Politik

Claus Hjort gav søndag Lars Løkke skylden for blå bloks krise - nu gæster han 'Lippert'

Claus Hjort Frederiksen gæster Lippert, efter han har langet voldsomt ud efter sin tidligere formand Lars Løkke Rasmussen.

Den mangeårige Venstre-politiker Claus Hjort Frederiksen udpegede søndag sin nu tidligere formand Lars Løkke Rasmussen som hovedansvarlig for blå bloks krise. Onsdag gæstede han ’Lippert’ og uddybede sin kritik. 

Se interviewet på TV 2 Play.

Hjort erkender, at det er den svageste opposition i nyere danmarkshistorie

Claus Hjort pakker ikke tingene ind, når han skal beskrive blå bloks forfatning lige nu.

- Situation er lidt unik med den her totale splittelse.

Hjort svarer ja til, at der er tale om den svageste oppositon i den nyere danmarkshistorie.

Med den udgangsbemærkning er ugens udgave af 'Lippert'' færdig - husk, at du kan se det på TV 2 Play inden for ganske kort tid.

Claus Hjort vil ikke afvise regering med Pape som statsminister og Ellemann som udenrigsminister

Claus Hjort understreger, at han helst ser en regering med Venstre som det største borgerlige parti. Men skulle Konservative blive største borgerlige parti og ville blå blok genvinde magten, ville Claus Hjort godt kunne se en regeringskonstellation med Søren Pape Poulsen som statsminister og Jakob Ellemann-Jensen som udenrigsminister. 

- Det er ikke sådan, at vi vil blokere en KV-regering, hvis valgets resultat falder ud på en anden måde. vigtigt at få blå regering. Jeg har ingen problemer med Pape som statsminister og Ellemann som udenrigsminister. 

Med glimt i øjet spørger Søren Lippert om Hjort kunne forestille sig en borgerlig regering med Lars Løkke Rasmussen som finansminister. 

Det afviser han imidlertid: 

- Så vil der opstå problemer, svarer Claus Hjort. 

Hjort anklager Mette Frederiksen for uansvarlig økonomisk politik

Søren Lippert spørger Claus Hjort om, hvor forskellen er på Venstres og Socialdemokratiets politik. Claus Hjort nævner den økonomiske politik som et område, hvor der er en klar forskel mellem de to - traditionelt - største partier i blå og rød blok.

Han erklærer sig forarget over, at Mette Frederiksen har sagt, at det er en gammel måde at se politik på, når Venstre har sagt, at man skal tjene pengene, før man afholder udgifterne. 

- Har statsministeren det syn, så sender hun regningen til de kommende generationer, siger Claus Hjort Frederiksen. 

Politikere går mere op i Facebook end partiet, mener Hjort

En række tidligere prominente Venstre-politikere som Inger Støjberg, Marcus Knuth, Britt Bager, Lars Løkke Rasmussen og Jens Rohde har alle forladt partiet de seneste år. Ifølge Claus Hjort er der sket et skred, hvor politikerne går mere op i deres eget mandat end partiets ve og vel.

- Der er sket et skred i det politiske. Politikerne går for meget op i at få likes fra Facebook, det kan vi se på partiernes medlemstal. Der var flere af de her politikere, der ikke var blevet valgt, hvis de ikke var blevet opstillet på Venstres partiliste, siger Claus Hjort. Han understreger, at der i Venstre fortsat er "højt til loftet og langt til døren", som er blevet et bonmot i Venstres folketingsgruppe, efter Lars Løkke Rasmussen forlod partiet i 2019.  

Hjort har ikke talt med Løkke, efter han forlod partiet

Claus Hjort uddyber sit private forhold til Lars Løkke Rasmussen:

- Jeg har ikke talt med ham, siden han meldte sig ud af partiet. Det er da underligt, men altså den fælles berøringsflade eksisterer ikke.

Claus Hjort anser nu Lars Løkke som en konkurrent, fortæller han. 

- Når man er i politik, ser man fremad. og der må man sige, at Løkke nu er en politisk modstander. Jeg ser mig som partiets mand. og Venstre er kommet under huden på mig. det er ikke ligegyldigt for mig. Venstre er vigtigere end forholdet til Løkke. Vi har været politiske venner, men ikke bonkammerater, siger Claus Hjort. 

Hjort gentager anklage om, at Løkke har et hævnmotiv

- Han er så bitter på Venstre, og det forløb der har været, at han nu vil starte et parti. Han kunne være blevet i Venstre og fundet nogle områder, han ville arbejde med. Lars er super dygtig, men bitterheden har bare vundet. Der indgår et element af hævn i dannelsen af det her parti, siger Claus Hjort der mener, at Løkkes primære motiv er gengældelse. Et skudsmål Lars Løkke efterfølgende har afvist.

Løkke-bog udgivet ti dage før valgdato udløste krise, mener Hjort

Tidligere statsminister og formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, præsenterede sin erindringsbog "Om De Fleste - Og Det Meste" på restaurant Toldboden på Langelinie i København.

- Det udløste en krise i Venstre, at Lars Løkke ti dage før valgkampen udgav en bog, der havde den modsatte strategi af, hvad Venstre havde brugt et år på at forberede. Det kom som et chok. Det var en kold afvaskning, Lars præsterede dér, indleder Claus Hjort interviewet med Søren Lippert. 

Lars Løkke afviser kritik fra Claus Hjort

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har allerede afvist, at det er hans ansvar, at der er skabt ’uorden i blå blok’: 
- Jeg har hverken lyst til eller behov for at gå i offentlig clinch med Claus Hjort, som jeg skatter højt og har haft et årtier langt og tillidsfuldt samarbejde med, men vi ser forskelligt på dette, siger Lars Løkke på sin hjemmeside.

Venstres "grand old man"

Claus Hjort Frederiksen er en veteran i Venstre og har været en del af inderkredsen i årtier. 

Claus Hjort er født 4. september 1947. Han startede sin politiske karriere som sekretær for Venstres folketingsgruppe fra 1973-1977.

1983-1985: Administrationschef i Venstres Landsorganisation.

1985-2001: Partisekretær i Venstre.

2001-2009: Beskæftigelsesminister.

Fra 2005: Medlem af Folketinget for Venstre.

2009-2011: Finansminister.

Claus Hjort Frederiksen blev atter finansminister i Regeringen Lars Løkke Rasmussen II 2015-2016, og forsvarsminister i Regeringen Lars Løkke Rasmussen III 2016-2019.

Løkke skyld i krisen

Det var i et interview med Berlingske søndag, at mangeårigt medlem af Venstre og tidligere minister, Claus Hjort Frederiksen, gav tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen skylden for krisen i Venstre og blå blok.

- Jeg skal ikke skjule, at det efter min mening er Lars Løkke, som har skabt den uorden, der er i blå blok. Det gjorde han med sin slutfase i valgkampen, hvor han brød alle broer til de borgerlige, sagde Claus Hjort Frederiksen med henvisning til, at den daværende Venstre-formand midt i valgkampen udgav bogen »Befrielsens øjeblik«, hvori han pludselig talte for en regering hen over midten og siden skrinlagde VLAK-samarbejdet.

Den situation, vi sidder i nu, mener jeg godt, man kan sætte adresseseddel på: Den er udløst af Lars Løkkes ageren. Det er selvfølgelig særligt bittert, for vi har haft god erfaring i 14 år med borgerligt samarbejde. Men nu er vi inde i en fase, hvor vi skal reparere den skade, som Lars har forvoldt, løde det fra Claus Hjort Frederiksen.