Nyheder

Danske turister går igen i land på Kreta: - Alt det bedste i verden er lige her

I Grækenland kan du sole på stranden, få dig en udendørs servering og gå på bar til klokken 00.30.

Det er lørdag tidlig aften, og Allan og Dorte Hansen har sat sig på et par spartanske stole foran lufthavnen i den græske by Chania og åbnet en flaske rødvin.

Nu skal det fejres. Endelig er de tilbage på Kreta, og endelig kan de igen holde ferie i deres sommerhus.

Efter mange måneders venten har de denne lørdag kunnet sætte sig på et direkte fly fra Københavns Lufthavn til den græske ø.

Det gjorde også 113 andre passagerer, og det sker dagen efter, at Grækenland har lempet flere restriktioner og for alvor er begyndt at bejle til turisterne.

Godt vejr, dejlig mad og hjertelige lokale

I Grækenland må man nu gå på bar til klokken 00.30, ligesom du også kan shoppe igen, gå en tur eller tage til lægen, præcis som du har lyst.

Tidligere skulle man først sende en sms med navn og adresse for derefter at modtage et tidsrum at agere indenfor.

Derudover er strandene, museerne og restauranternes udeservering genåbnet.

Perspektiv

Hvor kan vi rejse hen?

TV2.DK rejser i sommeren 2021 ud og undersøger, hvordan det går de steder, hvor danskerne normalt rejser hen. Du kan til enhver tid holde dig opdateret i vores rejseoverblik her.

- Med det samme muligheden kom, købte jeg billetter, siger Allan Hansen.

Når rejsemulighederne ikke er bremset af en verdensomspændende virus, nyder ægteparret gerne deres sommerhus 5-6 gange årligt. Og Allan Hansen og hans kone nærmest snubler over ordene, da de opremser, hvad de glæder sig til på deres 14 dages ferie.

De nævner det gode vejr, den dejlige mad og de ”utroligt hjertelige” lokale.

- Alt det bedste i verden er jo lige her, siger Dorte Hansen.

Tandlæge og fiskesuppe

Ligesom Allan og Dorte Hansen er der mange af flyets passagerer, der sætter kursen mod savnede sommerhuse. Men brødrene Jan og Per Vium skal sammen med deres ven Henrik Nilsson på hotel.

Per Vium åbner munden og blotter gebisset. De tre har taget turen til Kreta, fordi de alle tre skal til tandlæge. Det er så meget billigere end i Danmark, som han siger.

Men mellem mundrens og tandfyldninger bliver der forhåbentligt også plads til at holde ferie og nyde den græske sol, der i disse dage giver en temperatur på omkring 25-30 grader.

Henrik Nilsson glæder sig til at se, om de velkendte lokale ansigter fra tidligere rejser stadig byder velkommen. Hans seneste besøg på Kreta var for fem år siden, og der endte han pludselig med at spise middag sammen med en restaurantejer og hele hans familie.

- Jeg fik en pragtfuld fiskesuppe og dejlig ouzo. Da jeg var færdig og skulle til at hive pungen op af lommen, var det, som om jeg havde fornærmet ham, husker Henrik Nilsson.

- Det er sådan nogle oplevelser, jeg glæder mig til. Og selvfølgelig en dejlig, kold øl.

Nye rejsevejledninger

Lørdag klokken 16 trådte nye rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet i kraft. Det betyder blandt andet, at grænsen er blevet lempet for, hvornår lande og regioner er gule og orange.

Når et land er orange, fraråder de danske myndigheder alle unødvendige rejser, mens man ved rejser til et gult land blot skal være ekstra opmærksom.

Fremover er lande gule, hvis antallet af nye smittede per 100.000 indbyggere - incidenstallet - er under 60 per uge.

Grækenland er stadig orange

Er der 60 eller flere nye smittede per 100.000 indbyggere om ugen, bliver landet kategoriseret som orange. Og hvis et land først er blevet farvet orange, skal incidenstallet ned under 50 per uge, før det kan blive gult igen.

Grækenland er stadig orange, og det betyder, at man skal gå i isolation ved hjemkomst til Danmark, med mindre man er færdigvaccineret eller tidligere smittet.

Rejsevejledningerne bliver opdateret løbende, og de fem danskere håber på, at Grækenland i løbet af deres ophold skifter farve til gul.

Allan Hansen er færdigvaccineret, og hustruen Dorte har fået første stik, og ægteparret fortæller, at de vil forsøge at leve forholdsvist isoleret på deres rejse.

- Vi holder os væk fra de mest turistede områder, lyder det fra Allan Hansen.