Coronavirus

Nu kan du få vragede vacciner – se hvad der kræves her

Det juridiske grundlag for en tilvalgsordning er på plads. Fra torsdag begynder man at kunne blive vaccineret.

Er du en af dem, der er villig til at lade sig vaccinere med doser fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson, som ikke længere er en del af det danske vaccinationsprogram, kan det blive muligt fra torsdag.

Det oplyste Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse onsdag aften.

Torsdag træder en ny bekendtgørelse i kraft, som danner grundlag for, at en privat leverandør kan administrere opgaven. Dermed kan en borger blive vaccineret hurtigere end planlagt.

Er du en af dem, der overvejer en coronavaccine uden for vaccinationsprogrammet, er der et par ting, du skal vide.

Samtale med lægen

Først skal du have en konsultation med en læge. Lægen skal informere om, at vaccinerne er godkendt til brug i EU, men at de generelt ikke anbefales af Sundhedsstyrelsen, da fordelene ved vaccination i den konkrete situation i Danmark ikke opvejer ulemperne.

Derudover skal lægen oplyse om de alvorlige bivirkninger, der har været skyld i, at man i Danmark har valgt at pille dem ud af vaccineprogrammet.

Efterfølgende kan borgeren give det informerede samtykke, der kræves for at få vaccinen.

Hvis den vaccinerede får bivirkninger, skal de indberettes til Sundhedsstyrelsen.

Ved skader og bivirkninger har den vaccinerede mulighed for at søge om erstatning. Det er også muligt, selvom personen er fuldt ud informeret om risikoen ved vaccinerne.

Gratis vaccine

Vaccinerne er gratis, ligesom Pfizer og Moderna, der i skrivende stund er de eneste to vacciner i det danske vaccinationsprogram.

I første omgang er det kun personer over 18 år, der kan benytte tilvalgsordningen.

Hvis Sundhedsstyrelsen senere godkender tilvalgsordningen for personer under 18 år, skal forældrene til den 15-17-årige være til stede under samtalen med en læge.

Ministeren takker

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde på et pressemøde tidligere på måneden, at tilvalgsordningen ville være på plads 20. maj. Det viste sig at holde stik.

Tidlig morgen tweeter ministeren og takker partierne for at være med til at få det forhandlet igennem.

- Så har vi bekendtgørelsen for tilvalgsordningen ude: Det juridiske grundlag er på plads. Tak til partierne for at være med samt til alle vores medarbejdere i styrelse og i ministeriet for endnu en gang at levere stort arbejde, skriver han.