Coronavirus

12 kommuner med høj incidens: - Jeg tror, vi kommer til at lukke, siger borgmester

Borgmestre i nogle af de hårdest ramte kommuner i Danmark opfordrer borgerne til at blive testet.

Ved et incidenstal på over 250, lukker man en kommune for at forhindre yderligere smittespredning. Og den grænse nærmer flere kommuner sig nu.

Ishøj Kommune topper listen over kommuner med det højeste incidenstal - altså antallet af smittede per 100.000 indbyggere. Det tal ligger nu på 191.

Tirsdag holder byrådet i Ishøj et ekstraordinært møde om situationen, og kommunen er klædt på til en nedlukning. De har jo prøvet det før, siger borgmesteren i Ishøj, Ole Bjørstorp (S):

- Jeg tror – set med dagens briller – at vi kommer til at lukke, men det håber jeg, at vi kan gøre noget ved.

I alt 12 kommuner har lige nu det, der betegnes som "høj incidens" - det vil sige over 150. Se dem herunder:

- Nu er det vores tur

Ved smittetal, der overstiger grænsen, udløses en automatisk nedlukning i syv dage af blandt andet grundskoler, klubtilbud, uddannelsesinstitutioner, kulturaktiviteter samt lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter.

Derudover kan de enkelte kommuner vælge at lukke forretninger og serveringssteder.

Hvis smittetallet er nedbragt efter syv dage, kan kommunen åbne igen.

I Norddjurs Kommune - der ligger nummer tre på listen med et incidenstal på 175 - holdt økonomiudvalget et møde i weekenden om den tiltagende smittesituation.

Her ”noterede man sig”, at der var overblik over, hvilke klasser på hvilke skoler der er ramt og i karantæne, diskuterede den ”meget direkte og effektive” smitteopsporing, samt at kommunen har været til stede på gaden og på sociale medier for at minde om for eksempel test og isolation ved smitte. Det fortæller borgmester Jan Petersen (S).

- Landet er jo i gang med en genåbning, og så tror jeg, vi kommer til at se epidemien skifte kommune, ligesom der tidligere har været udbrud i Randers og Hørsholm. Nu er det vores tur, siger Norddjurs' borgmester.

Opfordrer borgere til at blive testet

Hverken Norddjurs eller Ishøj har besluttet, om en eventuel nedlukning også vil omfatte butikker og serveringssteder. Jan Petersen regner med at diskutere det med Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis det når til en nedlukning.

Begge borgmestre opfordrer deres borgere til at blive testet.

- Overhold de regler, som alle er fortrolige med - hold afstand, brug mundbind, lad dig teste, og er der en positiv test, så snakker vi om, hvordan du griber det klogt an, siger Jan Petersen.

Hørsholm er den kommune, der senest har været lukket ned. Incidenstallet har dog ligget under 250 syv dage i træk, og nu genåbner kommunen.

Fra tirsdag kan kommunens skoler, kultur- og fritidsaktiviteter og de liberale erhverv genåbne, oplyser Hørsholm Kommune mandag.