Coronavirus

Læger advarer mod frivilligt at modtage skrottede vacciner

En af vaccinerne kan påvirke blodpladerne og immunforsvaret, lyder det.

Dansk Selskab for Almen Medicin advarer mod, at man tilslutter sig den frivillige ordning for de skrottede vacciner AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Fra 20. maj er det ellers meningen, at man kan lade sig stikke med de to vacciner, selvom de er taget ud af det danske vaccineprogram.

Meldingen kommer, fordi der er risiko for utilsigtede blodpladeforstyrrelser for modtagere af AstraZeneca-vaccinen. Det viser foreløbige resultater af et dansk forskningsprojekt, skriver Politiken.

- Vi fraråder det, fordi udover den viden vi har om de meget alvorlige bivirkninger, mangler der viden om, hvordan vaccinen virker i kroppen. Vi kan se, at der er tegn på utilsigtede virkninger, som ikke har noget med beskyttelse mod covid-sygdomme at gøre, siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, til TV 2.

Han peger på, at en af de utilsigtede bivirkninger blandt andet lader til at være påvirkning af de vaccineredes blodplader. I bedste tilfælde har det ingen konsekvenser, men det er under alle omstændigheder en af de utilsigtede effekter ved vaccinen.

Blodpladernes funktion er blandt andet at få blodet til at størkne og er dermed kroppens forsvar mod blødninger.

Dertil kommer, at vaccinen er en forstyrrelse af immunforsvaret. Og det kan ikke klare at blive unødvendigt forstyrret, lyder det i avisen. Det kan give autoimmune sygdomme såsom psoriasis eller lavt stofskifte, siger Anders Beich til Politiken.

- Stille og roligt kommer der nye resultater til, og forskerne er endnu ikke færdige, men det rejser tvivl om, hvorvidt denne vaccine fungerer efter hensigterne. Er de alvorlige blodpropper bare toppen af et isbjerg?, siger Anders Beich.

PLO fraråder medlemmer at være med

Praktiserende Lægers Organisation er enig med Dansk Selskab for Almen Medicin og fraråder medlemmerne, der er landets praktiserende læger, mod at deltage i frivilligordningen. Der lægges ellers op til i den frivillige ordning, at patient og læge gennem samtale skal vurdere, om den enkelte patient skal lade sig stikke med en af de droppede vacciner.

Studiet, som endnu ikke har fremlagt resultaterne af forskningen, går under navnet Enforce og har taget blodprøver på 10.000 borgere før og efter vaccination. Det har kun kigget på AstraZenecas vaccine.

Forskningen er endnu ikke blevet lagt frem, men har undervejs præsenteret fund for Sundhedsstyrelsens styregruppe, der rådgiver om vacciner.

Brugen af AstraZeneca blev sat på pause 11. marts i Danmark efter indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der var blevet vaccineret med coronavaccinen fra AstraZeneca i flere europæiske lande. Danmark oplyste 14. april, at man ville droppe vaccinen.

Godt 150.000 danskere har fået ét stik med AstraZenecas vaccine, viser Statens Serum Instituts opgørelse. 820 har fået to stik med vaccinen.