Nyheder

WHO burde have reageret tidligere på coronavirus, viser ny rapport

Der er sket en "myriade" af fejl og forsinkelser.

Der burde være blevet slået alarm af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) før, da coronavirus brød ud.

Det er konklusionen i en ny rapport, der er lavet af et uafhængigt, internationalt panel.

30. januar erklærede WHO det en international krise, men det burde være sket før, lyder det fra panelet.

Ifølge britiske The Guardian kunne man have forhindret millioner af dødsfald i relation til coronasmitte, hvis man havde reageret før. Ifølge panelet, der inkluderer tidligere premierminister for New Zealand Helen Clark og tidligere præsident af Liberia Ellen Johnson Sirleaf, var der "svage led i alle dele af kæden".

Rapporten fastslår, at forberedelserne til en pandemi blandt andet havde været underfinansieret, alarmsystemet var for langsomt, og WHO var underbemandet, skriver det britiske medie.

En måned med spildte muligheder

Helen Clark, der også er formand for panelet, beskriver februar i 2020 som en måned med spildte muligheder for at forhindre en pandemi, mens mange lande afventende lod stå til.

- For nogen (lande, red.) var det ikke før, at intensivafdelingerne på hospitalerne begyndte at blive fyldt op, at der begyndte at blive gjort mere. Og der for det for sent at afbøde pandemien, siger hun.

Over for The Guardian bakker Ellen Johnson Sirleaf op. Ifølge hende er der sket en "myriade" af fejl og forsinkelser i forberedelsen og det umiddelbare svar på udbruddet.

- Og det skyldtes delvist, at man var mislykket i at lære af fortiden, siger hun.

Burde være brug på forberedelser

Februar 2020 burde have været brugt på forberedelser på at inddæmme virussen. De lande, der gjorde det, gik en mindre hård tid i møde, end dem, der undlod at forberede sig, siger Helen Clark ifølge det britiske medie.

Samtidig var det internationale samarbejde fraværende og udfordret af, at videnskaben visse steder i verden blev fornægtet, lyder det i rapporten.

Panelet foreslår, at der bliver nedsat en gruppe, der skal arbejde med globale sundhedstrusler. Den bør ledes af statsoverhoveder og skal holde fokus på fremtidige pandemier.

Samtidig bør WHO modtage yderligere finansiering, lyder opfordringen fra panelet.