Danmark redder jord

I en verden uden bier ville kaffe og kage høre fortiden til

Menneskeheden skal nok overleve, hvis de vilde bier og andre bestøvere forsvinder. Men det bliver ekstremt kedeligt til middagsbordet.

De kan være superirriterende. Lige fra de søde honningbier over arrige hvepse, flotte sommerfugle og til de ulækre fluer. Men alle har de en vigtig funktion i naturen – og for os.

De er nemlig naturens bestøvere, og de står for en meget stor del af alt den gode mad, som vi mennesker godt kan lide.

- I en verden uden vilde bier og de andre bestøvere, ville sådan noget som kaffe og kage stort set høre fortiden til, siger biolog Anders Kofoed.

Naturen er nemlig som én stor dominoeffekt. Når én ting vælter, vælter der meget mere.

Farvel til chokoladen

Og hvorfor er vilde bier, fluer, myg og andre flyvende insekter egentlig så vigtige?

Det er de, fordi de for eksempel flyver rundt og bestøver de blomster på træer og buske, der senere hen bliver til alverdens frugter og grøntsager.

- Blomsterne har jo udliciteret deres sexliv til andre, så de er afhængige af, at de vilde bier og bestøvere ordner det hele for dem, fortæller Anders Kofoed.

- Og hvis de forsvandt, svarer det til, at vi mistede vores sexpartnere.

Bierne i Danmark

I Danmark er der observeret 292 arter af bier.

Ud af dem er 23 procent – 56 arter – enten truet, kritisk truet eller sårbare over for at uddø i den vilde natur.

19 arter er uddøde.

Den eneste oprindelige bi tilbage er den brune bi på Læsø, hvor den lever delvist fredet.

20. maj er officielt udråbt som 'Biernes dag' af FN.

Kilde: Institut for Bioscience

Hvis de vilde bier forsvandt, ville det ifølge Anders Kofoed dog ikke umiddelbart betyde, at menneskeheden uddøde. For de vigtigste afgrøder i verden er hvede, majs og ris. Og de bliver vindbestøvet.

- Men chokoladen ville forsvinde, og kaffen ville blive svinedyr, siger Anders Kofoed.

Hungersnød og trætte bilister

En bestemt lillebitte, næsten hvid flue er nemlig kakaoplantens eneste håb for reproduktion. Uden den til at bestøve blomsterne, ville kakaobønnerne ikke længere eksistere. Og uden kakao er der ingen chokolade, som vi kender det.

- Man har prøvet at bestøve kakaoplanterne kunstigt, men det er endnu ikke lykkedes, fortæller Anders Kofoed.

Næsten det samme problem ser man hos kaffeplanterne. Her kan det godt lade sig gøre at bestøve kaffeblomsterne uden insekter, men det er meget besværligt og tager meget lang tid.

- Man skal bestøve hver eneste blomst i hånden, så prisen på kaffe ville jo blive skyhøj alene på grund af arbejdsomkostningerne, siger Ander Kofoed.

Herhjemme ville den manglende kaffe måske skabe søvnigere bilister og flere uheld i morgentrafikken. Men ude i verden ville det blive meget værre.

- Der, hvor mange frugter og grøntsager både skaber arbejdspladser og indgår i den daglige kost, ville det jo betyde hungersnød, siger Anders Kofoed.

Ingen bier, ingen æbler

I Danmark ville det især betyde, at vi skulle vinke farvel til sommerens spiselige glæder som æbler, pærer blommer, jordbær, ærter og så videre.

Det fortæller Lasse Lose, der er leder af Pometet hos Københavns Universitet. Hos Pometet arbejder man med at producere frugter og planter til forskning.

- For at få frugter på de danske træer kræver det, at der er nogen, der flytter pollenkornene rundt mellem han- og hunblomsterne, fortæller, Lasse Lose.

Hos Pometet dyrker de en stor samling af både frugttræer og -buske. Og for blot et par år siden fik de en lille forsmag på, hvordan en verden uden vilde bier ville se ud.

- I 2019 var det så koldt inden blomstringen, at bierne ikke kom ud at flyve i tide. Så vi fik stort set ikke nogen æbler det år, siger Lasse Lose.

Flere bier, tak

Selvom der mangler helt nøjagtige data på insekter i verden, så går det den forkerte vej. Blandt andet viste en undersøgelse i 2017, at cirka 70 procent af de flyvende insekter i de tyske naturreservater var forsvundet over de seneste 27 år.

Også i Danmark går det den forkerte vej, fortæller lederen af Pometet, Lasse Lose.

- Derfor laver vi en masse forsøg med nye blomsterblandinger, der skal sørge for at øge antallet af vilde bier, fortæller Lasse Lose.

Og selvom vi ikke umiddelbart står over for en udryddelse af vilde bier eller nogle af de andre bestøvere, så er det på tide at gøre noget nu.

Bier eller borgerkrig?

- Det største problem især her i Danmark er, at naturen mangler plads, så de vilde bier ikke har noget sted at være, siger biolog Anders Kofoed.

I Danmark er der nemlig ikke bjerge, kløfter eller ørkener, der kan forhindre danskerne i at bygge, bo og lave landbrug over det hele.

- Så det gør vi, siger Anders Kofoed, der også gerne vil provokere lidt.

- Der er to ting, der kan redde naturen. Virkelig dårligt landskab eller en borgerkrig. For når mennesker har travlt med borgerkrig, så udbygger de ikke byerne. Og en sommerhusgrund med havudsigt er heller ikke så attraktiv midt i en krigstid, siger Anders Kofoed.

Pas på de trætte bier

Helt enkelt mangler naturen plads herhjemme. Og helt enkelt handler det sådan set bare om ikke at gøre noget. For selvom en borgerkrig ville kunne give naturen en pause fra menneskernes gøren og laden, så kan mindre gøre det.

- Man kan lade sin have vokse sig vild. Hvis alle lod deres haver vokse, så ville vi få et samlet naturområde på størrelse med Fyn, siger Anders Kofoed, der anbefaler, at man sår vilde blomster som merian og blåhat i sin egen have.

I de senere år er det, ifølge leder af Pometet Lasse Lose, blevet populært med striber af vilde blomster rundt omkring. Det er godt, men man skal faktisk passe lidt på.

- De vilde bier lægger sig til at overvintre nede i jorden, og folk pløjer gerne jorden igennem enten i efteråret eller i foråret. Og på den måde kan de komme til at kvase en masse bier, siger Lasse Lose.

En anden løsning kunne også være at købe jordlodder igennem eksempelvis fonde og så lade dem være, så naturen kan vokse sig vild.

En farveløs verden

For vi har brug for de vilde bier og andre bestøvere, hvis ikke vi vil leve i en farveløs verden uden blomster.

- Ingen dør af at mangle jordbær. Men uden blomster ville der jo ikke være nogen frugter, og generelt ville vores natur blive meget kedelig at se på, fortæller Anders Kofoed.

Mange af træsorterne ville også forsvinde, og så ville de plantearter, der overlever via vindbestøvning, overtage det hele.

- Vi ville komme til at leve i en verden af græs og grantræer, siger Anders Kofoed, der dog understreger, at dét scenarie heldigvis ikke ligger lige i den nærmeste fremtid.

- Især ikke, hvis vi gør noget nu.

Se mere til naturen i de danske haver i 'Havens hemmeligheder' i aften klokken 20.00 på TV 2 eller lige her på TV 2 PLAY