daglige udsving, bør man ifølge Søren Riis Paludan analysere udviklingen ved at kigge på antallet af smittede for henholdsvis 6., 13. og 20. maj.
Her ses det, at der de seneste tre uger efter fejringen af mesterskabet har været færre og færre daglige smittede.
Eksalterede Inter-fans
TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, oplevede den vilde jubel søndag 2. maj på allernærmeste hold ved Piazza Duomo.
- Fansene gjorde alt det forbudte. De krammede, kyssede, sang, råbte og var helt overstadige. Det var som at hoppe ind i fortiden, og corona blev for en dag en by i Rusland, siger hun.
Inters mesterskab formåede at samle fans i alle afskygninger. Børn på deres fædres skuldre, familier med børn i klapvogne, mødre, bedsteforældre.
- Lykken blandt Inter-fansene var uhæmmet, og det var en fest, der fuldstændigt eksploderede, fortæller Eva Ravnbøl.
Brøndby-fans har ikke fået carte blanche
Søren Riis Paludan mener, at der formentlig vil kunne registreres en øget, målbar smitte i Brøndby-området om cirka ti dage.
- Det er klart, at en fest med så mange mennesker, der står så tæt, vil medføre en øget smitterisiko, siger han.
Men det er ikke et problem, da det formentlig ikke vil føre til et øget pres på sygehusvæsenet, da hovedparten af de sårbare allerede er vaccinerede.
- Denne enkeltstående begivenhed vælter ikke læsset, men hvis vi alle opførte os hver dag som Brøndby-fans, så er det klart, at situationen ville se anderledes ud, siger Søren Riis Paludan.
Professoren mener, at Brøndby-fansene mandag tog sig en fridag for de gældende coronarestriktioner.
- Men de har ikke carte blanche til at opføre sig sådan hver dag, fastslår virologen.
Mulig superspreder-event
Professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen og Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitetscenter (RUC), er bekymrede på baggrund af mandagens begivenheder.
De frygter begge, at sejrsfesten i Brøndby kan udløse en voldsom smittestigning.
- Enhver kan se, at det ikke var coronasikkert, siger Allan Randrup til TV 2.
Viggo Andreasen er enig i den betragtning.
- Superspreder-begivenheder er tit, når man synger og råber højt. Så man kan sagtens være bekymret for, om der kommer et superspreder-event ud af det, siger han.
Viggo Andreasen mener ikke, at Brøndby-fansenes sejrsfest var en katastrofe, men omvendt har danskerne i høj grad brug for at holde disciplinen i forhold til coronarestriktionerne den kommende måneds tid.
Sker det ikke, vil vi opleve øget smitte, primært blandt den yngre del af befolkningen, lyder det.
- Hvis vi ser mange af denne slags begivenheder, så får vi så meget smitte, at vi kan få noget, der ligner en lille epidemi i den yngre del af befolkningen, siger Viggo Andreasen til TV 2.
Napoli i sorg over Diego Maradona
Et andet eksempel på en forsamling af tusindvis af mennesker uden smitteeffekt kan findes i slutningen af november 2020.
Her var tusindvis af italienere samlet i Napolis gader, ikke for at at fejre en fodboldtriumf, men i sorg over tabet af byens fodboldikon, Diego Maradona.
Den argentinske troldmand døde 25. november, hvilket fik tusindvis af lokale napolitanerne af huse, selvom det på daværende tidspunkt var forbudt overhovedet at gå på gaden.
De store forsamlinger, der varede flere dage, medførte dog ikke en stigning i Napoli i antallet af daglige smittede med corona i tiden efter. Det viser tal fra de italienske sundhedsmyndigheder.
Smitten har gode kår i Danmark
Viggo Andreasen mener, at man skal være varsom med at sammenligne udviklingen i antallet af coronasmittede mellem Danmark og Italien.
For landene står i forskellige situationer, da Danmark er et af de europæiske lande, der for nuværende er åbnet mest op og har færrest restriktioner.
Det gør, at smitten har gode vilkår herhjemme, og smitten har da også været i stigning i løbet af foråret, påpeger Viggo Andreasen.
- Jeg kan godt forstå behovet for at feste, men vi har ikke brug for lignende fejringer af et fodboldmesterskab, siger lektoren.
Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer de mange Brøndby-fans, der deltog i fejringen af klubbens mesterskab, til at blive testet for coronavirus.
Det skriver styrelsen på Twitter.