Coronavirus

Mandag mødes partierne til forhandlinger: - Yderligere genåbning vil være et sats, mener eksperter

TV 2s politiske analytiker forventer, at partilederne bliver enige om en stor genåbning.

Mandag klokken 15 mødes Folketingets partiledere til forhandlinger om yderligere genåbning af det danske samfund.

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren forventer, at partilederne bliver enige om en stor genåbning, hvor blandt andet coronapasset vil ændre sig til en såkaldt "kørekortsordning".

- Der er allerede en del, som vi ved, kommer til at ske. Blandt andet at man skal begynde at lave en plan for, hvordan man kan komme fysisk tilbage på arbejde, og hvordan flere unge kan komme tilbage på uddannelserne. Men jeg tror også, vi vil se, at der er en lang række restriktioner, som bliver ophævet.

- Jeg tror, at vi vil se, at coronapasset bliver lempet, så det fremover kommer til at fungere efter en kørekortmodel. Så det er op til den enkelte fremover at sikre, at man har en negativ test, og ikke længere en opgave for virksomhederne, siger Jesper Vestergren.

For tidligt at snakke genåbning

Og både den yderligere genåbning og kørekortmodellen vækker bekymring hos Anders Beich, som er formand hos Dansk Selskab for Almen Medicin, og Camilla Foged, som er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet.

- Jeg synes, at det er et sats. Både at lave en større genåbning og så lempe på det her med coronapas, i forbindelse med at man skal ind og mødes mange mennesker. I forvejen er det, at man har en negativ test, der kan være op til 72 timer gammel, ikke nogen super beskyttelse, siger Anders Beich i programmet 'Spørg om corona' på TV 2 NEWS.

Han forstår ikke helt tankegangen og er bange for, at kørekortmodellen vil sænke sikkerhedsniveauet.

Heller ikke Camilla Foged mener, at tiden endnu er inde til at snakke yderligere genåbning.

- Jeg synes, at det er lidt tidligt at genåbne yderligere. Måske skulle det være for nogle af dem, der arbejder hjemme, siger Camilla Foged.

Differentiere coronapas

Camilla Foged synes, at coronapasset er en udmærket idé, men hun synes godt, at man kunne differentiere det.

- Man kunne godt lave særlige restriktioner for grupper, der har store kontaktflader. For eksempel de unge mennesker, siger Camilla Foged.

Som det er nu, kan man mødes 25 personer på tværs af sogne, kommuner og så videre, og der mener Camilla Foged godt, at man kunne sætte ind.

- Der er jo ingen grund til at lave restriktioner for folk, der er vaccineret. De kan jo sagtens mødes 25 mennesker.

Hun har dog ikke noget konkret bud på, hvordan det skulle fungere i praksis.

Flere eksperter bekymret for genåbning

Ønsket om at ændre coronapasset kommer ifølge TV 2s politiske analytiker fra Enhedslisten og blå blok. Forud for mandagens forhandlinger har Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, desuden forsøgt at lægge pres på regeringen ved at sige, at alle restriktioner bør genovervejes.

- Vis mig den politiker, der kan redegøre for alle de regler, vi har. Så lad os starte på et blankt papir og sige, at alt er åbent, med mindre vi skriver det ned, siger Søren Pape Poulsen.

Udover Anders Beich og Camilla Foged har også Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet, og Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, udtrykt bekymring for yderligere genåbning.