Dagens overblik: Danmark har lavet to aftaler med Rwanda om asylcentre

16x9
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i Rwanda. Foto: Rwanda Ministry of Foreign Affairs & International Cooperation

Mink og lugtgener, afgørelse om Trumps Facebook-profil og nillinger i Mali.

Var du blandt dem, der blev forskrækket ved den ildevarslende sirenelyd klokken 12, er der ingen grund til at føle sig hverken dum eller overdrevent ængstelig.

Den ĂĄrligt tilbagevendende test af de danske luftsirener kommer nemlig bag pĂĄ mange, der mĂĄske fĂĄr en snert af hvad-sker-der alarmtilstand i blodet.

Også i år var det bare en test og en slags øvelse. Og lad os håbe, det bliver ved det.

Velkommen til dagens overblik.

Danmark har lavet to aftaler med Rwanda

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i Rwanda.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i Rwanda. Foto: Rwanda Ministry of Foreign Affairs & International Cooperation

Danmark og Rwanda er blevet enige om at indgĂĄ to samarbejdsaftaler pĂĄ asyl- og migrationsomrĂĄdet.

Det er sket som et led i regeringens ønsker om at behandle asylansøgere uden for Europa. Planen er, at folk, der søger asyl i Danmark, flyttes til et center i eksempelvis Afrika, mens sagen står på.

Aftalen faldt på plads i sidste uge under et 'mystisk besøg' i Rwanda, hvor udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sammen med partikollega Flemming Møller Mortensen besøgte det afrikanske land.

Allerede før det seneste folketingsvalg sagde Socialdemokratiet, at man vil have en grundlæggende ændring af asylsystemet, hvor asylbehandlingen foregår uden for Danmarks grænser.

Planen er, at folk, der søger asyl i Danmark, flyttes til et center i eksempelvis Afrika, mens sagen står på. Og det kan altså vise sig at blive Rwanda.

Opgravning af mink begynder i næste uge – kan medføre store lugtgener

Aflivede mink graves ned ved Flyvestation Karup, søndag den 8. november 2020.
Aflivede mink graves ned ved Flyvestation Karup, søndag den 8. november 2020. Foto: Bo Amstrup / Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Døde mink i millionvis skal graves op igen. Det er fakta, efter at de fire millioner aflivede pelsdyr som følge af mulig smittefare i efteråret blev sendt i enorme grave på steder, hvor der siden viste sig at være en risiko for forurening af grundvandet. Derfor skal de fjernes fra de enorme massegrave.

De mange forrådnede mink ligger nu i militærområderne ved Nørre Felding ved Holstebro og Kølvrå ved Karup. Og processen med opgravning vil - ikke overraskende - medføre lugtgener på "nogle uger", fastslår fødevareminister Rasmus Prehn (S).

De mange mink skal efterfølgende brændes på særlige anlæg, og arbejdet med at bortskaffe dem ventes at vare sammenlagt to måneder.

Trump fĂĄr ikke genĂĄbnet sin Facebookprofil

(FILES) I
(FILES) I Foto: Olivier Douliery / Ritzau Scanpix

Tidligere præsident i USA Donald Trump får ikke genåbnet sin Facebook-profil. Det oplyser Facebooks uafhængige tilsynsråd onsdag.

Donald Trump blev suspenderet fra Facebook, da han 6. januar lagde en video op under optøjer i Washington, hvor Trump-tilhængere stormede Kongressen.

Efterfølgende suspenderede Facebook USA's afgående præsident.

TilsynsrĂĄdet, som den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er en del af, har til opgave at vurdere, om Facebook har handlet rigtigt, nĂĄr de har slettet indhold - eller suspenderet en konto.

Trump skal revurderes om seks mĂĄneder, skriver rĂĄdet.

Internettet undrer sig over Biden-billede - er de giganter?

Billedet som har fået mange til at undre sig. USA's tidligere præsident Jimmy Carter og husturne Rosalynn ser ud som om de er krympet i vask.
Billedet som har fået mange til at undre sig. USA's tidligere præsident Jimmy Carter og husturne Rosalynn ser ud som om de er krympet i vask. Foto: Carter Center

Et visit mellem USA's førstemand og hans hustru hos forgængere i embedet. Tjek. Ikke noget mærkeligt i dét.

Og så alligevel, for da billedet af USA's forhenværende præsident Jimmy Carter og hans hustru Rosalynn i møde med Joe Biden og first lady Jill dukkede op, begyndte mange alligevel at undre sig. Der var noget helt galt med proportionerne hos den nu 96-årige Carter og hans tre år yngre hustru og deres celebre gæster.

Mads Greve, der er lektor på fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener at brugen af vidvinkel har fortegnet billedet ud mod det lettere groteske. Og han kalder det "supermærkeligt".

Ifølge Wikipedia er Jimmy Carter 177 centimeter høj. Joe Biden er 182 centimeter. Jill Biden er 168 centimeter, og Rosalynn Carter er 165 centimeter høj. Så set i det lys "lyver" billedet.

Billedet er taget af Adam Schultz, der er fotograf i Det Hvide Hus. Og ifølge Mads Greve er det ikke fotografens fineste stund. Men om ikke andet kan vi da lære, at også professionelle kan tage et halvdårligt billede.

Pandora vil fremover kun sælge diamanter lavet i laboratorier

Laboratoriefremstillede diamanter blev opfundet tilbage i 1950’erne, men det var først for omkring seks år siden, at de kemisk fremstillede diamanter blev en del af smykkemarkedet. Diamanterne her på billedet er dog den ægte vare.
Laboratoriefremstillede diamanter blev opfundet tilbage i 1950’erne, men det var først for omkring seks år siden, at de kemisk fremstillede diamanter blev en del af smykkemarkedet. Diamanterne her på billedet er dog den ægte vare. Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

Den danske smykkevirksomhed Pandora vil ikke længere bruge naturlige diamanter hentet fra miner i sine smykker.

Dermed bliver Pandora en af de første globale smykkevirksomheder, som skifter fuldstændig over til kemisk fremstillede diamanter i kampen for at gøre smykkebranchen mere klimavenlig.

Forskellen på naturlige og laboratoriefremstillede diamanter er, at førstnævnte er udvundet af jordens indre og har været undervejs i op til tre milliarder år, mens sidstnævnte typisk kan laves på under en måned i et laboratorium.

Jagten på naturens egne og meget eftertragtede diamanter tærer hårdt på både klima og miljø, hvorimod de kemisk fremstillede ædelsten i højere grad kan skabes på grøn energi.

Og bare rolig: OgsĂĄ de syntetiske diamanter skulle vare evigt.

***