Coronavirus

Skuespillers opråb blev delt tusinde gange efter fodboldfest: - Man kan ikke andet end at føle sig som en komplet idiot

Smukfest kalder det "absurd", at sådan en fejring kan finde sted, når festivalsæsonen er aflyst.

Skuespiller Frederik Cilius er gået til tasterne, efter han har set billeder af folkemængden foran Brøndby Stadion fra fejringen af klubbens fodboldmesterskab mandag.

- Man kan simpelthen ikke andet end at føle sig som en komplet idiot, når man som producent af et teatershow ser billeder fra Brøndby i går, skriver skuespilleren, der blandt andet er kendt for at portrættere seniorkorrespondenten Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, på Facebook.

- Der er ingen grænser for, hvilke forholdsregler vi og vores publikum skal følge for, at de kan få lov til at sidde ved siden af hinanden - med hver deres ansigt peget i samme retning - i en teatersal.

Overfor TV 2 anfægter han ikke, at fejringen var inden for lovens rammer. Det var nemlig anmeldt som en demonstration.

Men når hændelsen holdes op mod de mure, som kulturlivet løber panden mod, får det Frederik Cilius til at studse, siger han.

- Det er ikke, fordi jeg ikke kan unde Brøndby at vinde et mesterskab, men det er bare en absurd situation.

Frederik Cilius fortæller, at dem, der har købt billet til teaterstykket 'Sommer på Birgitø', som han er med i, er blevet "belemret med den ene rykning efter den anden". Han skal også spille to forestillinger dagligt i juni for, at størrelsen på publikum bliver holdt inden for de tilladte regler.

- Jeg studsede bare over absurditeterne ved, at eksempelvis Smukfest, som finder sted til august, bliver nødt til at aflyse, siger han.

I skrivende stund er Frederik Cilius' Facebookopslag blevet delt over 2400 gange.

Smukfest: Folk trænger til at komme ud

Og netop Smukfest undrede sig over de scener, der udspillede sig foran Brøndby Stadion. Festivalen skulle have fundet sted i august, men er aflyst for andet år i træk.

Søren Eskildsen er talsmand for festivalen. Han mener, at billederne fra fejringen af mandagens fodboldkamp vidner om, at folk har lyst til at samles i festligt lag, efter man ikke har haft muligheden siden sidste år.

At se store uregulerede forsamlinger nu giver talsmanden en dårlig mavefornemmelse.

- Det gør det jo endnu mere absurd, at man har valgt at aflyse hele festivalsæsonen. Også festivaler, der ligger på den anden side af samfundets genåbning, siger han.

Politiet oplyser til TV 2, at der var blevet anmeldt tre demonstrationer ved Brøndby Stadion forud for fodboldkampen. Ved demonstrationer gælder forsamlingsloftet ikke.

- Det er noget, man gør under de nuværende omstændigheder for at kunne forsamle sig. Men om ganske få uger kan man gøre det uden krumspring, siger han med henvisning til, at forsamlingsloftet forventes fjernet i august.

Adspurgt om, hvorfor festivaler ikke anmelder en demonstration på de dage, festivalerne skulle være afholdt, siger han, at det ikke ville klæde branchen.

Ifølge politiet var der mere end 10.000 mennesker i et af mandagens demonstrationsoptog.

En smittet efter fejring

Som reglerne er nu, må man forsamle sig i grupper på maksimalt 100 personer udendørs. Man må være 50 indenfor.

Billeder og videoer fra gårsdagens guldfejring ved Brøndby Stadion har dog vakt opsigt. Der var store grupper, fravær af mundbind og råben og jublen tæt sammen.

Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrede senere på dagen de mange Brøndby-fans, der mandag deltog i fejringen af klubbens mesterskab, til at blive testet for coronavirus.

Det skrev styrelsen på Twitter.

Og det er med god grund. Til TV 2 oplyser styrelsen tirsdag eftermiddag, at der er fundet smitte efter festlighederne.

Indtil videre er én person, der har været til stede på stadion, blevet testet positiv.

- Vi har i dag fået det første smittetilfælde fra en tilskuer, som blev testet positiv her til morgen, og det betyder, at personen var smitsom under kampen, siger Anette Lykke Petri, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.