Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

 Joe Biden

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Biden opfordrer forældre til at få deres børn testet

USA's præsident, Joe Biden, opfordrer nu forældre til at få deres børn vaccineret, skriver Reuters. Udmeldingen kommer, efter at en ekspertgruppe onsdag har støttet planen.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, godkendte mandag, at vaccinen fra Pfizer/BioNTech kan gives til børn helt ned til 12 år.

Onsdag har en ekspertgruppe, der rådgiver det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC), så bakket op om brugen.

EU godkender milliardstøtte til coronaramt italiensk luftfartsselskab

Coronapandemien har været særdeles hård kost for luftfartsbranchen, men nu er der endnu en hjælpende hånd på vej til italienske Alitalia.

EU–Kommissionen har godkendt italiensk statsstøtte til selskabet for 12,8 milliarder euro – hvad der svarer til 95,2 milliarder kroner, fremgår det af en pressemeddelelse.

Det er den fjerde godkendelse af statsstøtte til Alitalia, som der er godkendt under pandemien.

Eksplosiv stigning i smitte i Asien

Tæt på seks millioner personer er i løbet af de seneste to uger blevet registreret smittet med coronavirus i Asien, skriver det norske nyhedsbureau NTB:

Det er en eksplosiv stigning, som er større end stigningen i alle andre dele af verden tilsammen, advarer den internationale Røde Kors-føderation.

EU–Kommission vil have strengere indrejseregler fra Indien

Indien er hårdt ramt af en bølge af coronasmitte, og det får nu EU–Kommissionen til at kræve strengere indrejseregler fra landet, skriver nyhedsbureauet dpa.

Onsdag appelleres der til, at alle 27 medlemslande griber til koordinerede handlinger for at begrænse smitten med virusvarianten B1617.2, som spredes i landet.

Kun personer med "overbevisende grunde" skal have lov til at rejse ind i EU – for eksempel af humanitære årsager. EU–borgere har dog stadig lov til at rejse ind.

Virusvarianten er fundet i over 40 lande og betegnes af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) som en variant af "global bekymring", da den er særligt smitsom.

Rådgivere støtter amerikansk vaccinering af unge ned til 12 år

USA ser ud til at begynde at vaccinere unge fra 12 til 15 år mod covid–19, efter at en ekspertgruppe onsdag har støttet planen. Det skriver nyhedsburauet Reuters.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, godkendte mandag, at vaccinen fra Pfizer/BioNTech kan gives til børn helt ned til 12 år.

Onsdag har en ekspertgruppe, der rådgiver det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC), så bakket op om brugen.

Nogle stater som Georgia, Delaware og Arkansas begyndte allerede tirsdag at tilbyde vaccinen til de unge.

Spanske fodboldfans kan snart komme til kampe igen

Der er godt nyt til de spanske fodboldfans. Fra weekenden vil det igen blive tilladt at have tilskuere på stadion, siger sportsminister Jose Manuel Uribes ifølge Reuters.

Det vil blive tilladt at udnytte 30 procent af kapaciteten på stadion – dog maks 5000 tilskuere. Det vil gælde i regioner med færre end 50 coronatilfælde per 100.000 indbyggere.

Der vil altså være tilskuere til de sidste kampe i den spanske La liga. Det er første gang, siden pandemien ramte Spanien for mere end et år siden.

Slovakiet vil bruge russisk vaccine fra juni

Den russiske coronavaccine Sputnik V er ikke godkendt til brug i EU, men det ser ikke ud til at afholde Slovakiet fra at bruge den.

Landet planlægger at begynde at bruge vaccinen i juni, fortæller sundhedsminister Vladimir Lengvarsky onsdag ifølge nyhedsbureauet dpa.

Slovakiet modtog 200.000 doser i marts, men har endnu ikke taget vaccinen i brug. I Ungarn har den derimod været i brug i flere måneder.

Det Europæiske Lægemiddelagentur begyndte i marts løbende at vurdere forsøgsdata fra vaccinen. Der er dog ikke søgt om formel godkendelse.

Nedlukning koster storcenter dyrt

Rosengårdcentret, der er det største indkøbscenter på Fyn, havde i 2020 et underskud på 121 millioner kroner. Det skriver TV 2 Fyn.

En væsentlig del skyldes værdireguleringer på centrets bygningsmasse på grund af usikkerhed om værdisætningen under corona.

Vestjysk sogn tæt på nedlukning

Bryndum Sogn i Esbjerg Kommune er ifølge JydskeVestkysten angiveligt kun ét tilfælde fra en nedlukning.

Et sogn lukker automatisk ned, hvis der de seneste syve dage har været, hvad der svarer til mindst 500 smittede per 100.000 indbyggere, en positivprocent på mindst 2,5 og mindst 20 smittede personer.

Mens de to førstnævnte allerede opfyldes, er der de seneste syv dage registeret 19 smittede i sognet.

Voksne nordmænd ventes at være tilbudt første vaccinestik inden august

Hvis vaccinationerne går efter planen, vil alle nordmænd over 18 år have fået tilbudt det første stik med en vaccine inden starten af august. Det siger statsminister Erna Solberg på et pressemøde.

I Danmark ventes invitationerne til den sidste vaccinegruppe – borgere mellem 30 og 34 år – at begynde at blive udsendt i uge 29, som starter 19. juli.

Norge dropper AstraZeneca-vaccine helt

Det er nu officielt, at Norge tager AstraZeneca–vaccinen helt ud af landets vaccinationsprogram. Det bekræfter statsminister Erna Solberg på et pressemøde, efter at flere medier tidligere onsdag erfarede beslutningen.

Vaccinen fra Johnson & Johnson tages ikke permanent ud, men brugen er fortsat sat på pause.

Nu 28 tilfælde af blodpropper i USA efter Johnson &Johnson-vaccinationer

Der er nu set 28 tilfælde af særlige blodpropper i USA blandt personer, som er blevet vaccineret med coronavaccinen fra Johnson & Johnson. Det oplyser USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere blev der meldt om 15 tilfælde blandt de flere end 8,7 millioner personer, som har fået vaccinen i USA. Den højeste andel er set hos kvinder mellem 30 og 49 år, mens kun seks af de særlige blodpropper er observeret blandt mænd.

Vaccinen er godkendt til brug i EU, men i Danmark er den ikke taget i brug. Det skyldes netop de tilfælde af særlige blodpropper. Der arbejdes dog på en fritvalgsordning, hvor danskerne selv kan vælge at få vaccinen alligevel.

Sverige udskyder lempelse af restriktioner

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, havde egentlig stillet svenskerne en lempelse af restriktionerne for antallet af tilskuere til blandt andet fodboldkampe i udsigt på mandag.

Sådan bliver det dog ikke. På grund af situationen i sundhedsvæsenet udskydes det til 1. juni, skriver nyhedsbureauet Reuters.

– Vi ser et lys for enden af tunnelen, men vi er der ikke endnu, siger Löfven onsdag.

– Hvis vi er skødesløse nu, så betaler vi prisen senere.

Mindst ti smittet på gymnasium i Frederiksværk

Mindst ti elever og lærere fra Frederiksværk Gymnasium & HF er testet positive for coronavirus.

Det fortæller rektor Peter Brink Thomsen til Frederiksborg Amts Avis, skriver sn.dk.

Det er ifølge rektoren primært to klasser, som er ramt. Han afventer en melding fra myndighederne senere onsdag, i forhold til om gymnasiet skal lukke ned.

Økonomiudvalg anbefaler foreninger i Holstebro at lukke ned

Økonomiudvalget i Holstebro Byråd anbefaler, at foreningslivet i kommunen lukker ned for at bremse smitten med coronavirus.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Opfordringen kommer, på trods af at kommunen har et testkorrigeret incidenstal på 181,6. En kommune skal først automatisk lukke ned ved et sådant tal på 250.

- Vi tager det ekstra skridt, fordi vi vil undgå den automatiske nedlukning, som kan ramme os, siger borgmester Hans Christian Østerby (S) i pressemeddelelsen.

Breve husker ældre på at blive vaccineret med stor succes

Generelt har interessen for at blive vaccineret mod covid-19 blandt danskere over 70 år været stor.

Nogle har dog ikke booket tid til at blive vaccineret, og det har fået Sundhedsstyrelsen til at sende breve til dem for at minde dem om muligheden. Og det har haft en positiv effekt.

Over halvdelen, der fik det første påmindelsesbrev, bookede efterfølgende tid til at blive vaccineret. Blandt dem, der fik endnu et brev, bookede hver fjerde efterfølgende tid.

- Det er rigtig positivt, at påmindelsesbrevene har den ønskede effekt – nemlig at flere personer husker at bestille tid til vaccination, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Alle skal testes på skole i Nordsjælland efter mange coronatilfælde

Alle elever og ansatte på Humlebæk Skole i Nordsjælland skal PCR-testes, efter at der er fundet mange tilfælde af coronasmitte på skolen. Det skriver sn.dk.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der har et udstedt et påbud om testningen. Ønsker eleverne ikke at blive testet, kan de komme i skole efter syv dage – 20. maj.

Nyt stort testcenter åbner i Aarhus på fredag

På fredag åbner Falck et nyt lyntestcenter i Aarhus. Det bliver det femte store testcenter i kommunen, hvor der også er 20 mindre teststeder.

Arne Vesterdal, der er projektchef for Falcks coronaindsats i Region Midtjylland, glæder sig over det nye testcenter, siger han i en pressemeddelelse.

- Det nye testcenter i Brabrand er blot ét blandt mange tiltag, som vi løbende arbejder på at implementere, så testkapaciteten følger efterspørgslen på kviktest.

Fejring af ramadan aflyst i Slagelse

En stor Eid-fest i forbindelse med den muslimske fastemåned, ramadan, i boligområdet Ringparken i Slagelse er i år aflyst.

Det skriver sn.dk.

Fejringen skulle ellers være afholdt i disse dage som afslutningen på ramadan. Arrangementet samler normalt op mod 1000 mennesker.

Men på grund af de gældende coronarestriktioner kan det ikke lade sig gøre, lyder det.

Forretninger i Hillerød aflyser arrangement i juni

Butikkerne i Hillerød holder alligevel ikke længere åbent fredag 4. juni.

Hillerød Cityforening og Slotsarkaderne er nemlig blevet enige om at aflyse det planlagte Late Night-arrangement. Det skriver sn.dk.

Det er frygten for et potentielt smitteudbrud, som er baggrund for beslutningen.