Instagram præsenterer ny feature, og det er vigtigt, mener forsker

Gennem ændringen kan man også vise solidaritet i forhold til kønsidentitet, siger forsker.

Nu bliver det snart muligt at tilføje dit personlige pronomen til din Instagram-profil. Det betyder, at du kan angive, om du vil omtales som han/ham, hun/hende, de/dem eller noget helt andet.

- Det allerede ret udbredt blandt vores brugere, hvilket vi med den her funktion ønsker at støtte op om for at gøre det nemmere for folk at udtrykke sig. Det er en valgfri mulighed og helt op til den enkelte, oplyser Camilla Nordsted, der er kommunikationskonsulent for Facebook i Norden, i en mail til TV 2.

Omtaleformerne har allerede bredt sig i profilteksterne hos flere prominente personer som USA's vicepræsident, Kamala Harris, mens også danskere som ‘Kender du typen’-vært Anna Lin og psykolog og forfatter Louise 'Twerkqueen' Kjølsen har skrevet det ind i deres introduktioner.

Men først nu bliver det muligt at tilføje pronominerne som en integreret del af profilens design.

Men er det vigtigt? Og gør det en forskel?

Hvad betyder ændringen?

Helt praktisk betyder den nye feature, at Instagram nu aktivt spørger efter, hvordan du gerne vil omtales, når du udfylder dine personlige oplysninger på din profil. Når det er tilføjet, vil de personlige pronominer fremgå efter dit navn i en grålig farve.

Og sekretariatschef ved LGBT+ Danmark Susanne Branner Jespersen beskriver ændringen som “en service” til alle dem, som færdes på sociale medier.

- Man kan ikke antage folks identitet eller køn på forhånd. Hverken ud fra billeder eller kønsdele. Så det her er en hjælp til at forstå, hvordan de gerne vil omtales, og hvad de identificerer sig som, siger hun.

Det taler ind i en større tendens, som i længere tid har rumsteret på sociale medier, fortæller Lene Bull Christiansen, der er kønsforsker og forsker i sociale medier ved Roskilde Universitet.

Her har en græsrodsbevægelse af mennesker selv tilføjet omtaleformerne til deres profil for at tydeliggøre, at kønsidentitet ikke er en given ting, lyder det. Og det har bredt sig.

- Instagram taler til en generation, som i det hele taget er mere åben over for identitetspolitik. Så det her er en måde at imødekomme dem, siger hun.

Det åbner folks øjne for, at der er mange forskellige måder at se køn på

Susanne Branner, sekretariatschef ved LGBT+ Danmark

Er det vigtigt at være opmærksom på?

Det er langt fra alle, der tænker over deres personlige pronomen i hverdagen. Men for nogle personer kan netop omtaleformen være et emne, som byder på udfordringer i hverdagen, lyder det fra Susanne Branner.

- Det er ubehageligt at blive fejlkønnet, hvis folk går ud fra, at man identificerer sig med et andet køn, end man gør. Og det er ikke rart altid at skulle italesætte det aktivt, siger hun.

Ved at skrive det ind i sin profil, kan man ifølge sekretariatschefen foregribe nogle af de ubehagelige situationer.

Et hensyn, som ifølge Lene Bull Christiansen er vigtigt.

- Alle steder, hvor man kan gøre livet lettere for minoriteter, er det godt at gøre. Det giver mere plads til os alle sammen, når vi åbner op for, at minoriteter kan være her på lige fod med andre, siger hun.

Kommer det til at gøre en forskel?

Selvom ændringen ikke fylder meget på profilen, er det ifølge Susanne Branner et tiltag, som kan få betydning. Det tvinger nemlig folk til at forholde sig til de personlige pronominer, som nogle tager for givet.

- Det udbreder bevidstheden om kønsidentitet. Og åbner folks øjne for, at der er mange forskellige måder at se køn på, siger hun.

Man signalerer, at man tager stilling

Lene Bull Christiansen, forsker

Især vil det ifølge sekretariatschefen være godt, hvis også andre end minoriteter tilføjer de to små ord til profilteksten. Det kan nemlig bidrage til, at man ikke “stikker ud”, hvis teksten er nødvendig.

Samtidig kan den nye ændring også være med til at normalisere et syn på køn, som skiller sig ud fra majoritetens, mener Lene Bull Christiansen.

- Man signalerer, at man tager stilling. Og så viser det også en solidaritet og en forståelse, siger hun.

Ændringen er endnu ikke kommet til Danmark, men Instagram oplyser, at de løbende tilføjer flere lande til listen.