Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Denne liveblog opdateres ikke.

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden. Vi opdaterer hele dagen.

Du kan læse de seneste coronatal her.

Natten til tirsdag landede en aftale om en yderligere genåbning af Danmark. Få overblikket her.

København leder efter corona i spildevand

I Københavns Kommune vil der 14 steder dagligt blive udtaget spildevandsprøver den næste måned for at se, om der er spor af coronavirus i vandet. Det skriver TV 2 Lorry.

Mandag var der blandt andet første optagning på Landsdommervej i Københavns nordvestkvarter. Der kan gå op til to uger, fra coronavirus findes i vandet, til en person har symptomer, skriver mediet.

Norske musikelskere skal stimle sammen til testkoncert

De norske sundhedsmyndigheder planlægger at afholde tre koncerter, hvor 5000 gæster får lov til at komme ind til hver.

Gæsterne skal testes for coronavirus, og de får ikke lov til at komme ind, hvis de ikke kan fremvise et negativt prøvesvar.

Smittetallene blandt de 15.000 koncert gæster skal bagefter sammenlignes med smittetallene blandt 15.000 andre personer, der har levet deres liv, som de plejer.

– Vi ønsker os et sikkert svar på om det at smitteteste publikum, før vi lukker dem ind til en koncert, gør det lige så trygt at gå til koncert som at gå hjemme og se fjernsyn, siger lederen for forskningsgruppen i den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet.

Et lignende forsøg har tidligere været i gang i den spanske by Barcelona og Storbritannien.

USA gør klar til at skrue op for vaccineambitioner

Præsident Joe Biden vil tirsdag annoncere nye vaccinemål for USA.

De nye mål går på, at 70 procent af den voksne befolkning skal have fået mindst et vaccinestik 4. juli. Det er landets uafhængighedsdag.

Det oplyser embedsmænd fra præsidentens administration ifølge nyhedsbureauet AFP.

Irsk område indfører hotline for brud på forsamlingsforbud

I det irske område Donegal er der blevet oprettet en telefonlinje, hvor borgere kan ringe ind til sundhedsmyndighederne, hvis de lægger mærke til, at der er nogen, der forbryder sig mod forsamlingsforbuddet.

Det oplyser det irske parlamentsmedlem fra Sinn Fein Pádraig MacLochlainn til det irske medie RTE.

Hver fjerde EU-borger stukket med covid-19-vaccine

Cirka 25 procent af EU-borgere har nu fået et stik med en vaccine mod covid-19. Præsident for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen har sagt, at unionen er på vej mod at 70 procent af befolkningen er immune ved udgangen af juli.

Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Tønder Festival bliver erstattet af musikoplevelser i kulturhus

Tønder Festival aflyser årets festival. Festivalen bliver i stedet erstattet af en række musikoplevelser i Kulturhuset Schweizerhalle i Tønder i perioden 17. til 29. august.

Det skriver festivalen på sin hjemmeside.

- Vi ønsker ikke at lave en Tønder Festival halvt og gå på kompromis med totaloplevelsen.

- Derfor har vi med tungt hjerte valgt at aflyse årets festival, lyder det fra Maria Theessink, kunstnerisk leder og pressechef for Tønder Festival, i en pressemeddelelse.

Sicilien forbigår vaccineskeptiske ældre og giver vacciner til 50-årige

Den italienske region Sicilien vil ifølge nyhedsbureauet Reuters begynde at tilbyde dens 50–årige indbyggere en vaccine mod covid–19.

Egentlig er regionen i øjeblikket kun nået til at vaccinere dem, der er ældre end 60 år, men vaccineskepsis over for AstraZeneca– og Johnson & Johnson–vaccinerne har fået en del ældre til at takke nej til at blive vaccineret, skriver nyhedsbureauet.

Danmark tager ny PCR-test i brug for at finde særlig mutation

Myndighederne har taget et nyt værktøj i brug, der skal sikre hurtigere opsporing af coronamutationen med navnet E484K, skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

E484K er en mutation, der kan give nedsat følsomhed over for antistoffer.

Mandag oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed, at denne mutation var fundet i kombination med den britiske coronavariant B117.

Det nye værktøj er en PCR-test - den, man kan blive podet i halsen med - kaldet Delta-3.

Det er en videreudvikling af et eksisterende værktøj - kaldet Delta-2 - som blev sat i drift tidligere på året.

Med testværktøjet kan man på kort tid se, om en positiv coronaprøve tilhører en af de forskellige virusvarianter, som myndighederne holder særligt øje med.

Usikkerhed om forsikring aflyser britiske festivaler

Mere end hver fjerde af Storbritanniens musikfestivaler i 2021 er blevet aflyst, fordi det er uklart, om arrangørerne bliver reddet økonomisk, hvis det skulle blive umuligt at afholde festivalerne.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Det legendariske koncerthus Royal Albert Hall, der ligger i den engelske hovedstad, London, genåbner derimod 29. maj med begrænset kapacitet, men allerede fra 6. juli vil koncerthuset tillade at hele salen kan fyldes op.

Det skriver det britiske medie BBC.

Irakisk sundhedsminister går af efter brand på covid-19-hospital

Den irakiske sundhedsminister, Hassan al–Tamimi, forlader tirsdag sin post, efter at der i april døde flere end 80 mennesker i en hospitalsbrand, hvor en iltflaske eksploderede.

Hospitalet var blevet fuld ud konverteret til at håndtere covid–19–patienter.

DIF: De store motionsløb går usikker fremtid i møde

Der er flere ting, der skaber bekymring og undren i Danmarks Idrætsforbund (DIF), efter at genåbningsplanen blev vedtaget natten til tirsdag. Og det gælder især arrangementer med mange deltagere, hvor den nære og fjerne fremtid er uvis.

– Vi er enormt bekymrede for de store motionsarrangementer. De ved, at de ikke kan afholde dem de næste måneder. Men de ved ikke engang, om de er købt eller solgt efter 1. august, siger DIF–formand Morten Mølholm Hansen. 

Norge åbner for vaccination af gravide

Gravide, der ellers er raske, kan tilbydes en vaccine, hvis de bor i et område med høj smittespredning. Det bør ske efter samtale med deres læge. 

Det oplyser Folkehelseinstituttet (FHI), der er Norges sundhedsstyrelse, på sin hjemmeside

Hidtil har man i Norge kun tilbudt vaccinationer til gravide, der var i særlig risiko for at udvikle et hårdt sygdomsforløb med coronavirus. 

150 millioner stik mod coronavirus givet i EU

Vaccinationerne tager fart rundt om i EU, skriver kommissionsformand Ursula von der Leyen på Twitter.

Her meddeler hun, at 150.000 europæere har fået deres første stik med en vaccine mod coronavirus. 

- En fjerdedel af alle europæere har fået deres første dosis, skriver hun. 

1.387.556 danskere har fået første stik

65.583 doser vaccine er givet siden mandag. Det er første gang siden april.

Samlet set har 1.387.556 danskere nu fået mindst ét stik. 

Få hele overblikket her.

Der er 809 nye smittede med coronavirus

809 personer er konstateret smittet med coronavirus de seneste 21 timer. Det oplyser Statens Serum Institut.

Antallet af indlagte falder med 21. Det betyder, at 163 nu er indlagt, hvilket er det laveste antal siden 1. november. 

Folkemødet vil blive afholdt i år trods restriktioner

Folkemødet på Bornholm bliver afholdt 17. til 19. juni, men det bliver i en mindre udgave end normalt. Arrangementet vil blive delt op i fire sektioner, hvor der hvert sted vil være plads til 500 mennesker. 

Samlet sigter Folkemødet efter at kunne afholde 250 debatter på 12 scener. Det oplyser Foreningen Folkemødet i en pressemeddelelse. 

Kontakttallet stiger til 1,1

Kontakttallet for coronavirussen er steget til 1,1 fra 1,0 i sidste uge. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Det nuværende kontakttal svarer til, at 10 smittede i gennemsnit smitter 11 andre.

Pfizer venter salg for 161 milliarder

Medicinalselskabet Pfizer venter i 2021 at opnå en omsætning på 161 milliarder kroner fra salg af coronavaccinen, som er udviklet i samarbejde med det tyske biotekselskab BioNTech. Før var forventningen 93 milliarder, viser kvartalsregnskab.

Pfizer forventer at levere 1,6 milliarder vaccinedoser i år. 

Rapport: Op mod 375.000 danskere har været smittet

En undersøgelse fra Statens Serum Institut peger på, at omkring 7 procent af den danske befolkning over 12 år har været smittet med coronavirus. Det svarer til, at 325.000–375.000 personer i aldersgruppen har været smittet.

I undersøgelsen har man testet danskerne for antistoffer. Dermed forsøger instituttet også at fange alle dem, der har været smittet, men ikke er blevet testet positiv. 

Samtidig har en del danskere dannet antistoffer efter vaccination. Det betyder, at i alt 19 procent i starten af marts havde antistoffer mod covid-19.