Vinder i kategorien 'Årets Nyhedsbillede Udland'.
Nyheder

'Årets Pressefoto 2020' er kåret - se billederne her

Både indland og udland er blevet dækket ved den danske fotokonkurrence.

Konflikter, pandemi og store følelser. Temaerne og motiverne var mange på de billeder, der fredag kæmpede om priserne i fotokonkurrencen 'Årets Pressefoto 2020'.

Det blev Asger Ladefoged, der med sit billede fra konflikten i Hviderusland, løb med hovedprisen.

Og det er der en god grund til, lyder det fra Sisse Stroyer, der er formand for Pressefotografforbundet.

- Det er et stærkt billede, som viser en konflikt, der har været overset herhjemme, men som har været ganske voldsomt for en hel befolkning, siger hun til TV 2.

Herunder kan du se vinderne af billedkategorierne i konkurrencen.

'Årets Pressefoto'

Billedet, der løb med titlen som 'Årets Pressefoto', viser konflikten i Hviderusland.

I 26 år har diktator Aleksandr Lukasjenko siddet på magten i Hviderusland, der bliver kaldt Europas sidste diktatur. Men da han i august 2020 igen udråbte sig selv som vinder af valget, fik befolkningen nok.

De gik på gaden i historisk store demonstrationer, som har resulteret i massevis af anholdte og tilskadekomne civile. Det viser 'Årets Pressefoto' et øjebliksbillede af.

På billedet spærrer urobetjente vejen til Lukasjenkos præsidentpalads, som ligger få hundrede meter længere nede ad vejen.

- Fotojournalistikkens fornemste opgave er at oplyse os om det, vi ikke ved, og det gør Årets Pressefoto. Det er et af årets mest overraskende billeder, for her er en konflikt, vi har ignoreret længe. Derfor er det et vigtigt billede, skriver juryen i deres begrundelse.

'Årets Pressefotograf'

Talen, som Mette Frederiksen arbejdede på, skulle fremføres på et pressemøde i slutningen af marts.

Mads Nissen løb med titlen som 'Årets Pressefotograf'. Han har blandt andet fotograferet under coronapandemien i Danmark, men også i udlandet.

På ovenstående billede er statsminister Mette Frederiksen (S) i gang med at skrive en tale 30. marts - godt fire uger efter, at hun indkaldte til første pressemøde om coronavirus.

Det var ét af de fotografier, som lå til grund for kåringen. Tidligere på året løb et andet af hans billeder med hovedprisen i den internationale fotokonkurrence 'World Press Photo'.

'Årets Nyhedsbillede Danmark'

'Black Lives Matter'-bevægelsen var på gaden i København for at demonstrere gennem 2020.

2020 blev året, hvor ‘Black Lives Matter’-bevægelsen for alvor fik luft under vingerne. Efter den 46-årige, sorte amerikaner George Floyd blev dræbt af politiet under en anholdelse, gik mennesker verden over på gaden for at demonstrere.

Det samme gjorde sig gældende i Danmark, hvor den største demonstration samlede mere end 15.000 mennesker i København. Det er her, ‘Årets Nyhedsbillede’ er taget.

'Årets Nyhedsbillede Udland'

Moria-lejren brændte ned 9. september 2020.

Massevis af mennesker blev sendt på flugt, da flygtningelejren Moria på den græske ø Lespos i september brød i brand.

På det tidspunkt boede der mere end 12.000 personer på stedet, som var Europas største lejr for flygtninge og migranter.

'Årets portræt'

Mawjuma Johansen er mor til den mand, der i juni sidste år blev dræbt i Nordskoven på Bornholm.

Om morgenen 23. juni 2020 sendte Mawjuma Johansen en sms til sin søn. Han havde været til fest dagen før, og hun kunne ikke få fat på ham. Hvad, moren ikke vidste, var, at hendes søn den dag skulle ende med at løbe med overskrifter i hele landet.

Han blev fundet død i Nordskoven på Bornholm, og drabet satte gang i en storm af spekulationer om motiverne bag. Portrættet af den 49-årige mor er taget af fotograf Rasmus Flindt Pedersen.

'Årets Portrætserie'

- Sammen med to venner var jeg på vej hjem fra demonstration, da en civilbil trak ind til siden. Ud sprang to betjente og begyndte at tæve os midt på gaden, siger 26-årige Aleksandr på billedet.

Uden for et hospital i den sydlige del af Minsk stod fotograf Asger Ladefoged klar med sit kamera. I portrætserien viser han nogle af de skader, som demonstranterne led af efter protesterne i Hviderusland.

26-årige Aleksandr på billedet var én af dem, der havde mødt en hårdhændet behandling hos den regering, han gik på gaden imod.

'Årets Sportsbillede'

- Vinderbilledet er et godt, klassisk og tidløst fotografi. Her er lige præcis ’øjeblikket’ – en hundrededel af et sekund framet, fanget og virkelig godt komponeret, sagde juryen om billedet.

Fotografen Søren Vendelbo er fotojournaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han har fotograferet IF Lysengs nye udspringshold.

Klubben, der holder til i det sydlige Aarhus, kunne sende tre udspringere til DM i november.

'Årets reportage'

Region Sjælland sprængte i januar deres egen beredskabsplan og forberedte sig på en virkelighed, der kunne indebære nødhospitaler.

I takt med at antallet af smittede, hospitalsindlæggelser og døde slog rekorder i januar, blev presset også øget på frontpersonalet.

Mads Nissen fulgte i reportagen flere medarbejdere på intensivafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge gennem et døgn i en hårdt presset tid.

'Årets Reportage Udland'

Flere end 416.000 er døde med virussen i Brasilien.

Brasilien var allerede i 2020 hårdt ramt af coronavirus. Det dokumenterer fotograf Mads Nissen med sin reportage fra i Sao Paulo.

På billedet lægger brasilianeren Ronald Apaza hånden på en kiste, hvori hans 81-årige far ligger. Han er én af de mere end 400.000, som har mistet livet med coronavirus i landet.

'Årets Danske Hverdagsbillede'

Fotografen Emilie Lærke Henriksen er fotojournaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Et efterskoleophold kan have stor betydning. Det havde det for Johannes Nadim Winkel, der aldrig har kendt sin far og har mistet sin mor til kræft. Siden dengang har han været i netværkspleje hos sin mormor, men efter et læringsforløb for anbragte børn kom han i 9. klasse på Lunderskov Efterskole. Her fandt han et fællesskab blandt skolens 169 andre unge.

Det fællesskab har fotojournaliststuderende Emilie Lærke Henriksen fanget i ‘Årets Danske Hverdagsbillede’.

'Årets Åben Klasse'

75-årige Hermes de Souza Lima omfavnes af Felipe Camargo på 27, som er én af de frivillige på plejehjemmet Viva Bem.

I ‘Årets Åben Klasse’ løb Mads Nissens fotografi-serie af folk, der krammer hinanden på plejehjemmet Viva Bem, med sejren.

På grund af coronapandemien havde det længe ikke været muligt for de ældre på hjemmet at holde om hinanden eller andre. Men et plastforhæng gjorde nærheden mulig igen, og frivillige stod i kø for at give et kram til de ensomme ældre.

'Årets Long Term Projekt'

En tidlig morgen tager en flygtningefamilie chancen og kravler under det kontroversielle grænsehegn, som Ungarn er ved at opføre på grænsen til Serbien.

Jacob Ehrbahn har fulgt flygtningestrømmen og de familier, som den tager med sig mod Europa. Mennesker, som hver dag krydser landegrænser og lever i flygtningelejre for at kunne søge asyl i et land, der måske kan opfylde deres drøm om et trygt og godt liv.

Billedet er taget ved det grænsehegn, som Ungarn er ved at opføre på grænsen til Serbien.

'Årets Korte Indslag tv/web'

Samtidig vandt Anders Merrald, som er freelancefotograf for Politiken, for 'Årets Korte Indslag tv/web'. Med filmen satte han fokus på, hvorvidt skønhedsfiltre ændrer måden, vi ser os selv på.

'Årets Lange Indslag tv/web'

For 'Årets Lange Indslag' vandt TV 2's rejsefotograf Anders Albjerg. Det gjorde han med dokumentaren om en mormor, der rejser til Syrien for at finde sine børnebørn og sin ældste datter, som har været hos Islamisk Stat.

'Årets Visuelle Indslag tv/web'

Slutteligt løb Jonas Skovbjerg Fogh med prisen for 'Årets Visuelle Indslag' for sin interaktive dokumentar ‘Rwanda Rising’. I "spillet" skal skoleelever i rollen som FN-udsending beslutte, om man vil investere mest i Rwandas skoler, økonomiske vækst eller forsoning.