Nyheder

Kreta venter på turisterne, og imens udfordrer de lokale restriktionerne

Grækenland har officielt skudt turistsæsonen i gang og sløjfet flere restriktioner. Men meget er stadig langtfra, hvad det plejer.

Tre tomme shotglas hamres i bordet på en restaurant på den græske ferieø Kreta. Specialiteten raki med den høje alkoholprocent glider fint ned hos brødreparret Per og Jan Vium og deres fælles kammerat Henrik Nilsson.

Sammen sad de på det første direkte fly fra København til Kreta, siden coronakrisen slog rejsebranchen omkuld og fjernede muligheden. Til stor begejstring for de tre pensionister ser det ikke ligefrem ud til, at de skal slås om pladsen på øen med andre turister.

- Hvis vi vil se danskere, kan vi jo bare gå ned i supermarkedet derhjemme, siger Per Vium.

- Da jeg var her for 30 år siden, var der ikke særlig mange turister. Siden er det eksploderet, men nu minder det jo om dengang igen, supplerer Jan Vium.

Fredag 14. maj skød Grækenland officielt turistsæsonen i gang, da flere restriktioner blev sløjfet. Men noget tyder på, at det i højere grad er øens beboere, der udnytter de mange nye muligheder. Og måske de endda også lykkes med at løbe om hjørner med de få restriktioner, der er tilbage.

- Vi mangler turisterne

Blandt de største lempelser i de græske coronarestriktioner er muligheden for at gå på bar og restaurant til klokken 00.30. Først fra det tidspunkt starter udgangsforbuddet, som varer til klokken 05.00.

Og lørdag aften, dagen efter de lempede restriktioner trådte i kraft, viste taknemmeligheden sig tydeligt i byen Chania på Kreta. Gæsterne strømmede til restauranterne, glassene blev fyldt med lokal vin, og græske specialiteter fandt vej til tallerkenerne.

Perspektiv

Hvor kan vi rejse hen?

TV2.DK rejser i sommeren 2021 ud og undersøger, hvordan det går de steder, hvor danskerne normalt rejser hen. Du kan til enhver tid holde dig opdateret i vores rejseoverblik her.

Umiddelbart lignede det en god aften for restauranternes kasseapparater, der har været faretruende tomme under coronakrisen. Men der var et problem.

- Der er kun lokale, sagde en tjener opgivende, mens han skænkede rødvin.

- Vi mangler turisterne. Det er nu om sommeren, vi skal tjene vores penge her på Kreta og i Grækenland.

Bøder op mod 10.000 euro

Tjeneren havde mundbind på, og det samme havde hans kolleger. Det skal faktisk alle, der opholder sig på offentligt tilgængelige områder i Grækenland. Men et kig rundt i byen lørdag aften afslørede en noget anden virkelighed.

Talrige mennesker passerede de mange restauranter, der i bedste turiststil ligger på række ned til vandet. Størstedelen havde enten helt kvittet mundbindet eller sat det under hagen. Klar til at hive det op, hvis politiet skulle komme forbi.

Hvilke restriktioner er der i Grækenland?

- Man må gå på bar og restaurant til klokken 00.30. Dog må serveringsstederne ikke spille musik. Myndighederne har vurderet, at det øger risikoen for coronasmitte, hvis gæster synger med på musikken eller taler højt for at overdøve den. Herudover er indeservering stadig forbudt.

- Strandene, museerne og restauranternes udeservering genåbnet.

- Mundbind skal bæres på alle offentligt tilgængelige steder. Dog slipper du, når du sætter dig ved dit bord på restauranten eller ligger dig på en solseng på stranden. 

- Solsengene på stranden skal være placeret fire meter fra hinanden og afsprittes af personale.

- Taxaer må højst medtage to passagerer, og man skal bære mundbind.

- I personbiler må man maksimalt være tre personer, og hvis man ikke er i familie, skal man have mundbind på. 

- Turister og grækere kan shoppe igen, gå en tur eller tage til lægen, præcis som de har lyst. Tidligere skulle man først sende en sms med navn og adresse for derefter at modtage et tidsrum at agere indenfor.

Nye restriktioner eller lempelser kan indføres med kort varsel.

Bærer man ikke mundbind, kan man risikere en bøde på 300 euro. Du må dog gerne tage det af, når du sidder ved et bord på restaurant, eller hvis du lægger dig på en solseng på stranden.

Bøden er også på 300 euro, hvis du overtræder udgangsforbuddet.

Politibil patruljerer i Kreta lige op til udgangsforbud. Video: Maja Langberg

Kort før klokken 00.30 lørdag aften begyndte en politibil at cirkulere rundt blandt restauranterne. Lukker de ikke til tiden, kan de få en bøde på 10.000 euro.

Der var der dog ikke meget, der tydede på, at grækerne var synderligt tyngede af hverken udgangsforbud eller politibil. Som videoen herunder viser, var der stadig godt gang i den gamle bydel i Chania et kvarter efter, at udgangsforbuddet var startet.

Græske gader trods udgangsforbud Video: Maja Langberg

Frustration over pandemien

Politiet har ikke været ivrige med bødeblokken den seneste tid, når det gælder brud på coronarestriktionerne. Det fortæller flere lokale. Heriblandt græske Sofia Kasselaki, der arbejder som guide på et af byens museer.

- Betjentene er begyndt at løsne op, siger hun.

Den græske museumsguide peger på, at der er en forståelse blandt både borgere og politi for, at folk er frustrerede over pandemien. Stemningen omkring coronarestriktionerne på Kreta er derfor forholdsvist afslappet, mener hun.

- Det er sådan, det er med grækere. Vi har svært ved at følge regler, siger hun og griner bag det mundbind, hun dog sørger for at have på, når hun arbejder.

En elastisk politibetjent

En lokal politimand igennem tyve år ved navn Nikos bekræfter Sofia Kasselakis tese. Han siger dog, at hans udtalelser muligvis afviger fra den officielle linje fra politiet, og derfor stiller han ikke op med efternavn og billede.

- Folk er jo så trætte af coronasituationen, så vi prøver at være mere elastiske. Vi vil alle sammen gerne tilbage til normalen, siger han.

Han medgiver, at det er politiets opgave at sikre, at befolkningen og turisterne overholder de gældende coronaregler. Derfor minder betjentene også venligt folk om at huske deres masker og om ikke at være ude efter 00.30, siger han. I sjældne tilfælde ender det med, at der udskrives bøder.

- Restriktionerne ændrer sig hele tiden, og vi får ikke noget ud af at være for restriktive og ende i slåskampe med befolkningen, siger han.

Grækenland er stadig orange

Tilbage ved de tre pensionister fra Danmark er planerne ved at blive lagt for ferien. De skal en tur forbi restauranter, de før har besøgt ved rejser til øen. De skal til stranden, de skal drikke øl, og de skal slappe af, inden turen igen går til Danmark.

Grækenland er stadig orange på Udenrigsministeriets rejsevejledning, og en rejse hertil derfor koster en tur i karantæne ved hjemkomst. Det kan undgås, hvis man som Per Vium er færdigvaccineret, eller hvis man er tidligere smittet.

De kriterier opfylder Henrik Nilsson og Jan Vium ikke. De er derfor indforståede med karantænen.

- Vi er pensionister, så det er ikke svært at være isoleret. Det er vi meget alligevel, siger Jan Vium.