Coronavirus

Bibliotekspersonale landet over bliver overfuset af danskere, der ikke vil vise coronapas

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

En kommune har haft mange problemer, men formand for forening siger, at det også sker andre steder i landet.

Coronapasset er efterhånden blevet en lige så fast følgesvend som mundbindet for danskerne, når de skal på restaurant, i fitnesscenteret eller på biblioteket.

Men det går ikke altid gnidningsfrit, når medarbejderne på landets biblioteker skal bede om at se coronapasset.

I Næstved Kommune har der været tre alvorlige episoder de seneste uger, hvor personale blev overfuset, skriver TV 2 ØST.

- Vi har oplevet, at der er en lille procentdel af borgerne, som bliver meget fortørnede over, at de skal vise coronapas og ID for at komme ind. Det handler ikke altid om, at de ikke har passet, siger bibliotekschef i Næstved Kommune Karen Delf.

- De mener, at det er deres grundlovssikrede ret, der bliver krænket, når de ikke kan komme ind uden at blive kontrolleret.

Fra Danmarks Biblioteksforening lyder det, at det også sker andre steder i landet.

Ansat får ondt i maven

Lene Holst Schmidt er børnekulturformidler på Næstved Kommunes biblioteker. Når hun er på arbejde nu, bruger hun halvdelen af sin dag som vagt i døren, hvor hun tjekker coronapas, siger hun.

Men efter de voldsomme episoder er det ikke noget, hun ser frem til.

- Man har ondt i maven, når man går hjem, og man har også ondt i maven, næste gang man skal stå i døren. Vi er aldrig klar over, når vi åbner døren for den næste borger, om det er sådan en situation, vi ender i igen, forklarer hun til TV 2 ØST.

Hun vil gerne minde om, at det ikke er personalet på bibliotekerne, der bestemmer, hvordan man skal forhindre smittespredning. Derfor mener hun heller ikke, at det bør være dem, som vreden bliver rettet mod.

- Jeg synes, det er enormt ærgerligt og lidt mærkeligt, at det er os, de bliver sure på. Vi har jo ikke lavet de her regler. Det er nogle, vi følger, og det er vi nødt til, siger Lene Holst Schmidt til mediet.

Bibliotekerne står til at modtage bøder, hvis ikke coronarestriktionerne bliver overholdt

Ses også andre steder i landet

Steen Bording Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening, siger, at det også opleves andre steder i landet.

I foreningen diskuterer man, hvad man bedst kan gøre, hvis man står i en situation som den, der giver Lene Holst Schmidt ondt i maven.

- Vi har snakket om, at man simpelthen spørger, om en udadreagerende person er fritaget. Hvis vedkommende siger ja, så står man ikke og insisterer på, at man skal se et coronapas. Også selvom det måtte være en hvid løgn, siger Steen Bording Andersen.

Han peger på, at det typisk er borgere, ”der er udfordrede på en eller anden måde”, der kan volde problemer. Han siger også samtidig, at det ikke er noget, der er et massivt problem på landsplan.

Løsningen er dog ikke at stoppe brugen af coronapas helt, mener formanden.

- Rigtig mange biblioteksbrugere og bibliotekarer er glade for coronapas, fordi det beskytter dem mod sygdomme. Men jeg tænker, at vi har en måned eller to mere med coronapas, og så er der så mange vaccinerede, at coronapas skal være fortid på bibliotekerne, siger Steen Bording Andersen.