Coronavirus

SSI: Reglerne for kommunale nedlukninger kan godt justeres

Borgmester af nedlukningstruet kommune har sendt et brev til sundhedsministeren, hvor han beder om en revurdering.

Først lukkede Hørsholm Kommune ned.

Nu er Frederiksberg tæt på.

Hørsholm er sidenhen åbnet, men på Frederiksberg ligger incidenstallet på 216. For en uge siden var det 160, onsdag var det 200.

Et testkorrigeret incidenstal på 250 smittede per 100.000 borgere udløser en automatisk nedlukning af en kommune for at bremse smitteudviklingen.

Men det kan være, at det er ved at være på tide at hæve den grænse, siger Tyra Grove Krause, der er afdelingschef hos Statens Serum Institut (SSI).

- Vi har hele tiden sagt, at det var en forudsætning, at man kunne være nødt til at justere på det hen ad vejen, og det skyldes, at man kan acceptere højere smittetal, siger hun.

Smittestigningen er forventet i forbindelse med genåbningen, og man kan acceptere den, fordi mange af de ældre og udsatte er blevet vaccineret, siger Tyra Grove Krause.

Tidligere var grænsen for en automatisk kommunal nedlukning et incidenstal på 200. Det hævede man til den nuværende grænse på 250.

Afdelingschefen peger på, at man kan hæve loftet til "i samme størrelsesorden".

Kommuner med appel

Både Hørsholm og Frederiksberg Kommune har opfordret til, at man lemper reglerne for de automatiske nedlukninger.

Simon Aggesen (K), borgmester i Frederiksberg Kommune, har sendt et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) med en appel til, at man kigger på nedlukningsværdierne.

- Det er væsentligt, at man løbende vurderer, om grænseværdierne svarer til smitten, vaccinationer og indlæggelser. Jeg beder myndighederne og ministeren om at overveje, om grænseværdierne fortsat er relevante. Jeg vil meget nødigt tage borgernes frihed fra dem, hvis det ikke er nødvendigt, siger han til TV 2.

Frederiksberg Kommune er desuden omkranset af Københavns Kommune. Det bør man også have for øje, hvis det skulle ende med en nedlukning.

- Du kan sidde på den ene side af Værnedamsvej i Københavns Kommune og drikke din kop kaffe og kigge over på den anden side, der er i Frederiksberg Kommune, hvor du ikke kan drikke din kop kaffe, siger Simon Aggesen.

Han håber derfor, at erhvervslivet kunne få dispensation fra en nedlukning, hvis tallene overstiger værdierne.

Tidligere på måneden måtte Hørsholm Kommune lukke ned. Det er den eneste kommune i landet, der har ramt den kritiske grænse med et incidenstal på 250 per 100.000 borgere.

Tre gange søgte Hørsholm Kommune om dispensation fra nedlukningen hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Alle tre gange fik den afslag, skriver TV 2 LORRY.

Og det er for ufleksibelt, mente kommunen.

- Vi opfordrer derfor partierne til at genforhandle nedlukningsreglerne, herunder gøre modellen for automatisk nedlukning langt mere fleksibel og tilpasset den konkrete smittesituation, så den bliver det gode værktøj, som den var tiltænkt, stod der ifølge TV 2 LORRY i et brev, som kommunen sendte til Folketinget.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Magnus Heunicke men uden held.

Døgnåbent testcenter

Copenhagen Medical, der står for et par af landets testcentre, har valgt at udvide åbningstiderne for kviktestcentret ved Forum. Det oplyste pressechefen Trine Baadsgaard TV 2 LORRY.

Nu er testcentret døgnåbent.

- Vi kan se, at der er en situation, hvor smittetrykket stiger, og den hurtigste manøvre, vi kan lave, er, at udvide testtiderne, så borgerne kan blive testet, når de vil, siger Trine Baadsgaard til TV 2 LORRY.

Samtidig er testcentret ved kommunens rådhus lukket, men fra fredag er der åbnet et nyt og større testcenter på parkeringspladsen bag Frederiksberg Centret, der har åbent alle dage fra klokken 7 til 22.