Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her

Adgang til coronapas bliver nemmere, siger Heunicke

Efter første vaccinationsstik vil man få godkendt coronapas. Det er den del af aftalen. Der skal dog løses nogle praktiske ting, før det kan indføres, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Dermed bliver adgangen til at få coronapasset lettere, siger han.

Coronapas skal fungere efter kørekortsordning på biblioteker

På biblioteker og ved idræt vil coronapasset fremover fungere efter kørekortsordningen, siger justitsminister Nick Hækkerup (S). Det betyder, at man ikke skal vise coronapasset for at komme ind, men kun vise det, hvis man bliver spurgt ved en kontrol.

Pape: 21. maj er alt genåbnet - på nær diskoteker

Fra 21. maj er natklubber og diskoteker lukket, men alt andet er i princippet åbent som følge af den seneste genåbningsaftale, siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

- Hvis man tager et blankt stykke papir, så vil der stå, at fra 21. maj er natklubber og diskoteker lukket. Men alt andet er åbent, dog med nogle restriktioner, siger Søren Pape Poulsen.

Coronapasset består

SF's formand Pia Olsen Dyhr siger, at aftalen om genåbning betyder, at man fortsat skal bruge coronapas.

- Vi har stadig ikke alle over 50 år vaccineret. Så vi har brug for at gå forsigtigt frem. Jeg har været forsigtig-Pia i forhandlingerne, men vi har brug for fortsat at have coronapasset, indtil alle er vaccineret, siger Pia Olsen Dyhr.

Sluttidspunkt for mundbind

Folketingets partier har aftalt udfasning af mundbind og coronapas som del af aftalen om yderligere genåbning, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen

- Vi kommer til at følge aftalen om udfasning af coronapasset til dørs. Det er ikke rimeligt, at folk skal bruge timevis på at få fornyet coronapasset i tide og udtide, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Mundbind bliver senest udfaset, når folk over 16 år er blevet tilbudt vaccination, siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

Ny aftale om genåbning på plads

Alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige er enige om yderlig genåbning af Danmark.

Man er nærmere en afslutning, end man har været meget, meget længe, siger politisk reporter

Genåbningsforhandlingerne nærmer sig måske en afslutning for i aften.

Det er i hvert fald TV 2s politiske reporter Mads Frimann status. Han står ved Justitsministeriet og følger forhandlingerne mellem regeringen og partilederne.

-Det, vi hører, er, at man er nærmere en afslutning, end man har været meget, meget længe. Man sidder og kigger hinanden i øjnene og er på vej ind i den afsluttende fase af forhandlingerne. Det har været nogle lange forhandlinger, siger Mads Frimann.

Norddjurs tæt på nedlukning

Norddjurs Kommune har den tredjehøjeste incidens i landet, og hvis kommunen skal undgå nedlukning, kræver det en grundig indsats nu.

Det skriver TV2 Østjylland. Borgmester i Norddjurs, Jan Petersen, tager dog situationen med ophøjet ro.

– Hvis en klasse er potentielt ramt på grund af en enkelt eller to, så reagerer vi ved at sende den hjem. Sådan tager vi alle de små, nødvendige skridt der, hvor det opstår, siger han.

Kommunens testjusterede incidens ligger mandag på 175,21, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut. Der er altså 175 smittede per 100.000 borgere over syv dage.

Noget tyder på, at der kommer til at ske noget med coronapasset, siger politisk reporter

Genåbningsforhandlingerne fortsætter her mandag aften.

Sundhedsminister Magnus Heunicke og partilederne har siden klokken 15 lagt arm, og ifølge TV 2s politiske reporter Mads Frimann er der noget, som tyder på, at der kommer til at ske noget med coronapasset.

Flere partier mener, at passet fremover skal være noget, som indehaveren kan fremvise, hvis myndighederne spørger til det. På samme måde som et kørekort.

- Men præcis hvilken model man ender på, er noget usikkert. Kørtekortsmodellen bliver næppe til virkelighed. Så langt vil regeringen ikke gå, i hvert fald ikke bredt i samfundet. Men det kan sagtens være, man kommer ud i en situation, hvor man ikke længere skal bruge coronapas, når man skal på biblioteket eller andre kulturinstitutioner, siger Mads Frimann.  

Østrig lemper indrejseregler fra Danmark og 11 andre lande

Fra onsdag vil der for besøgende fra flere lande ikke længere være et krav om at gå i karantæne, hvis de besøger Østrig.

Det siger landets sundhedsminister, Wolfgang Mueckstein ifølge Reuters. Danmark er et af de 12 lande, lempelsen kommer til at gælde for.

For at undgå karantæne skal de besøgende enten kunne bevise, at de vaccineret mod corona, har været smittet eller vise en negativ test.

Der er en voldsom armlægning i gang, siger politisk reporter om langtrukne forhandlinger

Genåbningsforhandlingerne har stået på siden klokken 15, og her mere end fem timer senere er de stadig i gang.

Ifølge TV 2s politiske reporter Mads Frimann bliver det sent, før de kommer ud fra forhandlingslokalet.  

- Der er en voldsom armlægning i gang mellem regeringen på den ene side og så den borgerlige opposition og flere støttepartier på den anden, siger Mads Frimann.

- Forhandlingerne handler om restriktioner, og hvor mange man kan skære væk. De borgerlige partier vil lempe, og regeringens støttepartier har nu også fået mere appetit på at åbne mere. Men regeringen er noget varsom.  

USA vil sende 80 millioner vaccinedoser til andre lande

USA vil sende yderligere 20 millioner vaccinedoser afsted til andre lande. Hvilket bringer det samlede antal op på 80 millioner doser, som landet skal sende afsted.

Sådan lyder det fra Det Hvide Hus, skriver AFP.

Ifølge Jen Psaki, der er pressechef i Det Hvide Hus, vil doserne blive sendt afsted i slutningen af juni til lande, som kæmper mod coronapandemien.

Præcis hvilke lande der bliver prioriteret, kom ikke frem, men USA's præsident, Joe Biden, har tidligere lagt op til, at USA vil hjælpe Indien, som lige nu står over for en landsdækkende coronabølge, skriver AFP.

Tyskland vil tilbyde alle voksne vaccine fra 7. juni

Tyskland skrotter sin nuværende prioritetsliste til coronavacciner og vil fra 7. juni begynde at tilbyde doser til alle voksne.

Det siger landets sundhedsminister, Jens Spahn, ifølge AFP, efter der er kommet fart på landets vaccinationskampagne.

Det nye tiltag betyder, at enhver fra 16 år og op er kvalificeret til at få vaccinen.

Vanopslagh: Drop coronapas, hvor det er åbenlyst unødvendigt

I sit oplæg til partiledernes forhandlinger om fortsat genåbning mandag understreger Statens Serum Institut, at coronapasset er et vigtigt værktøj for at holde pandemien med covid-19 under kontrol over sommeren.

Lederen af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, mener dog, at brugen af passet bør skaleres markant ned.

- Der er ingen mennesker ved deres fulde fem, der kan mene, at det er brug af coronapas på et bibliotek, der gør, at vi har smitten under kontrol. Så lad os droppe passet der, hvor det er åbenlyst unødvendigt, siger han til Ritzau.

Danskere annullerer sommerhusbookinger

En del danskere har siden fredag annulleret deres booking af et sommerhus til den kommende sommer.

Det fortæller Kim Holmsted, administrerende direktør i DanCenter, der er en af de store formidlere af feriehusudlejning i Danmark.

De mange bookinger kan skyldes, at Udenrigsministeriet i fredags lempede sine rejsevejledninger.

SSI: Hjemmearbejde skal fortsætte til efter sommer

Først efter sommer kan 100 procent af de hjemmearbejdende vende tilbage til deres arbejdsplads, hvis det står til Statens Serum Institut, SSI. Sådan lyder anbefalingerne i et nyt notat fra SSI, som Ritzau er i besiddelse af.

I første omgang er der kun tale om 20 procents fremmøde fra 21. maj.

Ifølge prognoser kan 50 procent vende tilbage 14. juni, eller når alle borgere over 50 år har fået det første vaccinationsstik - hvis de vil. Genåbningen for de omkring 600.000 hjemmearbejdende skal ske i tre faser, hvilket der skal forhandles om politisk.

Heunicke er villig til at justere på coronatiltag

Regeringen er villig til at justere på nogle af de smitteforebyggende tiltag som coronapas, men det må ikke medføre øget smitte.

Det er ellers et krav fra en række partier i Folketinget.

- Men indtil vi er sikre på, at epidemien ikke blusser op og skaber alvorlig sygdom, er vi nødt til at bevare en vis grad, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Hørsholm genåbner efter ni dages nedlukning

Hørsholm Kommune har i syv dage i træk haft et testkorrigeret incidenstal på under 250, og derfor ophæves den aktuelle nedlukning.

På den måde kan flere skoler, erhverv, kultur, fritid og de andre dele af samfundet, der i ni dage har været nedlukket, nu igen gradvist åbne. 

- Hørsholm har i den grad stået sammen om at bryde smittekæderne. Det er gået stærkt, og nu er vi igen på sporet. I har ladet jer teste i stor stil, og I har været ekstra opmærksomme på at følge retningslinjerne. Tak for det, siger kommunens borgmester, Morten Slotved (K), i en pressemeddelelse.

Frederiksbergs borgmester: Vi er tæt på lokal nedlukning

Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen, skriver i en opdatering på Facebook, at smitten stiger i Godthaabs Sogn, og derfor er man tæt på en lokal nedlukning.

Helt konkret var incidenstallet i sognet søndag på 376. Er den over 400, skal skoler og lignende lukke ned.

- Forvaltningen er i fuld gang med forberedelserne til en eventuel nedlukning af sognet, hvis smitten stiger til et niveau, hvor betingelserne for automatisk nedlukning er opfyldt. Men det, håber jeg virkelig ikke, kommer til at ske, skriver Simon Aggesen på Facebook.

Indisk variant rykker unge frem i køen

I den skotske by Glasgow får borgere mellem 18 og 39 år nu mulighed for at blive vaccineret. Det skriver The Herald. Tilbuddet gælder borgere, som bor i områder, hvor den indiske coronavariant er en "bekymring".