Coronavirus

Søren Pape kræver meget mere genåbning: - Lad os starte med et blankt stykke papir

Står det til formanden, bør man løfte alle restriktioner og derefter slå ned på enkelte steder, bør være begrænsninger for at forhindre smitte.

Står det til Det Konservative Folkeparti, bør samtlige restriktioner genovervejes, når partierne mødes til forhandlinger om næste skridt i genåbningen af samfundet på mandag.

Det fortæller Søren Pape Poulsen, formand for de konservative, til TV 2.

- Der findes ikke noget menneske, der kan redegøre for, hvilke restriktioner der er på hvilke områder.

Med et indlæggelsestal på 163 og med 27,5 procent af befolkningen, der har fået mindst ét stik, mener Søren Pape ikke, at det længere giver mening med eksempelvis arealkrav på restauranter og begrænsninger på antallet af tilskuere til indendørs idræt.

- Hvis danskerne skal blive ved med at acceptere det her, skal det være meningsfyldt. Nu skal vi passe på, at medicinen ikke er værre end sygdommen.

- Ikke rimeligt

Formanden ønsker at gå ind til forhandlingerne med tavlen visket helt ren. Han mener nemlig ikke, at det er rimeligt over for borgerne og landets foreninger med de mange restriktioner.

- Vis mig den politiker, der kan redegøre for alle de regler, vi har. Så lad os starte på et blankt papir og sige, at alt er åbent, med mindre vi skriver det ned, siger Søren Pape Poulsen.

Det ville betyde, at flere unge formentlig blev smittet, og nogle måske får senfølger. Er det en pris, vi er klar til at betale?

- Sådan kan vi jo blive ved. Så skal vi bare lukke alle mennesker inde i hver deres hus, indtil virussen ikke er her længere. Vi står et rigtig godt sted, og nu skal vi simpelthen videre.

Der er dog stadig restriktioner, der bør håndhæves.

- Det, der ikke er brug for nu, er, at man danser meget tæt på hinanden klokken tre om natten beruset på et diskotek, siger han.

Mai Villadsen, politisk ordfører i Enhedslisten, kan godt forstå, at Søren Pape Poulsen siger, som han siger.

- Men jeg vil dog advare mod det (en stor genåbning, red.) alligevel, fordi det er mod, hvad myndighederne har anbefalet. Derfor ville jeg være bange for, at vi så på trods af mange vaccinerede begyndte at se, at smitten stikker af, siger hun.

Hun siger, at vi stadig bør holde smittetallene nede, fordi vaccinen ikke bremser al smitte, men der er fortsat en lille risiko. Samtidig ser man i udlandet flere unge, der bliver smittede og får senfølger, siger hun.

Indendørs idræt og kontaktsport samt udfasning af coronapasset står øverst på Enhedslistens ønskeseddel, når de går ind i forhandlingslokalet.

Skepsis blandt eksperter

Fra 21. maj må man være 50 personer indendørs og 100 udendørs.

Ifølge planen åbnes her resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i de forrige faser, med coronapas.

Desuden åbnes indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo, legelande, daghøjskoler og aftenskoler.

En række eksperter har tidligere udtrykt skepsis over for genåbningen. Måske den har været for stor, lød det.

En af dem var Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet.

- Problemet er, at hvis vi presser det over grænsen, ser vi det først, når smitten begynder at sprede sig. Og så er vi nødt til at gå et skridt tilbage, sagde Jan Pravsgaard Christensen sidste uge.