Manu Sareen har fået stillet diagnose - ville opgive alle titler for at slippe

Manu Sareen har løjet om ondt i ryggen og toiletbesøg, og som minister fik han skæld ud hos Dronningen, da han måtte rejse sig under middagen.

Da Manu Sareen forleden gik en tur rundt om søerne i København, fik han en idé. Han var overbevist om, at han skulle tage et dykkercertifikat.

Han downloadede apps, kiggede på dykkerrejser og fortalte sine venner om projektet.

Men da han kom hjem, var interessen væk.

- Der er en voldsom kreativitet. Idéerne smadrer ud af hovedet på mig. Jeg får vildt mange idéer: ”Man kan gøre det, og man kan gøre det”, fortæller Manu Sareen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Jeg tænkte: ”Shit, hvad er det, jeg render rundt og laver"

Manu Sareen, forfatter, forhenværende minister og coach

I dag ved han, hvad der forårsager hans pludselige indfald.

Som 50-årig fik Manu Sareen diagnosen ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, og det har været svært.

Nu deler han sin og andres historie for at bryde tabuerne og misforståelserne, som han selv mener, mange har om lidelsen:

- Folk siger: “Man kan trække den diagnose i en automat efterhånden”, men det kan du bare ikke, og også den der med, at når man har ADHD, så kravler man rundt på væggene. Det er en misforståelse i mange af tilfældene, lyder det.

Ville opgive det hele for at slippe

Manu Sareens diagnose betyder blandt andet, at han er meget impulsiv og idérig, fordi hans hjerne konstant er på overarbejde.

Samtidig har han dog også svært ved at holde koncentrationen, ligesom han kan være uopmærksom og hyperaktiv, fordi hjernen, grundet overarbejdet, let bliver træt.

Hvad er ADHD?

ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder og indebærer opmærksomhedsforstyrrelse, hyperaktivitet og impulsivitet.

Symptomerne er karakteriseret sådan:

  • Opmærksomhedsforstyrrelse
  • Hyperaktivitet
  • Impulsivitet

Men man behøver ikke nødvendigvis at have alle tre symptomer for at lide af ADHD.  

Kilde: ADHD-foreningen

- Man sidder med det der “hvorfor er det lige mig”. Jeg ville have opgivet alle mine titler; minister, forfatter til børnebøger og så videre - det hele for ikke at have ADHD, fortæller han.

Manu Sareen håber, at han ved at fortælle sin historie kan give børn og unge mennesker med en ADHD-diagnose nogle at spejle sig i.

Han vil vise dem, at man godt kan blive til noget til trods for diagnosen.

For Manu Sareen har selv altid følt sig mærkelig.

Partiskifte var en forhastet beslutning

Den tidligere minister og børnebogsforfatter har altid haft svært ved at planlægge ting og konsekvensberegne.

- Da jeg var lille, har jeg mange gange kastet mig ud af vinduet med en paraply, selvom jeg har prøvet det før, og tænkt: ”Det her er en god faldskærm”, forklarer Manu Sareen.

Som voksen har han også taget nogle forhastede beslutninger. Eksempelvis da han meldte sig ud af Radikale Venstre og ind i Alternativet.

- Jeg havde det bare sådan: ”Der skal ske et eller andet”. Så var pressen der bagefter, og jeg tænkte: ”Shit, hvad er det, jeg render rundt og laver”. Så var jeg jo nødt til at konstruere en forklaring, fortæller han.

Fik en skideballe hos Dronningen

Manu Sareen har også måtte lyve om, at han skulle tisse eller havde ondt i ryggen, fordi han havde en indre uro. Hos Dronningen endte han med en skideballe, fordi han rejste sig op før Dronningen til gallamiddagen.

Alligevel kom det bag på ham, da han som voksen fik konstateret ADHD:

- Da jeg fik diagnosen, tænkte jeg: ”Gud, jeg har fået en børnesygdom”, siger han.

Så kører jeg ud til Refshaleøen eller i skoven, og så sidder jeg der og skriver uden at blive forstyrret

Manu Sareen, forfatter, forhenværende minister og coach

I dag har Manu Sareen kendt til sin diagnose i tre år, og med hjælp fra fagfolk har han lært at “mestre sin energi”, som han kalder det.

Blandt har han fået et noget anderledes kontor.

- Jeg købte sådan en gammel camper for nogle år siden. Den har jeg omdannet til kontor, og så kører jeg ud til Refshaleøen eller i skoven, og så sidder jeg der og skriver uden at blive forstyrret, fortæller han.

Dog har han oplevet en stor frustration over, at han ikke har kunnet finde megen litteratur om voksne med ADHD.

Det var en af grundene til, at han besluttede sig for at interviewe fagfolk og andre voksne med ADHD, og det er nu blevet til bogen ‘Hører du overhovedet efter?’.

Se interviewet med Manu Sareen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY