Nyheder

Nu hives døde mink op af massegrave: - Kroppene er rimelig faste

13 anlæg rundt omkring i landet stiller ovne til rådighed til de pelsede kadavere.

Mens mørket endnu lå over militærområdet i Nørre Felding klokken 4.15, lyste gravkøer, lastbiler og arbejdsmænd i gult og orange sikkerhedsudstyr massegravene med de mange tons mink op.

Opgravningen af den pelsede last er i gang. I alt skal omkring fire millioner mink graves op i militærområdet her i Nørre Felding nær Holstebro og i Kølvrå i Karup.

Og klokken 04.30 trillede den første lastbil fyldt med mink mod et forbrændingsanlæg i Sønderborg.

Opgravningen er i gang i Nørre Felding. Video af Nicholas Sterling. Video: TV 2 Danmark

Dinglende, døde mink

En vagt har vogtet militærområdet fra klokken 19 onsdag aften. Han står og kigger mod massegravene. Ser hvordan en gravkoarm griber ned i jorden, og hvordan skovlen på vej op igen er fyldt med mink.

De døde kroppe dingler ud over kanten. I store bunker løftes de over i lastbilerne. Vagten kalder det "Molboarbejde".

- De er jo næsten lige blevet gravet ned, konstaterer han.

Nedgravningen fandt sted i november, da der blev fundet coronasmitte blandt mink. Senere blev det vurderet, at det af hensyn til smittefare var sikrest at vente et halvt år med at grave dem op igen.

Kroppene er faste, ikke flydende

Per Meldøgaard er tilsynsførende i Fødevarestyrelsen, og han fortæller, at morgenen er startet med gode takter.

- Der har været så meget negativ omtale, så det er dejligt, at det bare kører godt.

Han kan også give et indblik i, hvad det er for en konsistens, massegravenes indhold har. Tidligere har der være spekulationer om, at minkkroppene skulle minde om feta.

- Kroppene er rimeligt faste og ikke flydende. Det gør det heldigvis nemmere at arbejde med, siger Per Meldøgaard.

13 anlæg rundt omkring i landet stiller ovne til rådighed til de pelsede kadavere, og de danske landeveje lige fra Hjørring i nord til Sønderborg i syd og Amager i øst får derfor besøg af lastbilerne fra Nørre Felding.

I dag sendes minkene til Roskilde, Aalborg, Hørsholm, Sønderborg, Næstved, Esbjerg, Odense, Holstebro og Kolding.

Tiltagende lugt

TV 2 besøgte onsdag eftermiddag naboerne til massegravene. Blandt dem var flere bekymringer. Herunder hvor store lugtgener dagen vil bringe.

- Vi må jo se, om vi får en følelse af at få døde mink i maden, hvis vi sidder på terrassen og spiser, lød det fra Claus Bligaard, der bor knap to kilometer fra militærområdet og dagens mange gravkøer og lastbiler.

Som morgenen skrider frem, begynder også lugten at intensiveres en smule. Som en kompostspand i køkkenet, der har stået for længe.

Miljøstyrelsen har vurderet, at de rådne mink vil kunne lugtes i en afstand af 500-700 meter. Men hvis der bliver vestenvind, kan lugten vandre op mod to kilometer.

Omkring klokken 8.30 møder fødevareminister Rasmus Prehn op i området og taler med pressen. Han har tidligere advaret om store lugtgener for borgerne i en periode på flere uger.

Opgravningen i Nørre Felding forventes færdig i midten af juni. Herefter fortsætter det i Kølvrå, hvor de sidste mink skulle være gravet op i midten af juli.