Coronavirus

Indisk variant kan være 50 procent mere smitsom end den britiske

I Storbritannien kan restriktionerne blive strammet, hvis smitten med den indiske variant stiger.

Mens vi i Danmark og mange andre europæiske lande er i fuld gang med en genåbning, er der nedslående nyt fra Indien.

Den variant, B16172, der har tvunget landet i knæ, kan være så meget som 50 procent mere smitsom end den i forvejen meget smitsomme britiske variant.

Det er en ekspertgruppe under den britiske regering nået frem til, skriver BBC.

Præcis hvor smitsom den indiske variant er, står dog fortsat hen i det uvisse. Og at få klarhed over det er helt afgørende, siger professor Chris Whitty, der er den britiske regerings ledende sundhedsrådgiver.

Hvis varianten kun er en smule mere smitsom end den britiske, kommer det ikke til at gøre den store forskel. Men taler man en 40-50 procent mere smitsom variant, vil det ifølge den britiske ekspertgruppe give store problemer og medføre en større stigning i antallet af indlagte og føre til pres på sundhedsvæsenet.

- En stigning på 20 procent er ikke et stort problem, men en stigning på 40 procent er et stort problem, siger professor Andrew Hayward, der er et af medlemmerne af ekspertgruppen, til Guardian.

Variant bliver dominerende i Storbritannien

Lørdag sagde Chris Whitty, at han forventer, at den indiske variant med tiden vil blive den dominerende variant i Storbritannien. Den britiske variant er i forvejen mellem 40 og 70 procent mere smitsom end tidligere dominerende varianter.

Chris Whitty understreger, at der endnu ikke er noget, der tyder på, at den indiske variant er mere modstandsdygtig over for vacciner end den britiske.

I Storbritannien har flere end 36 millioner mennesker til dato modtaget mindst et stik. Som følge af den nye variant sættes hastigheden nu op for færdigvaccination af personer over 50 år.

Alligevel advarer premierminister Boris Johnson om, at det kan komme på tale at stramme restriktionerne for at komme en smittestigning i forkøbet.

Mandag bevæger Storbritannien sig ellers ind i fase tre af landets genåbning.

- Jeg må være ærlig og sige, at denne nye variant kan udgøre en alvorlig forstyrrelse af vores fremskridt og gøre det sværere at komme videre til fase 4 i juni, siger Boris Johnson med henvisning til, at landet tidligere havde et mål om at have hævet alle restriktioner 21. juni.

Søndag siger Storbritanniens sundhedsminister, Matthew Hancock, til nyhedsbureauet Reuters, at der 14. juni vil blive truffet beslutning, om den sidste del af genåbningen skal realiseres.

I Indien har man de seneste 24 timer registeret 311.170 nye smittetilfælde og 4077 dødsfald. I alt har verdens næstmest folkerige nation nu registreret 24,68 millioner smittede og 270.284 dødsfald under pandemien.

I Storbritannien nærmer det samlede smittetal sig 4,5 millioner. 127.651 mennesker har pr. 14 maj mistet livet.

Den britiske variant er dominerende i Danmark. Statens Serum Institut har fundet 74 tilfælde af den indiske variant i Danmark.

Statens Serum Institut er ikke bekymret over den indiske variant og mener heller ikke, at den truer en genåbning af landet.