Nyheder

Kritik af Blinkens besøg i Danmark: - Hvorfor rejser du ikke til Israel i stedet for?

Den amerikanske udenrigsminister måtte fjerne et punkt på dagens program i Danmark for at få tid til at beskæftige sig med krisen i Mellemøsten.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, er på besøg i Danmark, og på et pressemøde mandag eftermiddag takkede ministeren for dagens møder med blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Det er dog ikke alle, der mener, at den amerikanske udenrigsminister bør bruge sin tid på at tale med danske topministre.

På hjemmefronten er Blinken blevet kritiseret for at prioritere turen til Danmark og Island, hvor der 19. maj er møde i Arktisk Råd, i stedet for at tage til i Mellemøsten, hvor konflikten mellem Israel og den palæstinensiske militære gruppe Hamas igen er blusset op.

- Blinken er under ekstremt stort pres for at bruge flere kræfter på at løse den konflikt. Han har også sendt en særlig sending til Israel for at forsøge at deeskalere situationen, siger Jesper Steinmetz, TV 2s USA-korrespondent.

Ifølge Torsten Jansen, der er USA-kommentator på TV 2, er der mange på blandt andet det sociale medie Twitter, der undrer sig.

- Der er mange, der spørger ham: "Hvorfor pokker rejser du ikke til Israel i stedet for?", siger han.

Blinken: Israel har ret til at forsvare sig selv

Måske har Blinket lyttet til kritikken. I hvert fald benyttede han lejligheden ved mandagens pressemøde med Jeppe Kofod til at kommentere konflikten.

- USA er dybt bekymret over den eskalerende vold. Hundredvis af folk er blevet dræbt og såret, herunder også børn, lød det fra Blinken, der talte om konflikten i flere minutter.

- Palæstinensere og israelere har ret til at leve i fred. Det er en menneskeret. Og den nuværende situation har flået det væk, siger han.

- Vi er også foruroligede over, hvordan journalister og læger bliver udsat for fare, siger Antony Blinken på pressemødet om konflikten.

Samtidig tilføjede den amerikanske udenrigsminister, at Israel har “ret til at forsvare sig selv” mod militante grupper som Hamas. Men de har også har et ansvar for, at modangrebene ikke rammer civile, lyder det.

Lige nu arbejder USA ifølge Antony Blinken intenst for at nedtrappe konflikten. Blandt andet har præsident Joe Biden været i kontakt med Israels premiereminister, Benjamin Netanyahu, og den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas.

Måtte droppe aftale

Blinken har været under så stort et pres for at prioritere at bruge tid på konflikten, at han har måttet stryge et punkt på mandagens dagsorden, hvor han skulle have mødtes med ledere fra toneangivende danske virksomheder i den grønne omstilling.

- I eftermiddag skulle han være taget til Copenhill, som er en pryd for dansk innovation, og have brugt det som en god fotomulighed. Det er simpelthen skrottet, fordi Blinken skal koncentrere sig om den alarmerende situation, som verden er vidne til, siger Jesper Steinmetz.

I stedet blev en viceminister fra hans delegation sendt afsted.

Blinken er i Danmark for blandt andet at diskutere handel og forsvar i forbindelse med Grønland og Færøerne sammen med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og repræsentanter fra Grønland og Færøerne.

Mandag aften rejser han videre til Island forud for mødet i Arktisk Råd 19. og 20. maj.