Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 7. maj

Arkivfoto.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Her fik du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden. Du kan se de seneste coronatal her.

Brasilien forventer at fordoble sine ordrer fra Pfizer

Brasilien forventer næste uge at underskrive en aftale med Pfizer om levering af yderligere 100 millioner vaccinedoser. Det fortæller landets sundhedsministerium til Reuters. Aftalen vil betyde en fordobling af Pfizers leverancer il Brasilien. 

Ledere på EU-møde ser ingen lynløsning i at ophæve patenter

Den amerikanske præsident, Joe Biden, gav tidligere i denne uge støtte til et folkekrav om midlertidigt at ophæve patenter på coronavacciner.

Men i Europa er modtagelsen stadig lunken. Det gælder også på et topmøde i Porto, hvor stats- og regeringscheferne i EU har mulighed for at diskutere sagen.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, siger ved sin ankomst, at det ikke først og fremmest handler om patenter, men solidaritet i fordelingen af doser.

Mange har mistet deres høreapparater under coronakrisen

Mundbind er skyld i, at mange hørehæmmede har mistet deres høreapparater under coronakrisen, skriver Politiken.

Ifølge Høreforeningen har folk været "dybt ulykkelige".

Høreapparaterne ryger typisk, når mundbindet bliver taget af og elastikkerne hænger fast i apparaterne.

Region Nordjylland øger kapacitet med nye teststeder

I Region Nordjylland har de svært ved at følge med efterspørgslen på coronatest. Derfor opjusterer man kapaciteten med nye teststeder fra næste uge, oplyser regionen på Twitter.

WHO godkender vaccine fra kinesiske Sinopharm

FN's verdenssundhedsorganisation (WHO) giver en nødgodkendelse til den kinesiske coronavaccine fra Sinopharm.

Det betyder, at FN kan begynde at opkøbe og fordele vaccinen rundt i verden.

Det oplyser WHO's leder, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Det er den første kinesiske vaccine mod covid-19, som har fået WHO's godkendelse.

Tidsplan klar for frivillig vaccine med AstraZeneca eller Johnson & Johnson

Regeringen er nu klar med en tidsplan for en tilvalgsordning, hvor danskere frivilligt kan lade sig vaccineret med enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR.

- Bekendtgørelsen kommer i høring i næste uge og over weekenden, og i ugen efter vil vi så have en færdig model, vi udsteder, og dér kan det træde i kraft, siger han.

Det vil ske omkring 20. maj, men hvornår, man kan forvente et frivilligt stik i armen, afhænger dog af de private virksomheder, der påtager sig opgaven med at vaccinere. Dem er regeringen nu i dialog med, fortæller ministeren.

Han understreger dog, at tilbuddet i første omgang ikke vil være landsdækkende. Det vil nemlig forsinke processen med ordningen yderligere.

Fire ud af ti positive lyntest sidste uge var falsk positive

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at 2170 personer i Danmark i sidste uge blev testet positive for coronavirus ved en lyntest. Heraf blev 91,9 procent PCR-testet samme dag eller dagen efter for at be- eller afkræfte coronasmitten.

Blandt disse fik 1156 personer bekræftet ved en PCR-test, at de var smittet. Men 811 havde fået et falsk positivt lyntestsvar og var altså alligevel ikke smittede.

Det vil altså sige, at mere end fire ud af ti positive lyntest i sidste uge var falsk positive.

19 glemte coronapas til teoriprøver

Den seneste måned har køreskoleelever i Syd- og Sønderjylland 19 gange glemt at medbringe coronapas til teoriprøven.

Det har ført til aflysning, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter.

EU-lande viser interesse for kasserede danske vacciner

Andre EU-lande viser interesse for de vacciner, som Danmark ikke ønsker at bruge, siger statsminister Mette Frederiksen (S) fra Porto, hvor hun fredag og lørdag deltager i et EU-topmøde.

- Selvfølgelig er der det. Ligesom jeg har brugt utroligt lang tid på at se, om jeg kunne købe vacciner af andre, eller på anden vis sikre at der kom flere vacciner til Danmark, siger Frederiksen ved ankomsten til mødet.

Norske myndigheder advarer: Genåbning trues af indisk mutation

Norges to centrale sundhedsmyndigheder advarer om, at regeringens planer om genåbning af landet kan være truet af en indisk variant af covid-19, som er endnu mere smitsom end den britiske variant.

Derfor anbefaler de, at alle rejsende, der kommer fra områder uden for EU og EØS-området, skal i karantæne på karantænehoteller, rapporterer NRK. Det vil den norske regering følge, siger beredskabsminister Monica Mæland ifølge NTB.

SSI overvåger nu også opfølgende PCR-test efter lyntest

Fra fredag vil Statens Serum Institut (SSI) også opgøre, hvor mange konfirmatoriske PCR-test, der bliver foretaget. En konfirmatorisk test betyder, at PCR-testen bruges til at be- eller afkræfte resultatet af den noget mere usikre antigentest – også kendt som lyntest.

SSI skriver i en pressemeddelelse, at det giver mening, fordi det skaber et tydeligere billede af udbredelsen af covid-19, og samtidig giver det et yderligere indblik i kvaliteten af lyntest.

Hver anden coronatest er positiv i indisk delstat

I den indiske delstat Goa er flere end hver anden coronatest lige nu positiv. Det fortæller delstatens sundhedsminister Vishwajit P. Rane ifølge CNN.

Mere præcist er positivprocenten i Goa lige nu 51,4 procent, men myndigheder frygter, at tallet kan være endnu højere blandt de dele af befolkningen, der ikke bliver testet.

Gennem de seneste uger har Indiens smittetal slået flere rekorder, mens landets sundhedsvæsen er tvunget i knæ af blandt andet mangel på ilt til behandling af de alvorligste tilfælde.

46 millioner fordrevne mennesker falder uden for vaccinationsprogrammer

Mindst 46 millioner mennesker vil få svært ved at blive vaccineret, fordi de som flygtninge og fordrevne er ekskluderet fra vaccinationsprogrammer. Det viser en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), som The Guardian har set.

EMA: Pfizer og Moderna ser ikke ud til at give blodpropper

Mens der er fundet en sammenhæng mellem vaccinationer med Johnson & Johnson og AstraZeneca og sjældne tilfælde af blodpropper, bekræfter Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) fredag, at vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna ikke ser ud til at medføre de særlige blodpropper. 

Det viser et sammendrag fra et møde i EMA's sikkerhetskomité PRAC fredag, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

1023 nye tilfælde af coronavirus

Der er registreret 1023 nye tilfælde af coronavirus i Danmark det seneste døgn. Det viser dagens tal fra Statens Serum Institut. Antallet af indlagte er steget med 1 til 157, og yderligere to personer er døde.

Pfizer/BioNTech søger fuld godkendelse i USA

Pfizer/BioNTech har indledt ansøgningsprocessen til at få en fuld godkendelse af sin coronavaccine i USA. Det fremgår af en pressemeddelelse fra vaccineproducenten.

Hvis det lykkes, vil det være den første coronavaccine, der får en fuld godkendelse af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA. Vaccinen fra Pfizer/BioNTech har siden december haft en nødaurorisation.

Hver fjerde dansker har påbegyndt vaccination

Hver fjerde dansker har nu fået mindst én dosis af en coronavaccine. Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. 

- Et kæmpe tak til alle jer, der arbejder benhårdt for at få vaccinerne ud. Og til danskerne for tålmodigheden, skriver han.

Hørsholm Kommune lukker ned

Hørsholm Kommune lukker ned, da det testjusterede incidenstal i kommunen er steget til over 270. Det bekræfter borgmester Morten Slotved (K) over for TV 2. 

Nedlukningen betyder, at blandt andet skoler og institutioner lukker. 

Den automatiske nedlukning træder i kraft lørdag, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Elever skal vise PCR-test i døren

Når eleverne på Rungsted Gymnasium mandag møder ind efter weekenden, skal de have en frisk PCR-test med, og de bliver tjekket i døren.

- Det bliver et ufravigeligt krav. Vi kommer til at stå mandag morgen og tjekke alle elever i døren, siger rektor Ruth Kirkegaard til sn.dk.

Det "ufravigelige krav" kommer som følge af, at Hørsholm Kommune har oplevet en eksplosiv smitte, der blandt andet har spredt sig, efter at ti af gymnasiets elever så Champions League-fodbold sammen.

Skænderi om manglende mundbind i supermarked endte med to sigtelser

Torsdag aften måtte politiet rykke ud til en Rema1000, hvor to kunder var kommet op at toppes i køen til kassen.

Den ene havde påtalt, at den anden ikke holdt afstand og ikke havde mundbind på. De to blev begge sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

Man bør ikke påtale over for andre, om de forbryder sig mod coronalovgivningen eller ej, lyder rådet fra vicepolitiinspektør fra Patruljecenter Midt Mikkel Ross. Så skal man hellere sige det til personalet, lyder det.