Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 22. maj

Her et billede taget ved base camp på Mount Everest 2. maj 2021.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

WHO-chef advarer mod at efterlade Afrika i stikken i kampen om vacciner

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalsekretær i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) siger, at blot to procent af verdens coronavacciner er blevet administreret i Afrika.

Blot 20 millioner doser er ifølge generalsekretæren blevet rullet ud på tværs af kontinentet. Til sammenligning har England alene fordelt 50 millioner doser siden december. 

- Vaccine-nationalisme resulterer i, at lande verden over undlader at dele vaccinerne imellem sig. Det giver varianterne af covid-19 en fordel, skriver han på Twitter.

USA: Nye smittede på det laveste i 11 måneder

Antallet af nye smittede på tværs af USA er faldet til det laveste niveau set i 11 måneder. Det skaber optimisme omkring effekten af landets vaccinationsindsats både hvad angår alvorligt syge og udbredelsen af virus. 

Det skriver AP.

Flere eksperter i landet er dog fortsat bekymret for antallet af borgere i befolkningen, der ikke er vaccineret. De mener, at der er en reel risiko for nye varianter, der kan forlænge pandemien

Butikker har undgået kaos efter genåbning af grænsen

Siden december har rejserestriktionerne reelt afholdt de fleste danskere fra at tage en tur over grænsen for at købe slik, sodavand og spiritus.

Derfor var grænsehandlen indstillet på et stort rykind af kunder, da krav om karantæne og coronatest blev ophævet lørdag eftermiddag.

Det fortæller administrerende direktør i Fleggaard Lars Mose Iversen.

Bolsonaro får bøde for brud på coronarestriktioner

Arkiv.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skal betale en bøde, efter at han forbrød sig mod delstaten Maranhãos lokale coronarestriktioner.

Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Ifølge Maranhãos sundhedsmyndigheder har præsidenten opfordret til, at folk forsamler sig "uden hygiejnemæssige foranstaltninger".

Antallet af intensivpatienter falder støt i Frankrig

Antallet af coronapatienter på intensivafdeling Frankrig er siden fredag faldet med 87. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dermed er der nu 3544 indlagte på intensivafdeling i Frankrig. I april var tallet højere end 6000.

Klatreguide melder om mere end 100 smittetilfælde på Mount Everest

Den østrigske turguide Lukas Furtenbach, der arbejder med ture til det nepalesiske bjerg Mount Everest, fortæller ifølge GlobalNews til nyhedsbureauet AP, at der er flere end 100 smittetilfælde med coronavirus på bjerget.

Det sker, på trods af at sundhedsmyndighederne i Nepal officielt har benægtet, at der skulle være et coronaudbrud på bjerget.

Indien vil have omtale af "indisk variant" fjernet fra sociale medier

De indiske myndigheder har anmodet om, at al indhold på sociale medier, der refererer til "den indiske variant" skal fjernes. Det skriver The Guardian.

Varianten af covid-19, der officielt går under navnet B1.617.1, blev registreret i Indien i 2020. Den er en af hovårsagerne til den store stigning i smittede i Indien. Derudover har den spredt sig til flere dele af Sydasien samt Europa.

Det er ministeriet for elektronik og information, der har taget kontakt til ejerne bag de store sociale medier med beskeden om at fjerne indhold, der refererer til "den indiske variant". Betegnelsen er ifølge ministeriet med til at sprede misinformation.

Det ugentlige antal smittede i Storbritannien er steget med 10 procent

Arkiv.

I Storbritannien har man lørdag registreret 2694 nye smittede med covid-19. Det viser de seneste tal fra de britiske sundhedsmyndigheder. 

Det betyder, at der mellem 16-22 maj er registreret 17410 nye smittede. Det er en stigning på 10,5 procent sammenlignet med de foregående syv dage, skriver Reuters.

Kølemontører vil vaccineres før afrejse til indisk vaccinefabrik

20 kølemontører fra virksomheden Lowenco i Vamdrup nær Kolding har lagt billet ind på at få en af de skrottede coronavacciner.

De kan meget vel blive blandt de første, der får et stik med en af de to vacciner fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

Baggrunden for kølemontørernes ønske er, at de skal færdiggøre installationen af 20 fryseanlæg på en vaccinefabrik i Indien.

Tyskland indfører karantænekrav for rejsende fra Storbritannien

Fra søndag 23. maj vil rejsende, der ankommer til Tyskland fra Storbritannien, bilve påkrævet at gå i karantæne i to uger - uanset om de kan fremvise en negativ test.Det skriver AFP.

Det sker efter, den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, fredag luftede sin bekymring for den indiske variant i Storbritannien, hvor mere end 2000 smittetilfælde den seneste uge er registreret. Han pointerede samtidig vigtigheden af, at den indiske variant ikke spreder sig i Tyskland.

Heunicke om fund af indisk variant: Vi begynder at stemme dørklokker i dag

Der er fundet smittetilfælde med den indiske coronavariant, B.1.617, i et boligområde i Glostrup. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed på Twitter. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke skriver på Twitter, at borgerne i Glostrup Kommune skal forvente, at smitteopsporingen begynder i dag, og kommunen dagen igennem vil stemme dørklokker.

Heunicke: Danmark har rundet 50.000.000 analyserede tests

Danmark runder lørdag 50.000.000 analyserede coronatests. Det skriver sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), på Twitter.

Her takker han alle podere, laboranter, sundhedspersonale, og alle der er en del af det danske test-setup.

De fleste nordmænd over 65 år er vaccineret

De fleste over 65 år i Norge er blevet vaccineret mod corona. Det skyldes, at vaccinedoserne har været jævnt fordelt mellem disse grupper, skriver NTB. 

- Dette er vældigt glædelige tal. En så høj støtte til coronavaccination giver os håb om at opnå god flokimmunitet i samfundet, lyder det fra direktør for Folkhelseinstituttets smitteværn, Geir Bukholm, i en pressemeddelelse.

Skyhøje smittetal i Argentina fører til ny nedlukning

Den seneste uge har det daglige smittetal i Argentina oversteget 35.000. Det har nu fået præsident Alberto Fernández til at indføre en ny nedluking i en periode på ni dage. Det skriver BBC.

Præsidenten har udtalt, at landet netop nu befinder sig på det værste punkt under hele pandemien, og at man er nødt til at handle. 

Nedlukningen betyder konkret, at supermarkeder og "nødvendige erhverv" forbliver åben. Resten af samfundet lukkes ned, og beboere må ikke bevæge sig ud efter klokken 18.00.

Britisk milepæl: 50 millioner vaccinedoser

Storbritannien har nået en milepæl ved at have givet briterne 50 millioner vaccinedoser. Det oplyser sundhedsminister Matt Hancock på Twitter, skriver Sky News.

Over 18 millioner briter er færdigvaccinerede, og 31,5 millioner har modtaget første vaccinestik.

751 smittetilfælde det seneste døgn

Der er det seneste døgn konstateret 751 nye smittetilfælde med coronavirus ud af i alt 189.352 pcr-prøver. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut. Det giver en smitteprocent på 0,40. 

Der har været et dødsfald og 35 nye indlæggelser, men det samlede antal indlæggelser på landets sygehuse kun steget med tre til 146. Heraf ligger 32 på en intensivafdeling og 19 er i respirator.

Du kan se alle de nyeste smittetal her.

Samtidig er der siden i går blevet givet 50.000 vaccinedoser - 32.935 af doserne er givet til personer som første vaccinestik. Du kan se alle de nyeste vaccinetal her.

I Thailand kan man vinde en ko ved vaccination

Et distrikt i det nordlige Thailand lancerer en kampagne, der sigter mod at få flere folk til at blive vaccineret mod covid-19. De vaccinerede får nu chancen for at vinde en ko.

Fra næste måned udvælges en heldig vaccineret beboer i Mae Chaem-distriktet i Chiang Mai-provinsen tilfældigt hver uge til at vinde en ung ko. Den har en værdi af godt 2000 kroner.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Kampagnen fortsætter i 24 uger, og det er blevet mødt med begejstring i distriktet med de 43.000 indbyggere. Og i en sådan grad at der på få dage ifølge distriktschefen Boonlue Thamtharanurak er flere tusinder, der har booket en vaccinationstid. Før skulle de tælles i hundreder.

Nu må børn igen holde fødselsdage

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere at aflyse sociale og faglige arrangementer i dagtilbud, skoler og andre uddannelsesinstitutioner.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Det betyder, at det nu igen bliver muligt at tage på lejrtur, studietur og holde børnefødselsdage.

Samtidig bliver det igen muligt at afholde blandt andet personalemøder, forældremøder og skole-hjem-samtaler med mere.

Det gælder stadig, at bestemte retningslinjer skal overholdes. Det gælder også arrangementer som lejrskoler, kolonier med mere over flere dage. 

De nye retningslinier er gældende fra 25. maj.

Første danske turister er landet på Mallorca

Det første hold danske charterturister er landet på den spanske ferieø Mallorca. Det sker efter mere end et halvt år med skærpede rejserestriktioner forårsaget af corona.

En af dem, der er taget på ferie i byen Alcudia på Mallorca, er Lis Frandsen. Hun har inviteret resten af familien med. Det skriver DR.

- Det er bare så fantastisk, og jeg er dybt taknemmelig, siger hun.

14. maj blev der lempet på rejserestriktionerne, som øger muligheden for at rejse til destinationer med lave smittetal.

Tegnell: - Bliver ikke nødvendigt med tredje stik i år

Ifølge den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, skal svenskerne formentligt ikke stikkes en tredje gang inden udgangen af 2021. Det siger han i et interview med det svenske medie Dagens Nyheter

- Når det gælder immunitet fra vaccinen føler vi os ganske trygge ved, at det ikke bliver nødvendigt med en påfyldningsdose (et tredje stik, red.) i løbet af det her år, lyder det. 

Samme melding kan han ikke give for 2022, selvom de svenske regioner også efterlyser svar på, om der skal ske yderligere vaccinationer næste år.

- Det er desværre ganske umuligt at svare på det spørgsmål. Men det kan ikke udelukkes, at det bliver aktuelt med en massevaccination igen, siger Anders Tegnell.

Svenskerne begyndte at vaccinere 28. december – dagen efter den første blev vaccineret i Danmark.